Un gălăţean şi familia acestuia trăieşte de şase ani un adevărat coşmar după ce a demarat un proiect cu fonduri Sapard, ce viza construcţia unui adăpost de capre la marginea oraşului Giurgiu. Constructorul şi-a bătut joc de lucrare, nerespectând termenele de finalizare a proiectului, astfel că Eugen Dan Gâscă, de profesie medic veterinar, tatăl şi sora sa s-au văzut nevoiţi să dea socoteală pentru „greşeala” firmei care s-a ocupat de construcţie. În final, s-a decis că Eugen Dan Gâscă şi familia sa sunt buni de plată, urmând să restituie 10.000 de euro, dar gălăţeanul nu a avut cum să returneze banii, astfel că s-a ajuns ca acum acesta să datoreze 200.000 de euro, reprezentând în bună parte penalităţi şi majorări de întârziere. Între timp datoria s-a transformat în creanţă bugetară şi a fost preluată de Finanţe, care a ajuns să ceară banii ce ar urma să fie încasaţi de Eugen Dan Gâscă prin cabinetul său de medic veterinar. „Primesc notificări de plată clienţii mei, de la care nu am încasat încă banii. Este absurd ce se întâmplă”, ne-a declarat Eugen Dan Gâscă. Reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Galaţi susţin însă în replică că procedura fiscală de executare este prevăzută de lege şi nu s-ar fi comis astfel niciun abuz.
I s-au refuzat probele în proces
Aşa cum e normal, Eugen Dan Gâscă s-a adresat Poliţiei şi Parchetului din Giurgiu pentru a i se face dreptate, dar s-a trezit prins într-un adevărat labirint procedural, în urma căruia firma care s-a ocupat de lucrare a fost scoasă basma curată de anchetatori. Şi în instanţă lucrurile au evoluat de aceeaşi manieră după ce gălăţeanul a formulat plângeri penale împotriva poliţistului şi procurorului care s-au ocupat de anchetă.
„Am demonstrat fără absolut nicio îndoială că eu nu am avut parte de un proces echitabil într-un interval rezonabil de timp, că pe parcursul derulării cercetărilor penale mi-au fost încălcate drepturile, că eu nu am avut dreptul de a propune probe, iar atunci când le-am propus, au fost în totalitate ignorate, că organele de cercetare penală au favorizat în mod evident pe cei reclamaţi, iar în aceste condiţii eu nu am avut absolut nicio şansă”, ne-a declarat Eugen Dan Gâscă. Aşa se face că, în cunoscutul deja stil românesc, cel păgubit rămâne să plătească oalele sparte, iar vinovaţii îşi pot vedea liniştiţi de treabă.