27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UGAL Invent, la final
UGAL Invent, la final

La ceas aniversar - 60 de ani de existenţă şi 15.000 de ingineri formaţi - Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi a mai reuşit o performanţă notabilă pentru comunitate: organizarea primului Salon Naţional de Inventică - „Ugal Invent”.
Potrivit declaraţiilor organizatorilor, faţă de saloanele tradiţionale, manifestarea UGAL INVENT a avut şi o componentă de instruire, prin prezentările făcute pe teme legate de proprietatea intelectuală, proprietatea industrială, de transferul tehnologic, instrumente de lucru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. De altfel, una dintre personalităţile prezente la evenimentul de deschidere a fost Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, invitat şi la lansarea Consorţiului „Dunărea de Jos” - instrument de cooperare între clusterele din Regiunea de sud-est.
Cu peste 20 de standuri pregătite pentru cei 120 de cercetători şi inventatori veniţi de la cele 22 instituţii, din Galaţi şi din ţară, înscrise în concurs, manifestarea ştiinţifică a relansat, dacă se poate spune şi aşa, interesul general pentru activităţile inginereşti. Numai Universitatea „Dunărea de Jos” a fost prezentă în concursul inventatorilor cu 13 brevete, 10 propuneri de brevete şi 37 de lucrări ştiinţifice.

Cele mai reprezentative invenţii au fost premiate

Două grupuri de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” au reuşit performanţa unor medalii de aur. Echipa formată din Mihail Botan, Lorena Deleanu, Constantin Georgescu, Doina Constantinescu şi Lidia Avădanei a lucrat la proiectul „the power of aramid fibers blended with thermoplastic polymer PA6 for better performances in tribological applications” (puterea fibrelor aramide amestecate cu PA6 - polimer termoplastic pentru performanţe mai bune în aplicaţii tribologice), iar echipa compusă din Ionel Chirică, Doina Boazu, Elena Felicia Beznea şi Eduard Chirilă, a inventat “numerical simulations of the MRE adaptive damper characteristics” (proiectul de simulări numerice ale MRE privind caracteristicile amortizoarelor adaptive). Medalii de aur au mai primit echipa de cercetători de la Ceprohart( pentru invenţia hârtie securizată şi hârtie specială pentru ambalarea produselor alimentare), echipa societăţii Ecohornet SRL – Iulian Horneţ, pentru invenţia “multi-system burner and pelletized biomass ecological combustion procedure” (arzător multi-sistem şi producerea biomasei sub formă de pelete, prin procedura de ardere ecologică), echipa SMURD – Bogdan Vădilă, pentru invenţia „Electronic Doctor” (doctorul electronic), dar şi echipa societăţii XPuzzle SRL, pentru „Xcolony Game” (un proiect de joc educaţional care va reprezenta România la finala mondială Creative Business Cup din noiembrie, de la Copenhaga).


Articole înrudite