Cornel Gingărașu

Cornel Gingărașu

Prima călătorie mai lungă a fost făcută în 1888. Conducând automobilul Benz Patentwagen, Bertha Benz a crezut în invenţia soţului ei mai mult decât însuşi Karl Benz.
Germania şi Franţa sunt considerate ca fiind primordiale în industria automobilului. Motorul pe benzină dezvoltat de Gottlieb Daimler a fost un catalizator pentru industria auto europeană: primele maşini franceze Panhard şi Peugeot au folosit acest motor. Şi mulţi consideră că tricicleta Benz Patent Wagen, prezentată în iulie 1886 la Mannheim, este primul autovehicul în sensul modern al conceptului.
Dar dacă se crede în mod obişnuit că Patent Wagen (brevetat în ianuarie 1886) a fost inventat de Karl Benz, mai corect ar fi să spunem că îşi datorează succesul unui cuplu. Pentru că Bertha Benz a jucat un rol major în dezvoltarea acestui model. Născută Ringer, provenea dintr-o familie bogată din Pforzheim, ceea ce i-a permis să investească în atelierul lui Karl Benz, pe atunci logodnicul ei. Investitor şi partener, ea şi-a pierdut toată autonomia în ochii legii germane în vigoare atunci când s-a căsătorit în 1872. Acest lucru nu a împiedicat-o să continue să-şi încurajeze soţul, care visase de ani de zile să construiască o „trăsura fără cai”. Pentru că de fapt banii zestrei sale au permis dezvoltarea prototipurilor succesive. Conform legii actuale, ar fi fost cotitular al brevetului, în calitate de finanţator al proiectului.
Karl Benz a fost un inginer strălucit, dar nu era foarte interesat de afaceri. De asemenea, el nu părea să creadă în potenţialul comercial al invenţiei sale. Mai ales că la acea vreme, Kaiserul iubea caii şi încercarea de a-i înlocui era considerat un act nepatriotic. Biserica foarte conservatoare a văzut automobilul ca pe o invenţie a diavolului. Acest lucru a fost insuficient pentru a o descuraja pe Bertha Benz, care dorea cu orice preţ să dovedească capacităţile invenţiei soţului său.
Pe 5 august 1888, la primele ore ale dimineţii, Bertha Benz s-a trezit în tăcere şi a împins Patent Wagen din atelier împreună cu cei doi fii ai săi Eugen şi Richard, pentru a nu-l trezi pe Karl. Când el s-a trezit, a găsit un mesaj în bucătărie care îi spunea că soţia sa a plecat să-şi viziteze mama în Pforzheim, la 106 kilometri distanţă. Cursa nu era chiar o plimbare în parc: maşina nu putea transporta decât 4,5 litri de benzină. Şi la acea vreme, desigur, nu exista nici o benzinărie. Pe drum, Bertha Benz a fost obligată să cumpere 10 litri de gazolină de la o farmacie dintr-un sat.
În pantă, motorul insuficient de puternic i-a forţat pe cei doi adolescenţi să împingă vehiculul. Printre alte capcane, Bertha Benz a trebuit să deblocheze o ţeavă de benzină cu acul de păr, să cheme un fierar să repare lanţul, să repare o ţeavă spartă cu jartieră. De fiecare dată, soluţiile găsite mărturisesc ingeniozitatea acestei pioniere a curselor auto. Când plăcuţele de frână din lemn au început să slăbească, ea a chemat un cizmar să le acopere în piele: iată cum plăcuţa de frână a fost inventată!
În timpul călătoriei sale, Bertha Benz trimitea regulat telegrame soţului ei pentru a-l ţine la curent cu evoluţia călătoriei. În acelaşi timp, ea a notat cu atenţie problemele întâlnite într-un caiet: un mare ajutor în îmbunătăţirea versiunilor ulterioare ale prototipului. Mai presus de toate, această călătorie a făcut posibilă demonstrarea utilităţii automobilului, dând naştere unei reclame fără precedent pentru epocă. Ulterior, au fost produse aproximativ douăzeci şi cinci de copii ale maşinii Patent Wagen.

O descoperire întâmplătoare la o vie din Portugalia a dus la dezgroparea celor mai timpurii dovezi ale otrăvirii cu mercur la oameni. Cercetătorii au descoperit concentraţii moderate până la mari ale elementului letal în oasele a 120 de persoane îngropate în Peninsula Iberică între epoca neolitică şi antichitate - o perioadă care se întinde pe aproximativ 5.000 de ani, relatează David Bressan. Cele mai ridicate niveluri de mercur au apărut în oase datate de la începutul epocii cuprului (aproximativ 2900-2600 î.e.n.).
După cum scrie echipa în Jurnalul Internaţional de Osteoarheologie, indivizii au fost probabil expuşi la mercur prin cinabru, un mineral toxic de sulfură de mercur care dă o pulbere roşie strălucitoare atunci când este pulverizat. În perioada studiată, cinabru a fost folosit pentru decorarea camerelor megalitice, a figurinelor şi a trupurilor morţilor. Unii cercetători susţin că oamenii au ingerat intenţionat cinabru ca drog în timpul ceremoniilor religioase, dar această ipoteză rămâne nedovedită.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat 370 de indivizi îngropaţi în 23 de situri arheologice din Portugalia şi Spania - „cea mai mare prelevare efectuată vreodată pentru contaminarea osului uman prin dovezi arheologice”, potrivit studiului. Nu toate oasele au prezentat niveluri ridicate de mercur, dar ratele înregistrate au fost mai mari decât se aştepta.
Autorul principal Steven Emslie, biolog la Universitatea din Carolina de Nord Wilmington, spune revistei Smithsonian că a descoperit tendinţa neaşteptată în mare parte din întâmplare. În 2012, a vizitat o podgorie din sudul Portugaliei, care s-a întâmplat să aibă un muzeu de arheologie pe teren. (Proprietarii locaţiei au dezgropat un complex ceremonial mare datat din Neoliticul târziu şi Epoca cuprului în timp ce arău pentru o nouă podgorie în 1996; au construit muzeul pentru a găzdui artefacte şi rămăşiţe umane găsite la faţa locului.) Intrigat, Emslie s-a oferit să analizeze izotopii stabili ai oaselor în speranţa de a obţine informaţii despre dietele oamenilor preistorici.
„Acest proiect a apărut din dragostea mea pentru vin şi dintr-o analiză întâmplătoare”, spune Emslie. El adaugă că a fost surprins să descopere niveluri ridicate de mercur în oase, deoarece „poluarea cu mercur nu a fost problema de astăzi [în timpul epocii cuprului] şi doar mercurul de fond natural ar fi păstrat în ţesuturi la valori foarte scăzute”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că nivelurile de mercur de 1 sau 2 părţi per milion (ppm) sunt normale pentru părul uman. (Oamenii care mănâncă peşte în fiecare zi pot avea niveluri mai apropiate de 10 ppm, notează OMS.) Conform unei declaraţii, unele dintre eşantioanele incluse în studiu au avut niveluri mai mari de 400 ppm. Un total de 31 de indivizi au avut niveluri mai mari de 10 ppm.
Spania a fost cândva gazda celei mai mari mine de mercur din lume. Acum, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, tezaurul de cinabru din Almadén a fost exploatat pentru prima dată în perioada neolitică, cu aproximativ 7.000 de ani în urmă, relatează Yasemin Saplakoglu pentru Live Science.
Mineritul a continuat pe amplasament în vremurile moderne.
Într-o declaraţie oferită Institutului Smithsonian, echipa de cercetare spune: „Utilizarea intensă a cinabrului de-a lungul epocii cuprului este indicată de aplicarea sa generoasă în morminte de înaltă calitate, în unele dintre cele mai mari situri ale acestei epoci din Iberia. De exemplu, la Mega-situl Valencina din sudul Spaniei, mormântul Montelirio, bogat decorat, avea un strat gros de cinabru aşezat peste plăcile mari de piatră care aliniază pasajul şi camerele mormântului. Toţi indivizii (majoritatea femei) îngropaţi în acel mormânt erau acoperiţi cu cinabru sub formă de pudră şi au fost însoţite de o gamă incredibilă de artefacte, multe dintre ele fin lucrate şi realizate din materii prime exotice precum chihlimbar, cristal de stâncă, silex, fildeş sau aur”.
Utilizarea (şi abuzul) de cinabru a scăzut dramatic în timpul epocii bronzului, spune Emslie, dar a crescut din nou sub vechii romani, care au folosit mineralul în picturile murale.

Din anii '90, viaţa artistică din Rusia a intrat în ceea ce un comentator a numit recent „revenirea spectaculoasă în prima ligă a teatrului european”.
În îndepărtatul oraş Sverdlovsk (acum numit Ekaterinburg) s-a născut în 1970, Oleg Bogaev, în prezent unul din cei mai reprezentativi autori din teatrul rus. Tânărul Oleg îşi aminteşte de Războiul Rece şi apariţia Perestroikăi, o „schimbare de la decăderea imperiului la naşterea unei noi societăţi”.
În prezent, Oleg Bogaev, realizat şi matur, mărturiseşte că: „Rusia este locul potrivit pentru un dramaturg - cu sfărâmarea destinelor, conflicte, prăbuşirea speranţelor, ciocniri de idei - tot ceea ce eu am văzut şi experimentat”.
„Dawn-way”, în ciuda numelui englezesc, se petrece pe un drum singuratic din Rusia.
Aici, într-o poveste alcătuită din mai multe tablouri, cupluri diverse se confruntă cu o situaţie capitală: întâlnirea cu suferinţa şi moartea, iar victima nu este un om, ci un înger căzut pe pământ.
Tânăra şi neobosita echipă a Teatrului din Buzunar se achită exemplar în acest spectacol, depăşind obstacole substanţiale din punct de vedere scenic - actorii intră în pielea multor personaje foarte diverse, o acţiune care trece prin grade foarte diferite ca intensitate a emoţiei şi conflictului, comic de limbaj şi gest apoplectic.
Spectatorii pot asista niciodată indiferenţi, la problemele existenţiale dintr-o lume complicată şi fără blândeţe, o omenire care câteodată respinge uşor chiar şi miracolul vieţii.
Actorii care au participat la această piesă ce aduce încă o dată Galaţiul în lumea teatrului modern, sunt Marius Avramescu, Bianca Totolici, Laurenţiu Bobeică, Denisa Onisie, Ionuţ Strat, Lavinia Eiler şi Andrei Călina, dirijaţi regizoral de Theodor Creţu.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Marți, 30 Noiembrie 2021 14:04

Lumea de azi în imagini comice (FOTO)

V-am pregătit o Galerie de imagini ↓ cu lumea de azi în ipostaze comice. Vă poftim la... râs!

Această tumoare malignă extracerebrală solidă este cea mai frecventă la copiii mici. Rata de supravieţuire este foarte variabilă, variind de la 40% la peste 95%. Malgosia Klaskala a murit după o luptă de cinci ani cu tumoarea malignă. Înainte de moarte, fetiţa le scrisese părinţilor ei o scrisoare emoţionantă.

„Această tumoră se caracterizează printr-o variabilitate clinică şi evolutivă extremă, variind de la regresia spontană fără tratament până la progresia rapid fatală, în ciuda reducerii frecvente sau chiar a dispariţiei semnelor sub chimioterapie intensivă”, rezumă un studio de la  Institutul Curie.

În Polonia, o fetiţă de opt ani a murit din cauza acestei tumori maligne. Ea a luptat cinci ani împotriva acestei boli descoperite pe când avea trei ani, în urma unor dureri abdominale severe. O ecografie a relevat apoi prezenţa unei tumori în abdomen. 

„Când intri în secţia de oncologie, ţinând copilul de mână, îţi dai seama cât de fericită era viaţa ta înainte de diagnostic”, şi-a amintit mama copilului.

După şase cicluri de chimioterapie  tumora a dispărut şi apoi a recidivat. Micuţa a trebuit să facă faţă unei operaţii, noi cicluri de chimioterapie şi un transplant de măduvă osoasă. Mama micuţei a postat pe internet un testament foarte emoţionant scris de copilul ei.

„Mamă, tată, deşi sunt plecată, vreau să vă spun că vă iubesc foarte mult şi că îmi voi aminti tot timpul de voi. Ştiu că, deşi acum suntem despărţiţi, ne vom revedea curând, chiar aici unde sunt acum”, începe micuţa în scrisoarea sa. Şi ea continua: „Nu plângeţi şi bucuraţi-vă de viaţa , aşa cum fac eu chiar acum, deşi acolo unde mă duc nu există parc de distracţii”. În cele din urmă, ea le face o ultimă rugăminte părinţilor ei: „Vă rog să nu vă mai certaţi. Şi aveţi grijă, pentru că vă voi urmări de aici!”.

Înflorirea deşertului la fiecare 5-7 ani este studiată de oamenii de ştiinţă, în special pentru relaţia cu schimbările climatice. Dar un proiect de dezvoltare a turismului ameninţă ecosistemul fragil al sitului.

Deşertul Atacama din Chile a devenit violet. Situat în nordul ţării, acest loc este considerat unul dintre cele mai uscate şi ostile din lume.

Într-un ciclu de 5 până la 7 ani, mii de flori mici, violete şi galbene înfloresc între august şi noiembrie, dacă vremea o permite. Seminţele latente îngropate sub nisip pot supravieţui zeci de ani şi pot aştepta un minim de apă ca să germineze şi să înflorească, explică Andrea Loayza, biolog la Universitatea La Serena: “Un fenomen studiat de oamenii de ştiinţă, în special pentru a înţelege adaptarea speciilor la climă extremă, în timp ce încălzirea globală va duce la mai multe secete şi deşertificări. Ceea ce vedem aici sunt milioane de ani de evoluţie în medii extreme, oferindu-ne informaţii importante. Ne poate ajuta să înţelegem şi poate să ne adaptăm.”

Andrea Loayza declară: „În prezent, folosim apă în principal pentru agricultură şi producţia de alimente. Aşa că pentru a ne putea adapta la un scenariu de criză climatică, trebuie să înţelegem procesele naturale. Aceste spaţii sunt de fapt laboratoare naturale pentru noi şi asta serveşte de asemenea, pentru inventarea tehnologiilor, selecţia pentru a dezvolta noi soiuri adaptate la condiţii din ce în ce mai nefavorabile”, continuă Andrés Zurita, genetician la Institutul de Cercetare Agricolă din Chile.

 

Un proiect turistic contestat

 

Autorităţile locale doresc să se procedeze la udarea anuală a deşertului, astfel încât înflorirea să aibă loc în fiecare an, iar turiştii să se aglomereze în această regiune foarte afectată de criza Covid-19.

Dar pentru oamenii de ştiinţă, această decizie ar putea avea efecte dezastruoase: „Sunt ecosisteme foarte fragile, aşa că puţină ploaie sau puţin mai multă ploaie le va scoate din echilibrul în care se află şi le poate schimba. Acestea sunt ecosisteme unice în sensul că plantele care supravieţuiesc acolo trebuie să adopte o serie de strategii foarte specifice ”.

Proiectul este criticat şi de ONG-urile de mediu, care denunţă o risipă de resurse de apă, în timp ce Chile este lovită de câţiva ani de o secetă foarte gravă.

 

Marți, 30 Noiembrie 2021 08:06

Multă cafea, un remediu pentru Alzheimer?

Un nou studiu sugerează că, pentru a combate declinul cognitiv legat de boala Alzheimer, ar fi eficient să bei o cantitate mare de cafea în mod regulat.

Cafeaua este adesea folosită în medii ştiinţifice: este criticată pentru că perturbă somnul, ne provoacă anxietate, ne face iritabili... Dar este aclamată şi de alte studii pentru beneficiile sale.asupra concentraţiei şi vigilenţei având un efect benefic şi împotriva tipului 2 de diabet.Un studiu recent publicat în “Frontiers in Aging Neuroscience” indică utilitatea acestuia împotriva declinului mental care precede adesea debutul bolii Alzheimer.

Realizat în Australia, studiul vizează un eşantion  de 227 de pacienţi. Dar s-a extins pe o perioadă lungă, puţin peste 10 ani. Cercetătorii au observat legătura dintre consumul de cafea şi abilităţile cognitive ale subiecţilor studiaţi.

Încetinirea acumulărilor de amiloid, care sunt cauza bolii

Savanţii au observat că de la o anumită doză de cafea băută în fiecare zi, s-a redus declinul cognitiv legat de vârstă, care poate fi precursorul unei tulburări atât de grave precum Alzheimer. Doza in cauza? „Dacă o ceaşcă medie de cafea preparată în casă cântăreşte 240 g, trecerea la două căni pe zi ar putea reduce declinul cognitiv cu 8% după 18 luni”, spune unul dintre medicii care au condus studiul.

Cafeaua nu numai că ar avea un rol interesant asupra funcţiilor noastre mentale, asupra atenţiei noastre, asupra capacităţii noastre de a ne rezolva lucrurile, dar ar avea şi beneficii împotriva acumulării unei proteine responsabile de Alzheimer: amiloidul. Cu doza menţionată mai sus în 18 luni, cercetătorii observă că aglomerarea acestei proteine pe neuroni scade cu 5%. De asemenea, ar reduce toxicitatea amiloidului din creier.

Acest studiu merită aprofundat pentru că ne spune până la ce cantitate se poate bea cafea pentru ca raportul beneficiu/risc să rămână interesant. Păcat că nu specifică cum să prepari cafeaua pentru a fi mai eficientă, sau în ce momente ale zilei să o bei. O continuare a cercetărilor ar trebui să ofere şi mai multe informaţii despre excipienţii din cafea care îi conferă această acţiune interesantă.

Şi apoi, din nou, atenţie, un studiu recent a concluzionat în schimb că excesul de cafea, peste 6 căni, este dăunător pentru creier!

 

În mai puţin de 20 de ani, majoritatea copiilor vor fi concepuţi de părinţi care s-au întâlnit pe site-uri de întâlniri sau aplicaţii digitale. În 2037, nu mai vorbim de Generaţia Z sau de mileniali, ci de „e-babies” sau „electronic babies”.

Viitorul tău copil, dornic să cunoască premisele iubirii tale pasionale, va fi puţin dezamăgit când răspunsul va fi: „Am căutat pe internet şi ne-am potrivit”. Această statistică este ceea ce a fost prezis de un sondaj recent realizat de site-ul de matrimoniale eHarmony şi de cercetătorii de la Imperial College Business School din Londra.

2,8 milioane de „e-bebeluşi”

Pentru a calcula atent, oamenii de ştiinţă s-au bazat pe aproape 4.000 de mărturii şi pe natalitatea oficială a Biroului Naţional de Statistică al Regatului Unit. Ei au realizat că 32% dintre relaţiile romantice care au început între 2015 şi 2019 s-a întâmplat printr-o aplicaţie de întâlniri pe internet. Această cifră a fost de doar 19% între 2005 şi 2014. În Marea Britanie, 2,8 milioane de bebeluşi s-au născut din această dragoste digitală încă din anii 2000. Aceste cifre ne permit să facem o proiecţie: în mai puţin de douăzeci de ani, până în 2037, aproape jumătate din bebeluşii(40%), se vor naşte după întâlniri pe web.

Familii fondate la un an după întâlnirile online

Bebeluşii ar fi concepuţi foarte repede deoarece dintre cuplurile chestionate, 35% şi-ar fi întemeiat o familie la un an de la întâlnire. Bărbaţii (42%) au mai multe şanse decât femeile (33%) să aibă copii cu un partener pe care îl întâlnesc online.

O digitalizare a relaţiilor noastre romantice

Să ne amintim că în anii 70, unul din cinci cupluri se întâlneau la o băutură într-un bar... Astăzi, unul din 14 cupluri se întâlnesc pe un site de întâlniri, mai degrabă decât la serviciu sau prin intermediul unui prieten. Pentru jumătate dintre britanici, întâlnirile online facilitează găsirea unei persoane compatibile şi îi ajută pe introvertiţi să-şi găsească cealaltă jumătate fără dificultate.

 

Un băiat rus genial, în vârstă de 23 de ani, a susţinut recent că s-a născut pe Marte şi că aparţine unei rase marţiane acum dispărută. Un tânăr rus i-a lăsat nedumeriţi pe mulţi oameni de ştiinţă din întreaga lume! Boriska Kipriyanovich este un tânăr de 23 de ani care locuieşte la Volgograd, în Rusia. Băiatul care pretinde că este de pe Marte declară că a trăit pe planeta roşie înainte de a renaşte pe Pământ într-o  misiune de a salva omenirea.

Boriska Kipriyanovich s-a născut în 1996. Mama lui este medic şi susţine că a avut întotdeauna sentimentul că ceva este special la “băiatul genial de pe Marte”. Mama lui Boriska a spus într-un interviu acordat unui portal media că băiatul a început să vorbească la doar câteva luni după ce s-a născut.

Ea a adăugat că până la vârsta de un an şi jumătate era capabil să citească, să deseneze şi să picteze. În timp ce Boriska era la grădiniţă, la vârsta de doar doi ani, profesorii săi nu s-au putut abţine să nu remarce capacitatea lui extraordinară de a scrie şi abilităţile sale de învăţare a limbilor străine. Într-un interviu din 2017 acordat unui portal media, unul dintre profesorii de grădiniţă ai lui Boriska a dezvăluit că avea abilităţi de memorie uimitoare.

Boriska Kipriyanovich vorbea ore întregi despre Marte

Părinţii lui Boriska Kipriyanovich au susţinut că nu l-au învăţat pe fiul lor nimic despre spaţiu când era copil. Dar, de multe ori, stătea cu ei şi vorbea despre Marte ore întregi. Pe măsură ce fascinaţia lui pentru spaţiu şi mai ales pentru planeta roşie creştea, Boriska a început să susţină că este de pe Marte. Potrivit relatărilor  jurnalistice, presupusul băiat genial de pe Marte are cunoştinţe impresionante despre sistemele planetare şi spaţiul în general.

