O expoziţie cu praf de stele: Stardust, pictor Roland Pangrati (FOTO) Recomandat

Vineri, 08 Octombrie 2021 11:11
Publicat în Comunitate

Galeria UAP filiala Galaţi s-a transformat, în data de 07 octombrie 2021, într-un loc magic, o expoziţie de pictură realizată de artistul gălăţean Roland Pangrati. Născut în 1974, cu studii universitare de artă la Bucureşti, Roland Pangrati a intrat în zona marilor artişti, vernisajul făcând parte din seria sa de expoziţii inspirate de apă, particule de piatră, culoare şi forţa gravitaţiei. Periplul său cultural este prelung ca şi cel din viaţă, cu o pasiune fertilă pentru artă şi tradiţiile japoneze.

Expoziţia de la galeria „Nicolae Mantu” vine imediat după cea de la „Galerie 10”, în St. Moritz, Elveţia, unde a impresionat lansând un concept metafizic de abstractizare a realităţii. Elveţienii au declarat despre el: „Roland Pangrati este unul dintre cei mai vizionari artişti din România, recunoscut pentru modul în care combină expresionismul minimalist abstract cu vechile tehnici tradiţionale japoneze de pictură Nihonga - care au mai mult de 1000 de ani de tradiţie. El îşi creează lucrările de artă folosind pigmenţi minerali naturali, care sunt obţinuţi prin măcinarea fină a rocilor în diferite tipuri de cereale, Gofun (carbonat de calciu sub formă de pulbere din cochilii de stridii). Toţi pigmenţii sunt combinaţi cu un adeziv special care se face prin fierberea proteinei animale. Culorile obţinute astfel sunt suspendate pe o hârtie japoneză numită washi, care poate rezista trecerii timpului mai mult de 1000 de ani. Această hârtie nu poate fi spartă chiar dacă este umedă şi, atunci când se maturizează, după 300 de ani, devine şi mai albă decât înainte, devenind astfel unul dintre obiectivele principale ale patrimoniului UNESCO al Japoniei, fiind recunoscută ca fiind una dintre valorile necorporale ale umanităţii”.

La expoziţia „Stardust” sunt prezentate o serie de mari lucrări însotite de imagini grafice de detaliu care completează "the big picture", un ansamblu dialectic de sinteză artistică. În prezentarea sa, artistul scrie: „Eu aş dori să conectez prin aceste picturi acea parte din oameni care este la fel, chiar dacă modernitatea ne-a făcut să uităm că avem umanitatea în comun. Aceste picturi le-am creat gândindu-mă la cum pot să colaborez cu forţele naturii”.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu