27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sute de proiecte pentru investiţii în ferme şi exploataţii agricole
Sute de proiecte pentru investiţii în ferme şi exploataţii agricole

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit 580 de cereri de finanţare în valoare totală nerambursabilă de peste 106,8 milioane de euro, în sesiunea pentru finanţarea investiţiilor de modernizare a exploataţiilor agricole prin Măsura 121 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Dintre cele 580 de proiecte, 211 reprezintă investiţiile pentru fermele de familie, având o valoare nerambursabilă de 9,2 milioane de euro. Restul de 369 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de peste 97,5 milioane de euro, sunt reprezentate de investiţiile în modernizarea exploataţiilor agricole.
Dintre proiectele pentru fermele de familie, majoritatea, mai exact 194 de cereri de finanţare sunt cereri de înfiinţare sau modernizare a fermelor vegetale, 17 cereri de finanţare fiind cele pentru fermele de animale.
Dintre proiectele pentru exploataţiile agricole, un număr de 317 de cereri de finanţare au ca obiectiv fermele vegetale, restul de 52 având drept scop investiţiile în fermele animale.

Cele mai multe cereri de finanţare au fost depuse în Regiunea 2 Sud Est

Din cele 580 de cereri de finanţare, nu mai puţin de 165 de proiecte aferente Măsurii 121, cu o valoare totală nerambursabilă de 31,2 milioane de euro au fost depuse on-line sau la sediile Oficiilor Judeţene ale AFIR din judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vrancea, Brăila şi Buzău, deci din Regiunea 2 Sud Est.
La nivel naţional, proiectele depuse în cadrul acestei măsuri de finanţare, vizează, printre altele, înfiinţarea plantaţiilor de coacăz, afin, cătină albă, nuc, pomi fructiferi (cireşi, aluni etc.), ferme sau sere de legume, înfiinţarea sau modernizarea fermelor de bovine, suine, caprine, avicole, achiziţionare de utilaje şi echipamente etc.
„Putem spune că prima sesiune din anul 2014, a funcţionat corect şi a permis solicitarea a peste 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole, în mod special, a fermelor agricole familiale. De asemenea, această sesiune a reprezentat un moment important în procesul de facilitare a accesării fondurilor europene, prin introducerea unui nou sistem de solicitare a fondurilor europene, prin depunerea on-line a proiectelor. Răspunsul potenţialilor beneficiari la această metodă pentru depunerea proiectelor a fost pozitiv”, a adăugat directorul general adjunct al AFIR, Nicolae Popa.
Această primă sesiune de cereri de proiecte din anul 2014 a fost lansată pe 20 mai 2014 şi ultima zi pentru depunerea proiectelor a fost 31 iulie. Din cele 150 de milioane de euro disponibile pentru această sesiune, 35 milioane de euro au fost destinate fermelor de familie (din totalul sumei, 50% era alocată fermelor vegetale şi 50% fermelor zootehnice). Alte 15 milioane euro au fost alocate integral pentru îndeplinirea standardelor în sectorul zootehnic. Pentru exploataţiile agricole a fost disponibilă o alocare de 100 milioane euro (din totalul sumei, 50% era alocată fermelor vegetale şi 50% pentru fermele zootehnice). În cazul proiectelor de investiţii în exploataţii agricole, în funcţie de priorităţile politicii agricole, s-a realizat o departajare foarte clară între investiţiile în achiziţiile de utilaje şi cele în construirea sau modernizarea spaţiilor destinate producţiei agricole. Astfel, fermierii care doreau să realizeze investiţii în sectorul vegetal prin achiziţii de utilaje aveau la dispoziţie o alocare de 40.000.000 euro, iar pentru construcţii – montaj, de 10.000.000 euro. Pentru sectorul zootehnic, fermierii aveau la dispoziţie pentru achiziţii de utilaje o alocare de 10.000.000 euro, iar pentru construcţii – montaj, de 40.000.000 euro.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi