27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Semnale de alarmă legate de Faleza Dunării
Semnale de alarmă legate de Faleza Dunării

La dezbaterea organizată sîptîmâna trecută la Grădina Botanică de către reprezentanţii asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”, ocazie cu care s-au discutat problemele existente pe Faleza Dunării, un punct de vedere interesant l-a avut şi medicul gălăţean Emil Popa, care a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că sistemul de drenaj al apelor pluviale nu funcţionează în zona Falezei, deoarece canalele colectoare sunt colmatate, ceea ce determină ca apa care se scurge de pe versanţii Falezei să sape la baza taluzului, grăbind alunecarea malului. În sprijinul afirmaţiilor sale, Emil Popa a prezentat şi o serie de planşe cu imagini legate de ceea ce se întâmplă pe Faleza Dunării.
„În urma unor intervenţii pe care le-am făcut la Primăria Galaţi acum o săptămână, se curăţă acel canal. Pot să vă spun doar că între doi stâlpi, aflaţi la o distanţă de circa 30 de metri unul de altul, de pe Faleza Inferioară, s-au ridicat aproximativ 60 de saci plini cu pământ şi alte resturi vegetale. Aceasta este situaţia canalelor de vizitare, care sunt în totalitate scoase din uz. Cei care ar trebui să gestioneze şi să rezolve problemele de pe Faleză, să aibă grijă de ea, nu prea fac acest lucru. Pentru ca ţevile să nu pocnească din cauza presiunii prea mari, se dă drumul la robineţi iar apa udă panta Falezei. Şi de asemenea apa se scurge şi în piciorul Falezei. Dacă vă duceţi pe Faleză, veţi vedea crescând plante acvatice, am găsit broaşte şi chiar tritoni. Cei mai mulţi robineţi curg de ani de zile şi se pot număra circa 20-30 de alunecări de teren, unele foarte grave, care au dat naştere la ravene încât poate să stea un om în picioare”, a declarant Emil Popa.
În urma dezbaterii organizate joia trecută, care a fost precedată de conferinţă de presă susţinută cu o zi înainte de primarul Marius Stan şi de specialişti de la Academia Română şi de la Institutul de Construcţii Bucureşti, care au prezentat studiul realizat în ceea ce priveşte cauzele şi împrejurările care au condus la apariţia „falezogaurei”, s-a ajuns la concluzia că studiile existente, atât cele realizate în anul 2012 la comanda fostului primar, dar şi cele recente, nu sunt suficiente, urmând ca Primăria Galaţi să aloce o altă sumă de bani pentru continuarea cercetărilor pentru a se vedea cu exactitate care e situaţia Falezei şi ce măsuri trebuie luate pentru remedierea problemelor, care trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate.


Articole înrudite