Nicoleta ROGOJINĂ - Monitorul de Galati - Ziar print si online - Monitorul de Galati - Ziar print si online https://monitoruldegalati.ro Wed, 29 Mar 2023 22:34:33 +0300 ro-ro Inaugurare la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi: Biblioteca Universitară, la cele mai înalte standarde (FOTO) https://monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/inaugurare-la-universitatea-dunarea-de-jos-galati-biblioteca-universitara,-la-cele-mai-inalte-standarde-foto.html https://monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/inaugurare-la-universitatea-dunarea-de-jos-galati-biblioteca-universitara,-la-cele-mai-inalte-standarde-foto.html Inaugurare la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi: Biblioteca Universitară, la cele mai înalte standarde (FOTO)

Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, a inaugurat astăzi, marţi, 21 martie 2023, noua Bibliotecă Universitară din curtea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, în prezenţa a numeroşi studenţi, angajaţi ai Universităţii, dar şi a unor foşti profesori ieşiţi la pensie.
„Redeschidem astăzi ceea ce noi numim simbolul bazei intelectuale a unei universităţi: biblioteca. Structura este cea veche, pe care o ştim cu toţii, dar tot ce este în interior este nou. Lucrarea a costat aproximativ 1,5 milioane de euro”, a precizat rectorul Puiu-Lucian Georgescu.
La inaugurare a participat şi un sobor de preoţi care au sfinţit noul edificiu, dar au făcut şi o donaţie importantă de carte din partea Arhiepiscopului Casian Crăciun.
„Cu siguranţă cărţile vor aduce multă înţelepciune celor care le vor citi”, a transmis Arhiepiscopul Casian Crăciun, prin intermediul preoţilor care au oficiat slujba de binecuvântare a sediului noii Biblioteci.
Investiţia în clădirea din curtea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a început în toamna anului 2021. Pentru amenajarea spaţiilor bibliotecii au fost achiziţionate obiecte de mobilier şi echipamente de calcul moderne. În holul bibliotecii a fost amenajat un terminal de informare de tip infodesk, care va putea fi folosit de utilizatori pentru consultarea resurselor bibliotecii. Televizoarele, ecranul de proiecţie şi videoproiectorul au fost achiziţionate cu scopul de găzdui evenimente şi pentru mediatiza colecţiile şi serviciile bibliotecii. Totodată, au fost dezvoltate şi serviciile de bibliotecă digitală care pun accent pe interacţiunea cu utilizatorii prin intermediul canalelor online, serviciile de scanare, accesul online la resursele electronice ale bibliotecii etc.
Prin reamenajarea şi reabilitarea clădirii care găzduieşte noul sediu central al bibliotecii universitare, în completarea pachetului de servicii digitale au venit spaţiile moderne de studiu şi cercetare şi echipamentele de calcul care răspund exigenţelor actuale. Biblioteca este, în acest moment, locul unde studenţii pot învăţa şi socializa, bucurându-se de o atmosferă plăcută şi primitoare.

Galerie de imagini disponibilă mai jos!

]]>
nicoleta.rogojina1@monitoruldegalati.ro (Nicoleta ROGOJINĂ) Știrea zilei Tue, 21 Mar 2023 16:22:19 +0200
Locuitorii din Munteni încep războiul în instanţă împotriva OMV Petrom https://monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/locuitorii-din-munteni-incep-razboiul-in-instanta-impotriva-omv-petrom.html https://monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/locuitorii-din-munteni-incep-razboiul-in-instanta-impotriva-omv-petrom.html Locuitorii din Munteni încep războiul în instanţă împotriva OMV Petrom

În vara anului trecut, cotidianul nostru a relatat despre necazul locuitorilor comunei Munteni, care au decis să-şi caute dreptatea în instanţă, intentând proces companiei OMV Petrom, pentru a-şi câştiga liniştea şi sănătatea tulburate de zgomotul permanent şi poluarea masivă produse de Staţia de Uscare a Gazelor care funcţionează în comuna lor şi, care, aparţine companiei OMV Petrom SA.
Înainte de publicarea, în luna august 2022, a articolului „Gigantul OMV Petrom, chemat în judecată de locuitorii comunei Munteni, judeţul Galaţi”, Monitorul de Galaţi a solicitat un punct de vedere din partea OMV faţă de acuzaţiile aduse de locuitorii satului Munteni, comuna Munteni, dar, nici până în ziua de astăzi, nu am primit niciun răspuns.
! Însă, în faţa instanţei de judecată, reprezentanţii OMV, în afara faptului că nu-şi recunosc activităţile poluatoare, au venit şi cu solicitări aberante prin care încearcă să lungească şi să amâne acest proces:
1. Au cerut ca cetăţenii din comuna Munteni, care au îndrăznit să-şi caute dreptatea în instanţă, să achite (în prealabilul judecării acţiunii lor) nişte taxe judiciare de timbru proporţionale cu aşa-zisa "valoare" patrimonială a cererii judiciare, în speranţa că judecatorul i-ar putea obliga astfel pe săteni la suportarea unei sume substanţiale de bani, iar dacă oamenii nu ar putea să o plătească, acţiunea din instanţă ar fi anulată.
2. OMV pretinde că n-ar fi "clar" dacă staţia lor de uscare gaze s-ar învecina cu gospodăriile reclamanţilor (deşi domiciliile în fapt ale sătenilor sunt indicate la dosar şi toţi locuiesc pe strada Iezerului din satul Munteni, unde de altfel se află şi staţia OMV, adică pe str. Iezerului, la nr. 5B).
3. OMV mai cere ca sătenii să explice ce fel de ajustare tehnologică li se cere să aducă echipamentelor OMV instalate acolo, pentru a nu mai polua intens aerul, dar şi din punct de vedere fonic. Compania cere ca tocmai cetăţenii să fie cei care să-i înveţe maniera tehnică de îmbunătăţire a echipamentelor, motiv pentru care, bineînţeles, că solicită ca acţiunea în instanţă să fie respinsă pentru că "n-ar avea obiect".
4. OMV invocă, de asemenea, că a obţinut prelungirea vizei anuale a autorizaţiei de mediu pentru acest obiectiv industrial (cu valabilitate până în 22.12.2023). Aici este interesant faptul că Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi le-a eliberat-o prin Decizia nr. 1851/14.11.2022, în pofida şi după declanşarea procesului în data de 14.06.2022.
Mai mult de atât, OMV nu este de acord tocmai cu administrarea propriu-zisă la faţa locului a expertizei tehnice judiciare privind respectarea normelor de zgomot şi vibraţii, pe care cetăţenii reclamanţi au cerut-o instanţei de judecată.
De altfel, înaintea prelungirii valabilităţii autorizaţiei de mediu şi chiar înainte ca instanţa să-i fi comunicat pârâtei OMV acţiunea introdusă de săteni, nişte tehnicieni se prezentaseră "incognito" la faţa locului (inclusiv în curtea unuia dintre sătenii direct învecinaţi cu staţia OMV), constatând - evident, exclusiv verbal - zgomotul permanent tip "avioane în decolare" de la faţa locului şi, în final, ridicând din umeri.
În pofida acestui fapt, APM Galati a decis totuşi prelungirea valabilităţii autorizaţiei de mediu pentru OMV.
APM Galaţi şi-a schimbat poziţia, cel puţin declarativ, şi afirmă că autorizaţia de mediu în discuţie se află, acum, în procedură de revizuire şi a decis ca, în cadrul acestei proceduri, OMV Petrom să efectueze o analiză aprofundată a impactului activităţii desfăşurate la Staţia de Uscare Gaze Munteni.
! Monitorul de Galaţi a cerut un punct de vedere de la APM Galaţi, în baza Legii 544/2001: „Vă solicităm să ne transmiteţi dacă OMV a îndeplinit toate condiţiile impuse prin autorizaţie, dacă OMV a raportat monitorizarea factorilor de mediu conform frecvenţei stabilite prin autorizaţie şi dacă APM Galaţi a verificat corectitudinea acestor raportări, având în vedere reclamaţiile locuitorilor din comuna Munteni. De asemenea, vă solicităm să ne transmiteţi dacă APM Galaţi a dispus controale de mediu la acest obiectiv şi care sunt rezultatele”.
Chiar dacă instituţia care se ocupă cu protecţia mediului nu a răspuns integral solicitării noastre, se pare că totuşi intenţionează să revizuiască autorizaţia de mediu acordată pentru acest punct de lucru al OMV.
„Până la data emiterii Deciziei APM Galaţi nr. 1851/14.11.2022 de aplicare a vizei anuale a autorizaţiei de mediu deţinute de OMV Petrom SA pentru activitatea desfăşurată în Staţia de Uscare Gaze Munteni, la APM Galaţi nu au fost înregistrate reclamaţii/sesizări cu privire la acest subiect.
Scopul aplicării vizei anuale este acela de a confirma faptul că un titular de autorizaţie desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii pentru care a fost emisă o autorizaţie de mediu şi că nu au intervenit modificări care să afecteze condiţiile stabilite prin actul de reglementare. În cazul speţei în discuţie, acest lucru a reieşit din verificarea şi analiza documentaţiei depuse de titular în condiţiile legii, astfel încât la data emiterii deciziei de aplicare a vizei anuale nu a existat niciun motiv ca APM Galaţi să respingă solicitarea de aplicare a acesteia.
În ceea ce priveşte rapoartele de încercare, transmise de OMV Petrom, precizăm că prelevarea şi analiza probelor de mediu a fost efectuată de un laborator specializat, conform prevederilor autorizaţiei de mediu pentru acest punct de lucru. Mai mult chiar, laboratorul este acreditat RENAR, ceea ce confirmă credibilitatea datelor obţinute, conform metodelor de analiză standardizate.
Având în vedere:
- rezultatele măsurătorilor transmise de OMV Petrom, înregistrate la APM Galaţi în luna decembrie 2022 (după data emiterii deciziei de aplicare a vizei), privind depășirea limitei admisibile a nivelui de zgomot pe timp de zi şi de noapte, pentru care APM Galaţi a notificat OMV Petrom SA privind obligaţiile ce-i revin, în vederea conformării,
- reclamaţia înaintată de o firmă de avocatură în numele unui grup de 15 locuitori ai comunei Munteni, înregistrată la APM Galaţi în luna ianuarie 2023, coroborat cu faptul că autorizaţia de mediu în discuţie se află în procedură de revizuire, APM Galaţi a decis ca în cadrul acestei proceduri, OMV Petrom să efectueze o analiză aprofundată a impactului activităţii desfăşurate la Staţia de Uscare Gaze Munteni”, ne-a transmis APM Galaţi.
Procesul începe în data de 15 martie 2023, după ce, în primă fază, acţiunea reclamanţilor fusese anulată în mod eronat, fapt care a făcut ca lucrurile să treneze şi mai mult (conform portalului instanţelor, în Dosarul nr. 2868/324/2022/a1 s-a revenit în 23 noiembrie asupra anulării acţiunii din instanţă).
Vom continua să urmărim parcursul acestui proces colectiv.

