Marți, 28 Iulie 2015 00:00

Vârsta legală pentru căsătorie în Spania a crescut de la 14 la 16 ani

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de joi, spaniolii nu se mai pot căsători înaintea împlinirii vârstei de 16 ani, până în prezent această limită de vârstă fiind de 14 ani, noua lege ridicând de asemenea vârsta minimă a consimţământului sexual, relatează AFP.

De asemenea, căsătoria de la o asemenea vârstă va fi posibilă numai cu permisiunea unui judecător, la fel cum s-a întâmplat si până în prezent în cazul căsătoriilor începând de la 14 ani, vârsta minimă legală pentru căsătoria normală rămânând 18 ani.

Cât despre vârsta minimă a consimţământului sexual, aceasta a fost până în prezent de 13 ani, iar de acum înainte va fi tot de 16 ani, măsură luată pentru a combate pedofilia.

Vârsta minimă de căsătorie de 14 ani era oricum printre cele mai mici din Europa, iar în Spania căsătoriile între minori au devenit foarte rare. Începând din anul 1975, numărul acestor uniuni a fost de 7.090, dar în perioada 2000-2014 au fost înregistrate numai 83 de căsătorii între minori, anul trecut fiind consemnat un singur caz.

Chiar şi comunitatea romă - în cadrul căreia căsătoriile la vârste timpurii sunt o tradiţie - a evoluat, susţine Manuel Gonzalez, membru al asociaţiei romilor din Madrid. „Cu 50 sau 60 de ani în urmă (...) la 14 ani erai deja bărbat şi munceai pentru a susţine nevoile familiei, nu exista copilărie. (...) Dar de 20-30 de ani, lucrurile s-au schimbat mult”, explică acesta, adăugând că, potrivit Fundaţiei romilor spanioli (FSG), astăzi, membrii comunităţii rome se căsătoresc de obicei la vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani, în cazul femeilor, şi între 18 şi 22 de ani în cel al bărbaţilor.

Pe de altă parte, noua lege, intrată în vigoare joia trecută în Spania, permite căsătoriile în faţa unui notar sau a unui grefier. Aceeaşi procedură poate fi urmată în cazul divorţurilor pe cale amiabilă.

Lasă un comentariu