„Băiatul uriaş de pe Marte”, aşa cum este numit de internauţi, are o înălţime de 2 metri si 13 centimetri. Boriska Kipriyanovich menţionează că a fost trimis de o rasă marţiană pentru a salva oamenii de la un război nuclear şi apoi de la distrugerea rasei lor. El spune că propria sa rasă, care este rasa marţiană, a fost practic distrusă cu mii de ani în urmă din cauza războiului nuclear. Presupusul băiat marţian a avertizat că dacă oamenii nu schimbă situaţia legată de lupta pentru energia nucleară, ei vor avea în curând aceeaşi soartă ca şi marţienii.

Mai mult, Boris  a mai susţinut că nu este singurul copil din spaţiul cosmic. Sunt mulţi copii ca el care au fost trimişi în aceeaşi misiune din spaţiul cosmic. Băiatul a mai susţinut că aceşti copii sunt reîncarnări ale rasei marţiane şi sunt numiţi „Copiii Indigo”. Potrivit lui Boriska, mai sunt câţiva marţieni care au reuşit să supravieţuiască războiului nuclear şi încă trăiesc pe planeta roşie.

Într-o afirmaţie şocantă, băiatul a spus că mulţi marţieni sunt nemuritori şi încetează să îmbătrânească la 35 de ani. Potrivit lui, toţi sunt extrem de înalţi şi capabili de călătorii interstelare. El a spus că şi-a amintit cum era să ai 14 sau 15 ani şi că marţienii duceau războaie, prin urmare, trebuia adesea să participe la raiduri aeriene cu prietenii săi.

S-a scris în unele rapoarte media că Boriska deţine o inteligenţă de 200 IQ. Cu toate acestea, nu există o confirmare oficială în acest sens. Conform afirmaţiilor lui Boriska Kipriyanovich, marţienii ar putea călători în timp şi spaţiu. El a amintit, de asemenea, că navele spaţiale marţiane sunt foarte complicate.

 

Este o tulburare care afectează toate serviciile de informaţii din Statele Unite. După cum a indicat cotidianul britanic The Guardian, peste 200 de oficiali din CIA, FBI, Departamentul de Stat şi NSA au fost afectaţi în ultimii ani de o boală a creierului care le-a afectat iremediabil capacităţile. Boala misterioasă în cauză, cunoscută mai frecvent sub numele de „sindrom Havana”, se caracterizează prin multiple simptome precum ameţeli, anxietate, tulburări vizuale şi cognitive, greaţă şi dureri de cap. Dacă începuturile fenomenului au fost identificate în Cuba, în 2016, agenţi cu sediul în întreaga lume, inclusiv Viena, Berlin, Moscova, Bogota şi Taiwan, au fost de atunci afectaţi.

După ce unele victime s-au plâns public că nu au fost luate suficient de în serios de către autorităţile americane, FBI a recunoscut recent că şi-a avertizat personalul cu privire la existenţa bolii, pe care o numeşte „incident de sănătate. anormal”, precum şi posibilele tratamente disponibile. Departamentul de Stat, CIA şi Pentagonul au lansat fiecare câte o investigaţie pentru a înţelege mai bine amploarea „sindromului Havana”, dar nu au tras încă nicio concluzie.

Undele radio ar putea fi cauza simptomelor

În 2020, un raport al Academiei Naţionale de Ştiinţe a avertizat că simptomele generate au fost cel mai probabil cauzate de „energie dirijată prin unde radio”, sugerând că o armă tehnologică ar putea fi sursa daunelor „atacurilor asupra oficialilor guvernului SUA”. Această teză a fost totuşi pusă la îndoială de unii oameni de ştiinţă, care consideră improbabilă o cauză comună pentru toate cazurile raportate.

Confruntat cu creşterea numărului de cazuri, preşedintele american, Joe Biden, a semnat la începutul lunii octombrie o lege privind îngrijirea financiară şi medicală a angajaţilor guvernului american victime ale „sindromului Havana”. Şeful statului de peste ocean a precizat atunci că anumiţi diplomaţi, militari sau agenţi de informaţii au prezentat „sechele neurologice invalidante”. Predecesorul său de la Casa Albă, Donald Trump, a decis între timp să repatrieze în 2017 majoritatea personalului său diplomatic din Cuba, precum şi familiile acestora, care s-au plâns de disconfort persistent.

Pagina 1 din 10