O lecţie de viaţă: AFTER LOVE, la Teatrul Dramatic Galaţi (FOTO) Recomandat

Miercuri, 24 Noiembrie 2021 13:39
Publicat în Comunitate

Motto: „Infernul nu este despre tortura fizică, ci despre faptul că nu te poţi elibera niciodată de judecata altora.” (J.P. Sartre)

Uneori muza teatrului nu zâmbeşte. Actul artistic devine foarte sever, o adevărată lecţie de viaţă, aşa cum ne pregăteşte o nouă producţie a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, pe care regizorul Eugen Făt şi echipa sa o vor prezenta în premieră sâmbătă, 27 noiembrie. Textul este preluat după o idee scrisă de trei scenarişti, Mazarine Pingeot, Fanny Burdino şi Joachim Lafosse şi concretizată într-un film de lung-metraj numit „L'Économie du couple” (2016).

"After Love" este ca un omolog european de artă pentru celebrul „Kramer vs. Kramer”. Este povestea despre despărţirea unui cuplu - şi despre mizeria şi durerea declanşată nu numai unul altuia, ci şi în vieţile celor doi copii. Maria (Cristina Uja Neagu) şi Andrei (Aureliu Bâtcă) nu mai doresc să trăiască împreună, dar nu îşi pot permite să trăiască separat. Ei împart acelaşi apartament făcând eforturi extreme pentru a să se ocoli unul pe celălalt. Fiecare are zile alocate în care le este permis să stea cu "ăia mici". „În zilele mele, întoarce-te după ce voi fi în pat”, şuieră Maria către partenerul ei înstrăinat. Au chiar şi rafturi separate în frigider. Ea este furioasă când soţul ia brânză de pe raftul ei. Ea refuză să-i mai spele rufele. Dacă vor decide să vândă apartamentul, plătit din banii familiei ei, el vrea să fie despăgubit integral pentru lucrările de renovare pe care le-a făcut.

Aceasta este o poveste foarte claustrofobă şi opresivă. Acţiunea este amplasată în apartamentul cuplului. Momentele cheie ale dramei includ dispute aparent banale despre cine va cumpăra unuia dintre copii o nouă pereche de ghete de fotbal sau dacă lui Andrei (soţul), ar trebui să i se permită o felie de tort la o cină de sărbătoare organizată de soţie. Toate conflictele domestice devin exagerate, un studiu despre războiul domestic, iar "After Love" devine treptat surprinzător de absorbant. Regizorul Eugen Făt nu ia partea niciunuia din cuplu. El ne lasă să vedem de ce sunt atât de dezgustaţi unul de celălalt, dar arată şi că, atunci când au petrecut atât de mulţi ani împreună, apare ceea ce se numeşte o „decuplare conştientă”. Deşi urăsc să recunoască, există încă afecţiune şi chiar atracţie sexuală.

Motivele ei, ca şi în cazul celor 75% dintre femeile care cer divorţul (statistică europeană) sunt multe, personale, bune sau rele, dar dominate de un decalaj tot mai mare între aspiraţii. O tânără franţuzoiacă declara: „Cănd am cerut divorţul îl iubeam încă, dar nu mai visam la un viitor împreună. Şi, în ciuda durerii, nu am regretat niciodată”. Atât de relevant şi de apropiat de conceptul piesei "After Love"!

Victimele principale în războiul casnic? Copii! După o ceartă stridentă cu soţia sa, tatăl, Andrei încearcă să calmeze copiii speriaţi: „Vă sperie când strigăm? Credeţi că strigăm mult? Prea des? Încă ne iubim. Strigăm, dar ne iubim. Nu trebuie să vă îngrijoreze. Nu este împotriva voastră, ştiţi asta? Vă iubim pe amândoi şi nu schimbă felul în care simţim. Nu are nimic de-a face cu voi. Vom încerca să nu mai strigăm din nou.  Vă promitem!”.

Distribuţia spectacolului este asigurată de: Cristina Uja Neagu, Aureliu Bâtcă, Tamara Constantinescu, Dan Căpăţână, Oana Preda, Mihaela Lecca Gorea şi simpaticii copii Alexandrina Maria Neagu împreună cu Codrin Bâtcă.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu