28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Restituirea banilor către pensionarii scutiţi de debite, numai la cerere
Restituirea banilor către pensionarii scutiţi de debite, numai la cerere

Acest lucru este valabil potrivit Legii 125 din 2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, în cazul pensionarilor aflaţi în evidenţa sistemului public de pensii de la data de 1 octombrie 2014, data intrării în vigoare a legii.
„Conform prevederilor legii, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflaţi în evidenţa sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor, nu se recuperează, iar sumele recuperate de la pensionari începând cu data de 01.01.2011 până la data 01.10.2014 se restituie eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici”, ne-a declarat directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Ana Denis Aramă. Nu fac obiectul acestei reglementări debitele atribuite în sarcina pensionarilor care au drept cauză culpa acestora, respectiv depunerea în vederea stabilirii drepturilor, a unor documente eliberate cu nerespectarea reglementărilor legale în vigoare, infirmate ulterior de angajator, carnete de muncă sau adeverinţe în care sunt înscrise date neconforme realităţi, acte de identitate sau documente de stare civilă dovedite ulterior ca neconforme cu realitate, decizii medicale sau certificate de persoană cu handicap, dovedite ulterior neconforme, declararea nesinceră sau nedeclararea unor situaţii pentru care legea prevede declaraţia pe propria răspundere, necomunicarea de către beneficiar sau de către reprezentantul legal a modificărilor intervenite în situaţia proprie de natură să conducă la modificarea condiţiilor în funcţie de care a fost stabilită şi plătită pensie, încasarea, de către aceiaşi persoană, cu încălcarea prevederilor legale, a două prestaţii de asigurări sociale, incompatibile între ele, dintre cele prevăzute de lege (pensii, indemnizaţia socială pentru pensionari şi indemnizaţia pentru însoţitor), obţinute ca urmare a depunerii a două solicitări sau nedeclarării tuturor drepturilor de care beneficiază, cumularea pensiei cu venituri de natură salarială, în cazurile interzise de lege, orice alte cauze care au condus la plata unor sume necuvenite din culpa pensionarului.

323 de cazuri şi doar 39 de cereri

”La data de 1 octombrie 2014 , la nivelul Casei Judeţene de Pensii Galaţi erau în evidenţă un număr total de 1.292 debite în recuperare. Din verificările efectuate până la data de 31 decembrie 2014, au fost identificate un număr total de 323 debite, cu un sold total de 826.123 lei, pentru care instituţia noastră a procedat la încetarea reţinerilor din pensii începând cu luna octombrie 2014, în baza deciziilor de scutire de la plată emise potrivit modelului aprobat prin Ordinul preşedintelui CNPP nr. 290/30.09.2014 şi comunicate titularilor”, ne-a mai declarat directorul Casei Judeţene de Pensii.
Cele 323 debite care au făcut obiectul scutirii de la plată în baza Legii nr. 125/2014 au fost constituite ca urmare a revizuirilor operate datorită interpretării eronate a prevederilor legale, aplicării eronate a măsurilor de protecţie socială (majorări sau drepturi prevăzute de lege), revizuirilor de stagii de cotizare şi/sau venituri asigurate, acordarea eronată a majorărilor de punctaj, erori generate prin utilizarea aplicaţiilor informatice, emiterea cu întârziere a deciziilor de modificare a drepturilor de pensie.
Precizăm că restituirea sumelor, reprezentând debite recuperate de la pensionari în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2014 se face numai către titularul dreptului de pensie, al indemnizaţiei sociale pentru pensionari sau al indemnizaţiei pentru însoţitor, aflat în evidenţa sistemului public de pensii la data de 1 octombrie 2014, la cererea acestuia, depusă la Casa Judeţeană de Pensii. Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor. Restituirea sumelor se efectuează eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2019, în cinci tranşe anuale egale. Sumele ce urmează a fi restituite pensionarilor nu se actualizează cu indicele de inflaţie şi nu sunt purtătoare de dobânzi, penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere, după caz.
„Până la data prezentei, instituţia noastră are în evidenţă cereri formulate de un număr de 39 debitori care solicită restituirea sumelor reţinute, cereri de restituire care urmază a fi analizate sub aspectul îndeplinirii condiţiilor privind restituirea sumelor reţinute, precum şi valoarea acestor sume. Restituirea primei tranşe către solicitant se efectuează în maxim 3 luni de la data înregistrării cererii la casa de pensii. Suma de restituit se achită odată cu drepturile de care beneficiază solicitantul, prin acelaşi mijloc de plată. Pe talonul de plată a drepturilor se va înscrie distinct suma restituită care face obiectul legi”, a precizat Casa de Pensii Galaţi.


Articole înrudite