]]>
nicoleta.rogojina1@monitoruldegalati.ro (Nicoleta ROGOJINĂ) Știrea zilei Mon, 06 Mar 2023 15:36:58 +0200
Spitalul CFR Galaţi va fi preluat de Primăria Municipiului Galaţi https://monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/spitalul-cfr-galati-va-fi-preluat-de-primaria-municipiului-galati.html https://monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/spitalul-cfr-galati-va-fi-preluat-de-primaria-municipiului-galati.html Spitalul CFR Galaţi va fi preluat de Primăria Municipiului Galaţi

Guvernul României pregăteşte transferarea reţelei de spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către autorităţile locale, pentru ca aceste servicii să fie aduse cât mai aproape de nevoile comunităţii, a anunţat Guvernul României.
În acest sens, premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu factorii de decizie la nivel guvernamental şi local. Au participat la această întâlnire secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, ministrul transporturilor şi infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, reprezentanţi ai ministerelor dezvoltării, educaţiei, muncii, precum şi ai autorităţilor locale la nivel de oraş, municipiu şi consiliu judeţean şi ai conducerii universităţilor de medicină din România.
Concret, urmează ca această prima etapă să fie demarată prin intermediul unui Comitet Interministerial coordonat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.
Potrivit declaraţiilor primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, Spitalul General C.F. Galaţi va fi transferat către Primăria Municipiului Galaţi.
Unitatea spitalicească are o capacitate de 235 de paturi, 4 secţii, 14 compartimente şi 409 angajaţi, a fost dată în folosinţă în anul 1980 şi are în patrimoniu 3 clădiri, dintre care una din 1939 şi consolidată în 2006, celelalte două fiind construite în 1979.
În secţiile cu paturi funcţionează compartimente de: gastroenterologie, neurologie, psihiatrie, reumatologie, cardiologie, recuperare-medicină fizică şi balneologie, ortopedie-traumatologie, O.R.L şi compartimentele de neurologie, cardiologie, ortopedie-traumatologie, iar ambulatoriile de specialitate şi-au diversificat activitatea prin înfiinţarea unor cabinete şi laboratoare în următoarele specialităţi: gastroenterologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, laborator recuperare-medicină fizică şi balneologie, pneumologie şi un serviciu de medicina muncii extins la examinări medicale pentru toate tipurile de personal.

]]>
nicoleta.rogojina1@monitoruldegalati.ro (Nicoleta ROGOJINĂ) Știrea zilei Fri, 03 Mar 2023 16:33:42 +0200
George Stângă (PNL): Domnul Fotea cu echipa lui de incompetenţi nu au reuşit să obţină finanţare pentru un spital nou https://monitoruldegalati.ro/politica/george-stanga-pnl-domnul-fotea-cu-echipa-lui-de-incompetenti-nu-au-reusit-sa-obtina-finantare-pentru-un-spital-nou.html https://monitoruldegalati.ro/politica/george-stanga-pnl-domnul-fotea-cu-echipa-lui-de-incompetenti-nu-au-reusit-sa-obtina-finantare-pentru-un-spital-nou.html George Stângă (PNL): Domnul Fotea cu echipa lui de incompetenţi nu au reuşit să obţină finanţare pentru un spital nou

Anul 2023, an preelectoral, va fi caracterizat de lupte politice, în pregătirea anului 2024, când în România se vor desfăşura alegeri europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Chiar dacă la guvernare PSD şi PNL au format o coaliţie de aproape un an de zile, în plan local au început bumbăcelile politice.

Astăzi, vineri, 24 februarie 2023, preşedintele PNL Galaţi, George Cătălin Stângă, a organizat o conferinţă de presă în care a afirmat că din cauza incompetenţei angajaţilor de la Consiliul Judeţean Galaţi şi a preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea, în judeţul nostru nu se va construi un spital nou.

„Am văzut că zilele trecute a fost afişată oficial lista cu cele 27 de obiective care vor primi finanţare pe parte medicală. Apoape de 2 miliarde de euro vor intra în România pentru modernizarea sistemului de sănătate. Din păcate, gălăţenii nu vor beneficia de niciun cent din aceşti bani. Concluzia, după o primă studiere a acestor materiale, este următoarea: avem cu ce, pentru că există bani europeni, pentru că există finanţare prin PNRR, dar, din păcate, nu avem cu cine, pentru că incompetenţa zace în Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean a depus un proiect pentru a obţine finanţare pentru construirea unui nou spital, dar din cele relatate oficial de domnul ministru Rafila, acest proiect nu a obţinut punctajul necesar pentru a fi finanţat. Ministrul Sănătăţii, susţinut de PSD, respinge proiectul unui spital nou în judeţul Galaţi, propus tot de PSD”, a declarat George Stângă.

Acesta i-a adresat public două întrebări preşedintelui CJ Galaţi: „De ce am avut un punctaj atât de mic şi nu am reuşit să obţinem finanţare? Cine a scris acest proiect? Angajaţii Consiliului Judeţean sau o firmă externă care se ocupă de consultanţă în vederea accesării banilor europeni?”.

Preşedintele PNL Galaţi a continuat: „Din păcate, domnul Fotea cu echipa lui de incompetenţi de la Consiliul Judeţean nu au reuşit să obţină această finanţare, cu toată bunăvoinţa şi deschiderea ministrului Rafila, ministrul PSD de la Ministerul Sănătăţii”.

„Sincer să fiu, am anticipat faptul că acest proiect nu va obţine finanţare. Tocmai din acest motiv, împreună cu echipa de consilieri locali am decis să mergem în paralel şi pe Consiliul Local, pe Primăria Galaţi, cu susţinerea proiectului de construire a unui spital municipal. Se pare că acolo am făcut câţiva paşi înainte. Sperăm să avem rezultate cât mai curând”, a mai spus George Stângă.

La solicitarea cotidianului Monitorul de Galaţi, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a reacţionat: „Eu pot să răspund doar gălăţenilor. Nu pot să răspund elucubraţiilor unor politicieni care nici măcar nu mai locuiesc în Galaţi şi vin pe aici doar din când în când. Domnul Stângă mai bine ar face să le explice gălăţenilor cum atunci când PNL era la guvernare împreună cu USR nu au introdus în PNRR Galaţiul. Atunci pe listă au introdus doar spitale din 20 de judeţe. Să explice cum la Cluj au fost prinse două spitale, la Constanţa două sau trei şi la Galaţi niciunul”, a spus Costel Fotea.

Se pare că acesta este doar începutul luptelor politice ale anului preelectoral 2023, care se anunţă a fi unul plin de săgeţi şi lovituri sub centură.

]]>
nicoleta.rogojina1@monitoruldegalati.ro (Nicoleta ROGOJINĂ) Politica Fri, 24 Feb 2023 17:02:20 +0200
A fost lansat proiectul prin care va fi renovat Palatul Administrativ al judeţului Galaţi https://monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/a-fost-lansat-proiectul-prin-care-va-fi-renovat-palatul-administrativ-al-judetului-galati.html https://monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/a-fost-lansat-proiectul-prin-care-va-fi-renovat-palatul-administrativ-al-judetului-galati.html A fost lansat proiectul prin care va fi renovat Palatul Administrativ al judeţului Galaţi

Astăzi, la Prefectura Galaţi s-a defăşurat conferinţa de lansare a proiectului "Creşterea eficienţei energetice a Palatului administrativ al judeţului Galaţi - Corp A" prin care emblematicul edificiu din centrul Galaţiului va beneficia de lucrări de eficientizare energetică în valoare de aproape 11 milioane lei.
Proiectul beneficiază de finanţare nerambursabilă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi vizează renovarea energetică moderată a Palatului administrativ al judeţului Galaţi – Corp A, situat în Strada Domnească nr.56 şi crearea unei infrastructuri adecvate termic şi energetic necesară desfăşurării activităţilor în condiţii optime.
Intervenţiile de creştere a eficienţei energetice vor conduce la scăderea consumului anual de energie finală în clădire, scăderea consumului anual specific de energie primară, scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum şi la reducerea costurilor cu utilităţile. În prezent, facturile la căldură şi energie electrică se ridică la 45-50.000 lei.
Conform raportului de audit energetic, clădirea este încadrată într-o clasă energetică inferioară (clasa B), iar după implementarea proiectului nivelul de performanţă energetică va fi asimilabil indicatorilor de clădire cu înaltă performanţă energetică (clasa A).
Valoarea totală a proiectului este de 10.908.088,85 de lei cu TVA, iar durata de implementare este de 36 de luni, respectiv între 14 februarie 2023 – 13 februarie 2026 şi se derulează în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne.
„Beneficiem de suportul Ministerului Afacerilor Interne în două direcţii cea a fondurilor europene nerambursabile şi cea logistică şi asta ne dă siguranţa că lucrările pe care le efectuăm sunt de calitate şi sunt validate de experţii din domeniu. Mulţumesc întregii echipe de proiect care a muncit la acest proiect”, a declarat subprefectul Ciprian Manea.
Palatul Administrativ Galaţi a fost construit în perioada 1904-1905, după planurile marelui arhitect Ion Mincu, fondatorul şcolii naţionale a arhitecturii româneşti. Inaugurarea a avut loc la 27 aprilie 1906, aceasta fiind prima lucrare a lui Ion Mincu pentru un edificiu public reprezentativ. În prezent, edificiul găzduieşte Instituţia Prefectului judeţului Galaţi.

Articole similare: Palatul Administrativ (Prefectura Galaţi) va intra în renovare cu bani din PNRR

]]>
nicoleta.rogojina1@monitoruldegalati.ro (Nicoleta ROGOJINĂ) Știrea zilei Wed, 22 Feb 2023 16:38:40 +0200
Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă prezentat autorităţilor publice şi mediului de afaceri din Galaţi https://monitoruldegalati.ro/politica/planul-teritorial-pentru-o-tranzitie-justa-prezentat-autoritatilor-publice-si-mediului-de-afaceri-din-galati.html https://monitoruldegalati.ro/politica/planul-teritorial-pentru-o-tranzitie-justa-prezentat-autoritatilor-publice-si-mediului-de-afaceri-din-galati.html Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă prezentat autorităţilor publice şi mediului de afaceri din Galaţi

După ce în luna decembrie 2022 a fost aprobat Planul Teritorial pentru Tranziţie Justă pentru judeţul Galaţi şi a fost lansat procesul de implementare a Programului Operaţional Tranziţie Justă, joi, 19 ianuarie 2023, Consiliul Judeţean Galaţi şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au organizat un evenimentul de prezentare a oportunităţilor de sprijin oferite mediului de afaceri şi instituţiilor publice prin acest mecanism de finanţare.
Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, alături de secretarii de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Andreea Anamaria Naggar şi Ovidiu Cîmpean, şi în prezenţa Florentinei Tăutu, Desk Officer DG REGIO - Comisia Europeană, au prezentat oportunităţile de finanţare puse la dispoziţie în cadrul acestui program care a alocat pentru judeţul Galaţi 387 milioane euro din care 329 milioane euro reprezintă contribuţia din partea Fondului pentru Tranziţie Justă şi 58 milioane de euro contribuţia naţională.
Trebuie menţionat că Programul Operaţional Tranziţia Justă (POTJ) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de investiţii definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziţie justă (PTTJ), elaborate pentru judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş, finanţând măsuri pentru atenuarea impactului închiderii sau transformării unor activităţi economice dominante în economia locală a celor şase judeţe şi facilitând tranziţia acestora la neutralitatea climatică şi are o alocare totală de 2,13 miliarde euro fonduri europene.
Se preconizează că urmare a absorbţiei acestor fonduri să se înfiinţeze 490 de firme, să fie create 1.941 de locuri de muncă şi să fie sprijinite alte 937 de întreprinderi. De asemenea, vor fi până la 4.098 de şomeri care ar putea beneficia de sprijin şi 2.800 de gospodării care vor putea, cu sprijininul acestor fonduri, să dobândească statutul de prosumator. De exemplu, pentru sprijinirirea gospodăriilor pentru a-şi instala panouri fotovoltaice/fototermice şi creşterea gradului de rezilienţă energetică a comunităţilor au fost alocate 30 milioane euro.
Nu în ultimul rând, de o alocare de 106,8 milioane euro vor beneficia 3 mari unităţi de producţie din judeţul Galaţi, pentru decarbonizarea producţiei. Este vorba despre Liberty Galaţi, Navrom şi Şantierul Naval Galaţi.
Nu în ultimul rând, unităţile adminsitrativ teritoriale vor putea accesa aceste fonduri pentru investiţii în energie verde şi mobilitate nepoluantă.
Pentru buna gestionare a programului la nivel judeţean, se va înfiinţa, până în luna martie 2023, Grupul judeţean pentru coordonarea tranziţiei la neutralitatea climatică.
Se estimează că în luna mai 2023 se vor deschide apelurile de proiecte ce urmează a fi depuse prin intermediul aplicaţiei MySMIS ce va fi lansată într-un nou format în luna iunie, iar închiderea apelurilor de proiecte este stabilită pentru luna septembrie 2023.

]]>
nicoleta.rogojina1@monitoruldegalati.ro (Nicoleta ROGOJINĂ) Politica Fri, 20 Jan 2023 08:42:39 +0200
Centrul BLUE DOT din Galaţi vizitat de reprezentanţi ai UNHCR, UNICEF, OMS şi OIM (FOTO) https://monitoruldegalati.ro/evenimente/centrul-blue-dot-din-galati-vizitat-de-reprezentanti-ai-unhcr,-unicef,-oms-si-oim-foto.html https://monitoruldegalati.ro/evenimente/centrul-blue-dot-din-galati-vizitat-de-reprezentanti-ai-unhcr,-unicef,-oms-si-oim-foto.html Centrul BLUE DOT din Galaţi vizitat de reprezentanţi ai UNHCR, UNICEF, OMS şi OIM (FOTO)

Reprezentanţi de cel mai înalt nivel ai prestigioaselor organizaţii internaţionale UNHCR (Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi) - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, UNICEF, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) au vizitat Punctul Albastru (Centrul Blue Dot) din Galaţi amplasat în str. Movilei, nr. 2-8.
Centrul Blue Dot Galaţi a fost deschis pe 31 octombrie 2022 şi oferă servicii de protecţie esenţiale, precum şi informaţii  în mai multe limbi şi în mai multe formate pentru persoanele care fug de războiul din Ucraina, dar şi pentru alte persoane cu nevoie de protecţie.
Au fost prezenţi, la Galaţi, oficiali de rang înalt de la aceste organizaţii precum Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România, Anna Riatti, reprezentanta Unicef în România, Mircea Mocanu, şeful biroului în România a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).
„În acest centru vin, în medie, 90 de refugiaţi pe săptămână. Aceştia beneficiază de mai multe tipuri de servicii: consiliere juridică, sprijin financiar, consultanţă. În viitor ne vom extinde aria de servicii oferite, având în vedere experienţa pe care o avem cu alte centre asemănătoare din lume”, a spus Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România.
„În acest moment, pe teritoriul României sunt aproximativ 150.000 de cetăţeni străini din afara spaţiului Uniunii Europene, pe lângă cei aproximativ 90.000 de cetăţeni ucraineni. Este foarte important să înţelegem care sunt nevoile din piaţa forţei de muncă şi cum putem asista cetăţenii ucraineni în această perioadă pentru a crea, în rândul ucrainenilor, un sentiment de linişte pe termen mediu şi lung”, a adăugat Mircea Mocanu, reprezentantul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).
În acest centru, refugiaţii primesc informaţii, consiliere juridică, sprijin şi trimiteri pentru asistenţă medicală, educaţie, sprijin psihologic şi alte servicii fiind amenajate spaţii pentru copii, pentru consiliere psihologică, dar şi un spaţiu medical dedicat femeilor însărcinate în care sunt consultate şi consiliate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Aceste centre sunt uşor de recunoscut după eticheta lor - un punct albastru mare - şi oferă servicii gratuite. Centrele Blue Dot sunt înfiinţate în comun de către UNHCR şi UNICEF, împreună cu autorităţile locale şi alţi parteneri. În Centrul Blue Dot Galaţi, OMS, CNRR- Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi şi Good Neighbors sunt prezente şi oferă servicii.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Digital Blue Dot: https://bluedothub.org/country-hubs/romania-hub/.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

]]>
nicoleta.rogojina1@monitoruldegalati.ro (Nicoleta ROGOJINĂ) Eveniment Mon, 28 Nov 2022 12:41:45 +0200
Liberty aduce, la Galaţi, cuptoare cu arc electric second hand din Coreea de Sud https://monitoruldegalati.ro/evenimente/liberty-aduce,-la-galati,-cuptoare-cu-arc-electric-second-hand-din-coreea-de-sud.html https://monitoruldegalati.ro/evenimente/liberty-aduce,-la-galati,-cuptoare-cu-arc-electric-second-hand-din-coreea-de-sud.html Liberty aduce, la Galaţi, cuptoare cu arc electric second hand din Coreea de Sud

Planul de transformare a companiei LIBERTY Galaţi care prevede ca noile cuptoare hibride cu arc electric să înlocuiască producţia furnalului tradiţional mai vechi şi poluant până în 2025 începe să se concretizeze nu cu noi cuptoare, ci cu unele sacond hand.

LIBERTY Steel Group a anunţat că a semnat vineri, 25 noiembrie 2022, un acord pentru achiziţionare platformei siderurgice Dongbu şi a echipamentelor aferente de la compania siderurgică sud-coreeană KG Steel, echipamente pe care le va aduce la Galaţi.

"Platforma siderurgică Dongbu din Dangjin, Coreea de Sud, este formată din: două cuptoare moderne cu arc electric, Consteel, de 160 de tone, două maşini de turnare pentru sleburi subţiri cu un singur fir, curbate vertical şi un Laminor de Benzi la Cald. Combinatul siderurgic are o capacitate instalată de oţel lichid de 3 milioane de tone pe an (mtpa) şi o capacitate de produse finite din oţel de 2,85 mtpa. Studiile tehnice efectuate de LIBERTY indică faptul că platforma Dongbu are potenţialul de a produce oţel la cele mai înalte standarde din sector raportat la indicatorii cheie de performanţă, inclusiv în ceea ce priveşte emisiile de CO2, eficienţa energetică, costurile, flexibilitatea operaţională şi gama de produse", potrivit unui comunicat al LIBERTY.

În aşteptarea evaluării tehnice finale şi a unor verificări suplimentare, LIBERTY intenţionează să instaleze echipamentul pe platforma sa siderurgică din Galaţi. Acest lucru îi va permite companiei să treacă la producţia cu ajutorul cuptoarelor cu arc electric cu emisii reduse de carbon, extrem de eficiente, cu câţiva ani mai devreme decât era planificat anterior şi la un cost semnificativ mai mic în comparaţie cu opţiunile alternative analizate, mai precizează oficialii Liberty.

"Sunt foarte încântat de această decizie. Achiziţionarea acestei oţelării de ultimă generaţie de la KG Steel face parte din planul nostru strategic de a dezvolta platforme siderurgice cu emisii reduse de carbon, moderne şi flexibile şi de a ne atinge obiectivul de a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. În urma evaluării noastre tehnice a combinatului sud-coreean, credem că acesta atinge cele mai înalte niveluri de eficienţă operaţională şi poate fi integrat în activele noastre existente, combinând astfel avantajele noastre în ascensiune cu active eficiente de producţie a oţelului şi reţele de distribuţie aproape de piaţă", a declarat Sandip Biswas, Chief Investment Officer, LIBERTY Steel Group.

Reamintim că în luna iulie a acestui an, Liberty anunţa că a lansat procesul de licitaţie pentru furnizarea tehnologiei noilor cuptoare hibride cu arc electric în scopul transformării GREENSTEEL a operaţiunilor sale. Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al companiei, Georgiana Costea, aceste proceduri merg mai departe, iar rezultatele vor fi anunţate atunci când se va încheia procedura, fără a fi precizat un termen concret.

]]>
nicoleta.rogojina1@monitoruldegalati.ro (Nicoleta ROGOJINĂ) Eveniment Fri, 25 Nov 2022 16:08:12 +0200
Dan Nica dă de pământ cu Comisia Europeană: „Poate la Bruxelles se face frig după 1 ianuarie, dar în toată Uniunea Europeană iarna începe la 1 decembrie” https://monitoruldegalati.ro/politica/dan-nica-da-de-pamant-cu-comisia-europeana-poate-la-bruxelles-se-face-frig-dupa-1-ianuarie,-dar-in-toata-uniunea-europeana-iarna-incepe-la-1-decembrie.html https://monitoruldegalati.ro/politica/dan-nica-da-de-pamant-cu-comisia-europeana-poate-la-bruxelles-se-face-frig-dupa-1-ianuarie,-dar-in-toata-uniunea-europeana-iarna-incepe-la-1-decembrie.html Dan Nica dă de pământ cu Comisia Europeană: „Poate la Bruxelles se face frig după 1 ianuarie, dar în toată Uniunea Europeană iarna începe la 1 decembrie”

Preţurile ridicate la energie au un impact negativ major asupra consumatorilor din Uniunea Europeană, fie că este vorba despre familii sau despre întreprinderi. Astfel, în octombrie 2022, ţările UE au adoptat un regulament de urgenţă pentru a aborda problema preţurilor ridicate la energie şi pentru a ajuta cetăţenii şi întreprinderile care resimt cel mai mult efectele crizei energetice.

Totodată, liderii UE au invitat Consiliul şi Comisia să prezinte de urgenţă decizii concrete cu privire la unele măsuri suplimentare, inclusiv cu privire la: achiziţii comune voluntare de gaze, o nouă valoare de referinţă complementară pentru gaze, un coridor de preţuri dinamic temporar pentru tranzacţiile cu gaze naturale şi un cadru temporar al UE pentru plafonarea preţului gazelor în producţia de energie electrică.

În şedinţa plenară a Parlamentului European, s-au purtat dezbateri cu privire la acest subiect extrem de important în condiţiile în care deja iarna se pregăteşte să-şi intre în drepturi.

Europarlamentarul gălăţean Dan Nica a luat cuvântul în numele grupului S&D şi s-a adresat prezidiului plenului în termeni duri: „Doamnă preşedintă, doamnă comisară, domnule ministru, scopul acestei comunicări a Comisiei ar trebui să fie unul foarte clar, şi anume să ţină facturile pentru cetăţenii europeni la un nivel acceptabil, suportabil şi firmele din Uniunea Europeană să poată să traverseze iarna asta şi să producă ceva. Măsura principală care este plasa de siguranţă sau declanşarea mecanismului de siguranţă se face doar dacă preţurile TTF (bursa de gaze) pentru două săptămâni vor avea o creştere mai mare de 275 de euro şi, deci cumulativ, dacă preţul LNG (gaze naturale lichefiate) pe 10 zile faţă de preţul de referinţă are o creştere mai mare de 58 de euro. Doamnă comisară, ori cei care fac speculaţii au scris această chestiune/idee, ori e o greşeală de dactilografie. Pentru că dacă e cu «şi» ce înţelegem: că dacă e 1000 de euro la gaze şi doar 57 de euro creşterea în lege rămâne aşa, nu avem plasă de siguranţă. Probabil că această chestiune trebuie să o luaţi ca fiind o avertizare extrem de serioasă. Nu pot să nu existe măsuri de siguranţă care să nu fie puse sau să poată să fie aplicate niciodată. Pe de altă parte, dacă e urgenţă, cine a pus 1 ianuarie? 1 decembrie e peste două săptămâni, nu începe iarna? Sau poate la Bruxelles se face frig după 1 ianuarie, dar în toată Uniunea Europeană iarna începe la 1 decembrie. Şi această chestiune arată că nu vom avea şi nu vom putea atinge obiectivul nostru: oamenii să aibă facturi suportabile, firmele să poată să supravieţuiască, brutarii să facă pâine. Astăzi, când vorbim, sute de mii de firme din Uniunea Europeană îşi închid porţile şi sute de mii de oameni intră în şomaj. Acestea nu sunt măsuri de siguranţă şi nu sunt măsuri urgente. Şi vă cer să-i transmiteţi doamnei Ursula von der Leyen că aceste măsuri de corectare trebuie luate imediat şi să avem măsuri care să poată să intre în funcţiune acum, până nu este prea târziu”, a spus Dan Nica.

]]>
nicoleta.rogojina1@monitoruldegalati.ro (Nicoleta ROGOJINĂ) Politica Fri, 25 Nov 2022 15:53:23 +0200
Promisiunile ministrului Sportului, la Galaţi: Bazinul olimpic reabilitat şi bazele sportive trecute la Consiliul Local https://monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/promisiunile-ministrului-sportului,-la-galati-bazinul-olimpic-reabilitat-si-bazele-sportive-trecute-la-consiliul-local.html https://monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/promisiunile-ministrului-sportului,-la-galati-bazinul-olimpic-reabilitat-si-bazele-sportive-trecute-la-consiliul-local.html Promisiunile ministrului Sportului, la Galaţi: Bazinul olimpic reabilitat şi bazele sportive trecute la Consiliul Local

Ministrul Sportului, Eduard Novak, prezent la Galaţi în cadrul unui tur naţional de promovare a Strategiei Naţionale pentru Sport, a anunţat că reabilitarea bazinului olimpic de înot din municipiul Galaţi ar putea începe în 2023 cu fonduri de la Ministerul Sportului. Bazinul olimpic a fost construit în 1970 şi a fost închis în 2005, pentru modernizare şi aşa a rămas, închis, deşi de-a lungul anilor mulţi politicieni, fie ei miniştri ai sportului sau autorităţi locale au tot promis că bazinul va fi reabilitat.

(Citește și Ministrul Sportului, Eduard Novak, a premiat 16 personalităţi sportive din Galaţi (FOTO))

Eduard Novak a mai afirmat, la Galaţi, că bazele sportive precum şi clubul sportiv care aparţine ministerului vor trece în subordinea consiliului local în cadrul descentralizării pe care ministrul vrea să o pună în practică. Cu toate acestea, legea privind această descentralizare a structurilor şi bazelor sportive se află încă în fază de proiect, însă ministrul speră ca în maxim 2-3 luni să fie adoptată.
Tot în cadrul acestui proces de descentralizare, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Galaţi va trece la Consiliul Judeţean Galaţi, însă taberele şcolare aflate în patrimoniul DJTS vor ajunge la Ministerul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse, condus de Gabriela Firea.

Articole similare: Bazin de înot nou la Galaţi. Paşi importanţi făcuţi astăzi

 
]]>
nicoleta.rogojina1@monitoruldegalati.ro (Nicoleta ROGOJINĂ) Știrea zilei Sat, 26 Nov 2022 00:00:00 +0200