27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Profesorii din Galaţi, la fel ca elevii pe care îi pregătesc
Profesorii din Galaţi, la fel ca elevii pe care îi pregătesc

Aproape 200 de candidaţi-profesori au susţinut efectiv, săptămâna trecută, proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2014, la nivelul judeţului Galaţi. Procentul celor care au trecut şi acestă probă este superior celui înregistrat la nivel naţional afişat sâmbătă, 19 iulie (60,62%, înainte de contestaţii).
Trebuie amintit că dascălii înscrişi, care promovează examenul, dobândesc definitiv dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Acest examen este considerat unul foarte important deoarece nota de promovare este minim 8,00. Personalul didactic se poate prezenta la acest examen în trei sesiuni, în cel mult 5 ani. Personalul didactic titular la momentul examinării, care nu obţine definitivarea în învăţământ, pierde calitatea de titular şi, ca urmare, contractul individual de muncă al acestuia se desface, potrivit legii.
Definitivarea în învăţământ se poate obţine de către personalul didactic de predare care îndeplineşte condiţiile de studii prevăzute la art. 7 (din Legea privind Statutul personalului didactic) şi care are un stagiu de cel puţin 2 ani la catedră, având în această perioadă funcţia de bază în învăţământ. Personalul didactic asociat cu cel puţin 1/2 norma didactică în specialitate, care îndeplineşte condiţiile de studii prevăzute la art. 7, se poate prezenta la examenul de definitivare în învăţământ după un stagiu efectiv de cel puţin 3 ani la catedră.
Prezentarea la examenul pentru definitivarea în învăţământ este obligatorie după 2 ani de la efectuarea stagiului minim prevăzut în lege.
Dintre cei aproape 300 de candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, 16 profesori aveau dosarele incomplete, fiind respinşi din start. Au fost admişi să participe la proba scrisă candidaţii care au obţinut, cumulativ, cele trei condiţii prevăzute de metodologie. Condiţiile sunt: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului, de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs "bine" sau "foarte bine" şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă, desfăşurate pe parcursul anului şcolar. Durata de redactare a lucrării la examenul scris este de patru ore.
Potrivit metodologiei, definitivarea în învăţământ poate fi obţinută la una dintre specialităţile înscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda conform Centralizatorului privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, precum şi probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, în vigoare în anul şcolar respectiv.
Examenul se organizează distinct pentru fiecare funcţie didactică de predare, pe discipline sau pe specialităţi, în conformitate cu Calendarul desfăşurarii examenului naţional de definitivare în învăţământ în anul şcolar 2013 - 2014.
La examenul de definitivat din Galaţi, dintre cele 250 de cadre didactice înscrise pentru a susţine proba scrisă, conform centralizării datelor pe site-ul dedicat - http://www.definitivat.edu.ro (data ultimei actualizări: 19.07.2014) - un număr de 56 de profesori apar ca "Neprezentaţi". Probabil, aşa cum se vehiculează în mediul profesoral, au renunţat la examen cei care nu s-au considerat suficient de pregătiţi, pentru că astfel nu se mai contabilizează la cele trei încercări la care au dreptul pentru a obţine definitivatul. Candidaţii care au susţinut, totuşi, proba scrisă au spus că subiectele au fost accesibile la mai toate specializările.
Prima centralizare a rezultatelor obţinute a avut loc sâmbătă, 19 iulie, după care, timp de două zile s-au putut depune contestaţiile. În perioada 21-23 iulie se rezolvă contestaţiile iar pe 24 iulie se afişează rezultatele finale. Validarea rezultatelor examenului se face la Ministerul Educaţiei Naţionale până pe 10 august, urmând ca până pe 14 august, cadrele didactice validate să îşi ridice de la Inspectoratul Şcolar adeverinţele de promovare a examenului de definitivare în învăţământ.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi