Cornel Gingărașu

Cornel Gingărașu

Mii de gălăţeni s-au adunat pe str. Brăilei pentru a asista la parada militară organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României.

După doi ani de pandemie, perioadă în care nu au fost organizate astfel de evenimente, Galaţiul s-a bucurat de defilarea militarilor în pofida temperaturilor scăzute şi a ploii mărunte.

Marți, 29 Noiembrie 2022 13:45

Poţi să dai lapte pisicii tale?

Pisica ta iubeşte laptele. Dar, în ultimii ani, multiple surse acuză acest aliment ca dăunător!

Este simplu: dacă laptele este bine tolerat de pisică şi îi place să-l bea, nu există niciun motiv  să nu-l primească. Potrivit specialiştilor în nutriţie clinică veterinară: „Pentru o pisică căreia îi place laptele şi îl tolerează, 40 ml pe zi sunt în general fără problemă”. Dar dacă laptele, chiar şi în doze mici, provoacă probleme atunci ar trebui evitat.

ALERGII ŞI INTOLERANŢĂ. Există două cazuri în care laptele trebuie evitat în dieta pisicii adulte. Într-adevăr, în primul rând, pisica poate fi alergică sau intolerantă la proteinele din lapte. Mai multe semne pot indica acest lucru: roşeaţa, mâncarime, infecţii bilaterale ale urechii, tulburari digestive, diaree... Apoi, pisica poate fi intoleranta la zahărul conţinut natural în lapte care se numeşte lactoză.

„În primul caz, este un fenomen alergic, ceva mai frecvent la adulţi decât la tineri. În al doilea caz, este un fenomen de reducere sau pierdere a capacităţii de a digera lactoza care există la toate mamiferele mici Activitatea enzimei care face posibilă digerarea lactozei, zahărul din lapte este în primul rând  o sursă de energie pentru puii  care sug. Există lactoză în laptele de la mamifere dar nu şi în laptele de pisică”, analizează Géraldine Blanchard, nutriţionist veterinar.

SIMPTOME. Majoritatea pisicilor adulte şi-au pierdut această capacitate de a digera laptele. Enzima responsabilă, lactaza, nu mai este activă sau secretată şi nu mai digeră lactoza. Laptele ajunge în intestinul gros şi este un bun mediu de dezvoltare a bacteriilor de fermentaţie, cu apariţia scaunelor diareice.

Cât lapte putem administra la o pisică?

Câteodată pisicile îşi păstrează capacitatea de a digera lactoza pe tot parcursul vieţii şi acest lucru le permite să digere lactoza conţinută în 10 ml de lapte de vacă (doza pe kilogram de greutate). O pisică de 4 kg poate digera deci în medie 40 ml de lapte de vacă pe zi, indiferent dacă acest lapte este degresat sau integral.
Produsele lactate fermentate (brânză, iaurt) conţin mult mai puţină lactoză decât laptele. Bacteriile care le-au produs au folosit lactoza. Acest lucru a produs acid lactic, care dă gust iaurtului. Dacă pisica este alergică la proteinele din lapte, nici nu le va tolera. Dar dacă pisica are doar intoleranţă la lactoză, impactul asupra organismului este suportabil.
La iaurt, nici o problemă de cantitate, dar la brânză, trebuie atenţie pentru că este un aliment bogat în calorii. Consumul acestuia poate reprezenta un aport caloric care generează exces de greutate dacă întreaga raţie nu este ajustată pentru a limita aportul energetic.

FĂRĂ LAPTE DE VACĂ. Mai presus de toate, laptele de vacă, de capră sau de oaie nu trebuie dat pisoilor orfani, pentru că este prea bogat în lactoza şi slab în proteine, fiind o sursă de dezechilibru nutriţional. Pisicuţa are nevoi specifice pentru anumiţi aminoacizi şi acizi graşi esenţiali pe care laptele de rumegătoare nu le acoperă.

Un nou record tocmai a fost doborât. „Food and drug administration” (FDA), autoritatea de reglementare a medicamentelor din Statele Unite, tocmai a aprobat comercializarea celui mai scump medicament din lume, Hemgenix, comercializat de laboratorul CSL Behring. Destinat pacienţilor care suferă de hemofilie B, preţul său este de 3,5 milioane USD per doză.
Hemofilia B afectează aproximativ 1 din 40.000 de persoane şi reprezintă 15% dintre pacienţii cu hemofilie din întreaga lume. Se estimează că aproximativ 16 milioane de oameni din Statele Unite şi Europa suferă de hemofilie B, în timp ce, mai frecventa hemofilie A, afectează de cinci ori mai mult. Pacienţii cu hemofilie B suferă de o mutaţie care determină o deficienţă ereditară a factorului IX de coagulare, care împiedică coagularea corectă a sângelui şi poate fi cauza sângerării la nivelul articulaţiilor, muşchilor sau chiar organelor interne. „Multe femei cu această boala nu au simptome. 10 până la 25% dintre femeile afectate au simptome uşoare, în cazuri rare, simptomele sunt moderate sau chiar severe”, explică FDA. Exista deja un tratament de substituţie care se administrază intravenos, compensând temporar deficitul, pe care pacienţii trebuiau să-l ia toată viaţa pentru a evita sângerarea.
O doză pe viaţă: de data aceasta, terapia genică propusă, constă într-o singură doză de tratament. Este un vector viral care poartă o genă a factorului de coagulare IX. Această terapie genică se bazează pe un adenovirus folosit ca vector pentru a furniza material genetic, o porţiune de ADN, într-o celulă umană. Gena factorului IX de coagulare este transportată în corpul pacientului, mai exact în ficat şi îi transmite acestuia informaţiile necesare producerii proteinei factorului IX, care lipsea până atunci. Tratamentul face apoi posibilă creşterea nivelului sanguin al factorului IX şi astfel limitarea episoadelor de sângerare. Medicamentul ar înjumătăţi numărul de evenimente hemoragice aşteptate într-un an şi ar permite 94% dintre pacienţi să treacă fără perfuzii regulate pentru a controla boala conform studiilor clinice efectuate.
„Estimăm că acest preţ va genera economii de costuri pentru sistemele de sănătate şi va reduce semnificativ povara hemofiliei B”, argumentează CSL Behring într-un comunicat de presă, estimând că costul unei singure doze ar fi mult mai mic decât costul cumulat al tratamentul pe care hemofilii B îl luau pe viaţă până acum. „Preţul este puţin mai mare decât se aştepta, dar cred că acest tratament este promiţător pentru că, pe de o parte, medicamentele care există deja sunt, de asemenea, foarte scumpe, iar pe de altă parte, pacienţii cu hemofilie trăiesc cu frica constantă de sângerare”, a spus Brad Loncar, un investitor în această biotehnologie.
„La acest preţ, puţine sisteme de sănătate vor putea finanţa terapia, care promite beneficii semnificative pentru producător. Aceste medicamente scumpe sunt responsabile pentru presiunea asupra sistemelor de sănătate aflate deja în dificultate, chiar şi în ţările bogate”, reacţionează doctorul Jean-François Corty, potrivit căruia, „mecanismul de stabilire a preţurilor medicamentelor este încă opac. Trebuie însă să reuşim să definim un preţ corect, plasând cursorul între costul inovaţiei şi interesul general”.
Nu este prima dată când un nou tratament are un preţ atât de mare. În 2019, Zolgensma de la Novartis, pentru bebeluşii cu atrofie musculară spinală, a fost stabilit la 2,1 milioane de dolari. Tratamentul Bluebird Bio, formulat împotriva beta-talasemiei, o boală a sângelui, costă 2,8 milioane de dolari.

Formată din oameni plini de pasiune pentru promovarea artei şi culturii, Asociaţia Divas din Galaţi pregăteşte un turneu naţional, având ca tema principală muzica. Dar nu orice fel de muzică, ci operetă românească, selectând piese mai mult sau mai puţin cunoscute, pe care le pune în scenă printr-un "jam session" de mare impact.
Zeci de artişti se reunesc în acest eveniment care are şi o dublă semnificaţie omagială: centenarul încoronării Reginei Maria şi omagierea tenorului gălăţean Florin Dumitru Petre de la Teatrul muzical, trecut în nefiinţă la nici 40 de ani.
Monitorul de Galaţi este unul din partenerii media ai evenimentului care a avut prima prezentare la Casa de Cultură a Sindicatelor din urbea dunăreană, de unde va pleca în turneu prin diferite oraşe ale ţarii.
Concertul a fost deschis de unul din principalii organizatori şi interpreţi, mezzosoprana Lăcrămioara Crihană.
Alături de ea au cântat soprana Diana Gheorghe,tenorul Paul Celmare, baritonii Constantin Lupu şi Gheorghe Băicoianu. Aceştia au fost acompaniaţi de ansamblul Danubio Opera, care a asigurat şi piesele coregrafice ale evenimetului.
Momentele muzicale sunt însoţite de pasaje din jurnalul Reginei Maria, citite cu multă emoţie de actriţa Ana Maria Sinescu.
Un alt solist plin de candoare şi talent a fost tânărul violonist Fabian-Andrei Titea, care a dovedit că dăruirea nu are vârstă.
Unicitatea acestui spectacol constă în colecţia exclusivă de piese de muzică cultă ale compozitorilor din România. Concertul onorează şi reaminteşte patrimoniul de cultură autohtonă, uneori pe nedrept uitat sau ignorat, însă niciodată lipsit de valoare.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022 13:00

Misterul oilor care se învârt în cercuri

Potrivit observaţiilor directe, turma a format un cerc perfect, mergând fără oprire, timp de 12 zile la rând la această fermă din China. Proprietarul oilor, doamna Miao, a explicat presei locale că totul a început pe 4 noiembrie: câteva dintre oile ei au început să se întoarcă în cerc, urmate rapid de restul turmei în câteva zile. La zece zile de la începutul acestui comportament, un total de peste 100 de oi s-au alăturat acestei plimbări ciudate. Fermiera a precizat totuşi că din 34 de ţarcuri, doar oile din ţarcul 13 au adoptat această atitudine misterioasă. Camerele de supraveghere au surprins comportamentul oilor, iar internauţii s-au grăbit să speculeze despre diferitele cauze posibile.

Dacă excludem teoriile paranormale sau năstruşnice, cum ar fi aterizarea unei farfurii zburătoare, există mai multe explicaţii posibile printre care:

-turma putea fi condusă de un individ bolnav, cu leziuni cerebrale, urmată instinctiv de semenii săi;

-prezenţa unei surse de apă subterană. Se ştie că unele animale, precum vacile şi caii, sunt sensibile la prezenţa apelor subterane şi pot urma calea acesteia;

-o instalaţie electrică (de internet sau telefonie) subterană, care destabilizează animalele;

-frigul ascuţit care obligă animalele să se mişte fără întrerupere pentru a-şi menţine temperatura corpului-incinta fiind rotunda, drumul lor devine automat un cerc;

-oile au fost infectate cu un virus, parazit sau bacterie care distruge creierul-printre acestea temuta boală numită listerioza. Listerioza este o boală foarte răspândită la bovine şi ovine care trăiesc în condiţii precare: această bacterie este prezentă în sol, gunoi de grajd şi fân şi proliferează în caz de stres sau schimbarea  bruscă de alimentaţie sau meteorologică. Listerioza se manifestă clinic prin febră, depresie, diaree, iar in forma ei cea mai severa, prin probleme neurologice. În mediul rural, crescătorii sunt obişnuiţi să numească această boală „căpială”, deoarece animalele infectate ajung să se învârtească singure, termenul ştiinţific fiind deplasarea în manej;

- animalele prezintă ceea ce se numeşte comportament „stereotipic”. Profesorul Matt Bell de la Universitatea Hartpury din Gloucester a explicat că acest comportament aberant este legat de stresul şi plictiseala cauzate de condiţiile de cazare. Închisă într-un ţarc mic, oaia  dezvoltă un comportament repetitiv, un tic. Acest tip de comportament este bine cunoscut şi la alte animale domestice, precum caii care trăiesc în boxe fără activitate suficientă. Întoarcerea într-un cerc aproape perfect este o atitudine care a fost deja observată şi la anumite animale de la grădina zoologică, în special la lupi şi feline mari.

