Minunea „stippling-ului” în arta Mariei Unţanu - o nouă expoziţie la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi (FOTO) Recomandat

Vineri, 17 Septembrie 2021 13:08
Publicat în Comunitate

Stippling (limba engleză) = a grava prin intermediul punctelor, a aplica (ceva, cum ar fi vopseaua) prin atingeri repetate mici, gradarea  luminii şi a umbrelor în artă (Merriam-Webster Dictionary).
În această perioadă, în sala de expoziţii a Muzeului de Artă Vizuală puteţi păşi în interiorul unui caleidoscopic giuvaier grafic, o lume creată cu rafinament şi minuţiozitate de doamna Maria Unţanu, artistă din Slobozia. Acolo, nu foarte departe de Galaţi, este laboratorul acesta cosmic, unde apare opera, pe care greu o poţi încadra într-un registru anume deşi  definiţia tehnică este simplă, „stippling”.
Pe data de 15 septembrie, directorul muzeului, dr. Dan Basarab Nanu, împreună cu Eduard Costandache, au deschis o expoziţie unicat, colecţia de lucrări grafice, ce uimeşte şi încantă, care configurează bogaţii de culoare şi semne criptate în stilul ce este denumit simplu de către artistă prin „pointillism graphic”.
În discursul de prezentare, organizatorii au amintit de revelaţia primelor întalniri cu arta Mariei Unţanu şi de importanta conceptului său. Fastul viziunii nu poate fi încorsetat decât în moşteniri din miniatura Evului Mediu, arta precolumbiană sau broderia cea mai scumpă.
După deschiderea oficială, doamna Maria Unţanu a avut amabilitatea să ofere un interviu cotidianului Monitorul de Galaţi, explicând secretele tehnicii sale, dar şi detalii ale momentelor de inspiraţie.
Munca la o lucrare poate dura oricât, zile sau luni, cu un program epuizant de peste 10 ore pe zi (şi noapte). Totul este realizat manual, fără aplicaţii tehnice, ceea ce este uimitor pentru că fiecare lucrare este alcatuită din miliarde de puncte sau pete mici. Pentru aplicarea culorilor, artista foloseşte multe stilouri speciale, produse în Germania, acestea fiind atât de solicitate că peniţele, deşi fabricate din oţel, se tocesc rapid. O luptă delicată între mână, ochi, hârtia fină de bumbac, pigmenţi şi metalul peniţelor care prin pasiunea artistei devin fierbinţi.
Ana Amelia Dincă scria despre arta Marie Unţanu: „ ...a diseminat cele două stări de-a lungul anilor de creaţie, redând ori trăirea şi energia feminină, pentru că mai toate personajele artistei sunt simboluri ale feminităţii şi cunoaşterii sinelui, ori evocând contemplarea de dincolo de corp, reflectată în naturi statice, cu valenţe poetice şi meditative, unde necunoscutul determină interogaţia prezentă în cărările nesfârşite ale existenţei, exemplificate de firul ţesăturilor care urcă şi coboară, se apropie şi se depărtează... ”. Emoţia întâlnirii cu această expoziţie este sintetizată astfel: „Maria Unţanu îşi onorează prin lucrări darurile primite de la Dumnezeu, prin înaintaşi şi cunoaşterea personală” (Clementina Tudor).

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu