27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Revoltător! Nu s-au spălat pe mâini şi au îmbolnăvit copiii
Revoltător! Nu s-au spălat pe mâini şi au îmbolnăvit copiii

Ancheta Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi ce viza aflarea cauzei care a dus la internarea în spital a 43 de elevi, cu toxiinfecţie alimentară, a scos la iveală un fapt revoltător. S-a descoperit că toxiinfecţia a fost provocată de un stafilococ care a ajuns în mâncarea dată copiilor chiar de la angajaţii firmei de catering. Analizele au arătat faptul că tipul de stafilococ care s-a găsit în mâncarea dată elevilor şi în probele biologice recoltate de la aceştia provine de la doi angajaţi ai firmei de catering, respectiv de la ajutorul de bucătar şi un alt angajat de la bucătăria firmei de catering. Acesta din urmă era chiar cel care punea mâncarea în ambalaj şi o distribuia în şcoli. Este clar că angajaţii cu pricina nu s-au spălat pe mâini şi au infectat mâncarea dată copiilor din două şcoli gălăţene care aveau contract cu firma de catering. 43 de copii au ajuns atunci la Spitalul de Copii şi la Spitalul de Boli Infecţioase.
„În urma analizelor şi a anchetei epidemiologice s-a identificat stafilococ în sarmalelele cu pui, în mămăliga şi smântâna servită elevilor la masa de prânz de către firma de catering. Acelaşi stafilococ a fost găsit şi în exsudatul faringian al ajutorului de bucătar şi în examenul coproparazitologic al angajatului care asigura manipularea şi transportul alimentelor. Tot acelaşi tip de stafilococ au fost depistat şi în folia care ţipla alimentele, dar şi în probele recoltate din vomismentele unei paciente. Cauza care a dus la acesată toxiinfecţie alimentară a elevilor a fost nerespectarea regulilor de igienă de către personalul din bucătărie. Drept urmare, activitatea restaurantului care deţine firma de catering rămâne în continuare suspendată. Cei doi angajaţi au fost fiecare amendaţi cu câte 800 de lei şi nu au voie să revină la muncă decât atunci când rezultatelor analizelor, exsudatul nazofaringian şi examenul coprobacteriologic, vor ieşi negative. Au fost chemaţi şi ceilalţi angajaţi ai restaurantului către laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică pentru recoltări succesive”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.
Unii dintre cei care aveau încheiate contracte cu firma în cauză pentru hrana elevilor le vor rezilia. Firma de catering trebuie să igienizeze bucătăria şi să modifice şi circuitul baie-bucătărie.


Articole înrudite