>

„Când dragoste nu e, nimic nu e”, concluziona monumentalul Marin Preda în ultima sa carte.
Deşi căutăm fericirea în căsătorie, nu este atât de simplu, ceea ce vrea să demonstreze regizorul Eugen Făt în ultima producţie a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Această adaptare după serialul de televiziune american „Scenes from a Marriage”, este o declaraţie despre preţul unei căsătorii, incluzând şi preţul divorţului. La rândul său, seria din U.S.A., este o adaptare a filmului lui Ingmar Bergman din 1974 despre o căsnicie care se destramă. „Scenes from a Marriage” reexaminează reprezentarea iconică a originalului despre dragoste, ură, dorinţă, monogamie, căsătorie şi divorţ prin prisma unui cuplu american contemporan.
Eugen Făt adaptează la scena românească acest text, care este prezentat sub titlul „LOVE AFTER” şi va avea premiera sâmbătă, 26 noiembrie, pe scena dramaticului gălăţean.
Echipa de actori este formată din Flavia Călin (Mira), Vlad Volf (David), Cristina Uja (Maria), Aureliu Bâtcă (Andrei), Ilinca Ivan / Eva Maria Stanciu (Ava), Oana Preda (voce doctor), iar vocea lui Wolf îi aparţine lui Ciprian Braşoveanu. Scenografia este creată de Daniel Divrician.
În abordarea sa, Eugen Făt pune accentul pe un teatru clasic, în care spectacolul este concentrat pe latura psihologică şi drama personajelor principale, interpretate cu măiestrie de Flavia Călin şi Vlad Volf. Ei demonstrează că trebuie să schimbăm viziunea romantică cu o conştientizare tragică că în fiecare cuplu apare frustrarea, dezamăgirea sau plictiseala. Uneori nu poate exista un sfârşit pentru sentimentul nostru de gol sau incomplet.
„Îmi doresc ca publicul să rămână, după această reprezentaţie, cu ideea că, pentru salvarea unei relaţii, unei căsnicii, este nevoie de doi, întotdeauna. Discuţia dintre personajele principale este, de fapt, o rătăcire… Toţi avem rătăciri de genul celei din spectacol, inevitabil. Povestea nu este una de dragoste. «LOVE AFTER» înseamnă o călătorie către redescoperirea de sine şi o disecţie a relaţiei dintre soţi”, declara regizorul Eugen Făt în comunicatul de presă al teatrului.
! Imaginile din albumul foto sunt din timpul repetiţiei generale a piesei „LOVE AFTER”.

Reputatul pictor gălăţean David Sava este prezent în Galeria "N. Mantu" cu expoziţia sa personală, vernisată sâmbătă, 19 noiembrie 2022. David Sava este recunoscut şi ca o personalitate pedagogică, din mâinile căruia au ieşit numeroase generaţii de tineri cu cariere prestigioase în Galați şi pe plan naţional. La discursurile de deschidere şi prezentare au participat colegii săi, Cornel Corcăcel, Eduard Costandache, Gheorghe Miron şi invitatul special, Ion Chiriac, care este un cunoscut artist şi restaurator la Bucureşti.

David Sava s-a dezvăluit în calitate de pictor, dar şi de bunic, expoziţia fiind dedicată nepotului său, micul Tiago, care a fost prezent la loc de cinste. Iată cum un copil este alături de artistul consacrat în aceste sensibile momente de dăruire a talentului şi educaţiei plastice. Poate peste ani, copilul de azi va fi şi el un demn urmaş pe calea culturii estetice, ţinând seama că şi fiica lui David Sava, Ioana, lucrează tot în domeniu, fiind absolventă a Facultăţii de Artă.

Cei prezenţi în Galeria "N. Mantu" au putut admira compoziţiile moderne, în stil abstract, ce reflectă virtuţi ca echilibrul, puritatea şi spiritualitatea. Arta abstractă a fost cu noi într-o formă sau alta de aproape un secol şi s-a dovedit a fi nu doar o cheie de lungă durată a dezbaterii culturale, ci şi o tradiţie vitală a creativităţii care se auto-înnoieşte. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

O sală arhiplină a participat la ultima seară din ediţia XVII a Festivalului muzical "Leonard", organizat de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard". În regia artistică a italianului Paolo Bosisio, asistat de Adrian Mărginean, spectatorii s-au reîntâlnit cu celebra operă Tosca de Giacomo Puccini. Tosca, cu partitura sa complicată, dar rafinată, a fost interpretată impecabil de o echipă care a inclus trei solişti de marcă, invitaţi speciali pe scena gălăţeană: soprana Nadia Cerchez (Republica Moldova), tenorul Adrian Dumitru (Bucureşti) şi baritonul Lucian Petrean (Bucureşti), sub bagheta dirijorală a maestrului Victor Dumănescu (Cluj-Napoca). Au mai interpretat Sebastian Băncilă, Dominic Cristea, Tudorel State, Elvis Butunoi, Bogdan Baicu şi Florina Nistor. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

