×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 296

Sediul Primăriei din Oancea este demolat şi reconstruit de la zero

 
Vineri, 15 Noiembrie 2013 02:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Primăria din Oancea este nevoită să fie găzduită, încă din luna august, de Căminul Cultural al comunei, pentru că sediul acesteia, construit în anul 1881, se află în curs de demolare după ce specialiştii au recomandat evacuarea acesteia deoarece prezintă pericol de prăbuşire. Totul a pornit de la o acţiune de refacere a acoperişului şi acum din vechiul sediu nu vor mai rămâne decât cărămizile.
"În august, prin proiectul pe care l-am întocmit, s-a dorit refacerea acoperişului cu ajutorul Consiliului Judeţului, primind o sumă substanţială. După ce au demarat lucrări, muncitorii mi-au semnalat că în structura pereţilor sunt fisuri foarte mari care au fost acoperite de stratul gros de tencuială care acoperea faţada. Nu s-a găsit fundaţie pentru că e o clădire construită în anul 1881 şi, potrivit acelor vremuri, are doar un strat mic de piatră, iar liantul dintre cărămizi băunuiesc că a fost un lapte de var cu nisip, ceea ce a dus ca actuala clădire să stea doar prin forţa cărămizilor. De asemenea, am găsit un perete de 4 metri lungime, 3,5 metri înălţime construit deasupra parchetului, fără niciun fel de încadrare în pereţii laterali, fapt ce a arătat că această clădire nu mai prezintă siguranţă", a spus primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie.
Experţii chemaţi de la Galaţi au ajuns la concluzia că sediul Primăriei nu prezintă siguranţă, fiind foarte mare probabilitatea de a se prăbuşi nu doar din cauza unui cutremur, ci şi din cauza unei basculante încărcate care are drum în apropierea acestuia. Astfel, în trei zile, întregul mobilier şi toate documentele au fost mutate în clădirea Căminului Cultural, recent reabilitat. Acum, clădirea veche, construită în 1881, e curs de demolare.
"Încercăm să recuperăm întreaga cantitate de cărămidă, geamurile, gratiile, pentru ca viitoarea clădire să ne coste mai puţin. Am lansat noua proiectare la o firmă din Galaţi şi sperăm ca la anul, în primăvară, să ne apucăm de construcţia noului sediu, într-o concepţie nouă, dar cu elementele specifice celui vechi. Va fi puţin mai mare, dar fără etaj, însă cu un subsol compartimentat căruia să îi dăm o folosinţă - ca spaţiu tehnic, depozit de lemne", a mai spus primarul comunei Oancea.
Conform sursei citate, întreaga construcţie a noului sediu al Primăriei trebuie să se încadreze în suma de 100.000 de euro primiţi, lucru care va conduce la lipsa centralei termice şi a altor utilităţi.
"Vrem să meargă repede. Dacă ne hazardăm să facem licitaţii, ar fi gata în cinci ani, iar noi vrem să o avem în doi ani", a mai spus primarul Victor Chiriloaie.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu