Marți, 15 Iunie 2010 20:57

Traficul de persoane a făcut 12,3 milioane de victime în 2009-2010

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Secretarul de Stat, Hillary Clinton, anunţă, în raportul anual al Departamentului de Stat, "progrese tangibile" înregistrate de la data primului raport, în urmă cu zece ani, în urma adoptării unei legi americane privind acest subiect. "Un număr mai mare de victime au fost protejate, mai multe cazuri au făcut obiectul unor anchete", precizează ea, în introducerea raportului.
Prezentând acest document, diplomatul american Luis C. de Baca a anunţat unele "ameliorări" în 2009-2010, dar "nu neapărat o scădere a numărului de victime". Unul dintre motive, în opinia acestuia, este dezvoltarea mai sistematică a anchetelor. Baca a afirmat că "succesul, în anii viitori, se va manifesta printr-o creştere a numărului de cazuri" dezvăluite.
Sclavia modernă, prestarea unor munci de către copii, prostituţia forţată, rămân, însă, drame care sunt destul de necunoscute, doar 0,5 la sută din victime fiind identificate, potrivit aceleiaşi surse. Conform raportului, se înregistrează o tendinţă de creştere a numărului femeilor victime ale traficului de persoane, care depăşeşte cadrul prostituţiei forţate. Procentul victimelor este aproape dublu în Asia, în comparaţie cu restul lumii.
Două noi ţări, Cuba şi Republica Dominicană, s-au alăturat, anul acesta, listei cu ţările care au cele mai slabe rezultate. Alte două ţări, Macedonia şi Elveţia, sunt, din contră, apreciate ca respectând pe deplin legea americană împotriva traficului de fiinţe umane. De asemenea, Statele Unite sunt notate pentru prima dată şi primesc nota 1, cea mai bună poziţie posibilă din 4.
Obţinerea unei note inferioare poate conduce la încetarea furnizării anumitor ajutoare, dar valoarea acesteia este mai degrabă simbolică.

Lasă un comentariu