Loperamida (comercializat la noi şi sub denumirea de Imodium) este un antidiareic utilizat în mod frecvent în medicina umană, care poate fi cumpărat fără reţetă. Uneori este folosit şi la animalele de companie sau poate fi ingerat accidental de acestea.
În S.U.A. au fost raportate 903 ingerări de loperamidă în perioada 2000-2006, implicând 862 de câini şi 33 de pisici.

Există factori de risc pentru acest medicament?

Nu utilizaţi loperamidă la animalele de companie care sunt alergice la aceasta. Interzisă la animalele de companie cu diaree infecţioasă sau toxică. Loperamida se administrează cu grijă la animalele cu afecţiuni ale tiroidei, leziuni cerebrale, hepatopatii, boli de rinichi, boli respiratorii, boala Addison, care sunt foarte în vârstă sau sunt debilitate, gestante sau care alăptează. Utilizarea la pisici este controversată. De asemenea, loperamida poate interacţiona cu valorile sanguine ale amilazei şi lipazei, prin creşterea acestor la numai 24 de ore după administrare.
Proprietarii de animale ar trebui să fie conştienţi de reacţiile secundare (constipaţie, vomă, balonare şi somnolenţă), dar şi de potenţiala toxicitate a loperamidei. Doza orală medie letală (DL50) de loperamidă la câini este de 40 mg/kg, iar animalele tinere sunt şi mai sensibile la acest medicament. Pisicile pot fi mai sensibile din cauza capacităţii lor scăzută de formare a glucuronidelor, cu reacţii adverse severe (excitaţie, tulburări de comportament).
Administrarea de loperamida devine o problemă foarte gravă la anumite rase de câini cum ar fi: collie, rasele de tip collie, ciobănescul australian, câinii ciobăneşti englezi-Old English sheepdogs, whippets cu păr lung, ciobănescul Shetland, terrierii Skye şi ogarii americani-silken windhounds. La membrii acestor rase, dozele de 1,25 mg/kg/zi până la 5 mg/kg/zi, au produs declanşarea rapidă de simptome grave.
Sensibilitatea sporită la loperamidă (ca şi cea la ivermectină) se datorează unei mutaţii genetice specifice numită MDR1.
Semnele clinice ale intoxicaţiei apar în intervalul de la 30 minute până la 6 ore după ingestia medicamentului. Simptomele raportate frecvent sunt digestive, neurologice şi cardiace: anorexie, somnolenţă, vărsături, durere abdominală, hipotermie, hipersalivaţie, pareza membrelor posterioare, dilatarea pupilelor, stare confuzională, hiperexcitaţie.
Tratamentul acestei intoxicaţii este cu naloxonă, care duce la inversarea rapidă a semnelor de boală, fără sechele.

Când cumpăraţi o proprietate, vă puteţi aştepta să găsiţi secrete ascunse într-un colţ. Dar surpriza unor americani din California a fost de neînchipuit după ce au cumparat un frumos conac înconjurat de mult teren.
Lucrătorii peisagişti în timp ce săpau în gradină au făcut o descoperire uluitoare, o maşină îngropată în întregime. Autovehicolul îngreunat de saci grei era declarat furat încă din anul 1992 şi probabil ascuns în pământ chiar mai demult. Uimiţi, au contactat poliţia care s-a deplasat la faţa locului împreună cu echipa de câini pentru a căuta posibile rămăşiţe umane.
S-a dovedit că proprietarul anterior al conacului era un infractor bogat, decedat din 2015. Bărbatul fusese judecat pentru fraudă, după ce şi-a scufundat singur iahtul pentru a încasa prima de asigurare. Prima lui întâlnire cu justiţia a fost în 1960, când a fost judecat pentru uciderea unei femei în Los Angeles. Mai târziu, în 1977, bărbatul a fost condamnat şi pentru două tentative de omor şi a petrecut trei ani în închisoare. Cercetările criminalistice nu au relevat din fericire rămăşiţe umane în maşina îngropată.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

Pagina 1 din 24