Epopeea dosarelor cu şină la Registrul Comerţului continuă cu declaraţia privind beneficiarii reali Recomandat

Miercuri, 29 Septembrie 2021 12:11
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La Oficiul Registrului Comerţului, de câteva zile, este o coadă permanentă de gălăţeni cu dosare cu şină în mână. Sunt administratorii de firme sau împuterniciţii acestora care aşteaptă să depună declaraţiile anuale privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului.
La data de 01 octombrie 2021, se împlineşte termenul de depunere a acestei declaraţii prevăzută de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 43/2021 pentru prelungirea termenului de depunere a declaraţiei anuale privind beneficiarul real al persoanei juridice.
Nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică oficiului registrului comerţului, în acesta fiind consemnat că nedepunerea declaraţiei atrage dizolvarea societăţii, în condiţiile art. 237 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Constatarea contravenţiei se poate face şi de către Oficiul Registrul Comerţului, prin agenţi constatatori proprii.
Deşi aceste declaraţii se pot depune şi online, mulţi nu se descurcă sau nu au semnătură electronică şi deci preferă să depună personal declaraţia însoţită de o copie după cartea de identitate a declarantului şi, neapărat, cele două documente trebuie încopciate în nemuritorul dosar cu şină fără de care nu se acceptă la Registrul Comerţului.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu