Cornel Gingărașu

Cornel Gingărașu

În timp ce produsele din carne au fost vizate de ani de zile ca factori agravanţi majori ai crizei de mediu şi a încălzirii globale, putem măsura impactul lor real?
Consumul de multă carne (în special carne de vită) are consecinţe asupra mediului, iar tot mai mulţi oameni caută alternative pentru a-şi reduce impactul asupra schimbărilor climatice. Cuantificarea beneficiilor reale ale schimbării dietei este complicată: un studiu din 2019 al cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins a constatat că reducerea consumului de produse de origine animală în general a avut un impact mai mare asupra climei decât a nu le consuma deloc.
Potrivit unor statistici ale Naţiunilor Unite, numai industria zootehnică reprezintă 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră. Un alt studiu recent realizat de „The Lancet” a constatat că consumul zilnic de carne în Marea Britanie a scăzut cu aproape o cincime în ultimii zece ani şi a mai arătat că britanicii consumă în plus 3,2 g de carne albă pe zi.
„Consumarea unei diete vegetariene poate provoca, de asemenea, probleme de mediu”, spune Georgina Wilson-Powell, fondatoare şi redactor-şef al revistei britanice Pebble. Refuzul consumului de pui crescut local şi ecologic în favoarea avocado-ului cultivat în Mexic, a cărui cultură alimentează defrişările şi a căror livrare emite cantităţi uriaşe de gaze cu efect de seră.
Cultivarea migdalelor are şi dezavantajele ei, adaugă jurnalista. Din ce în ce mai mulţi oameni doresc să renunţe la laptele de vacă pentru a apela la laptele vegetal, prezentat ca alternative reale de sănătate. Această tendinţă creează probleme reale în California, unde cultivarea migdalelor a intensificat secetă locală.
„Mâncărurile la modă sunt foarte adesea cauza multor probleme”, explică Wilson-Powell. Mâncărurile vegane au o amprentă uriaşă de carbon, care provoacă mari probleme în regiunea în care sunt produse.

Carnea de vită produce de 316 ori mai multe gaze cu efect de seră decât legumele

Evident, carnea şi produsele lactate prezintă mari probleme de mediu. Raportul „Atlasul cărnii” a arătat că 20 de mari firme de creştere a animalelor emit mai multe gaze cu efect de seră decât Germania, Regatul Unit sau Franţa.
Potrivit studiului cercetătorilor americani menţionat mai sus, o porţie de carne de vită generează de 316 de ori mai multe gaze cu efect de seră decât producţia de leguminoase, de 115 ori mai multe decât producţia de seminţe oleaginoase şi de 40 de ori mai mult decât producţia de soia.
Georgina Wilson-Powell precizează că „producţia de carne sau produse lactate mobilizează 77% din terenul agricol. O mare parte din acest teren este folosit pentru hrănirea animalelor”.
Trebuie să mergem mult mai departe în lanţul logistic pentru a studia cu ce hrănim animalele şi ce suprafaţă agricolă este mobilizată pentru aceasta, subliniază studiile. Există şi o mare dependenţă de soia şi o problemă uriaşă cu nivelul uleiului de palmier. O mare parte din această producţie este folosită pentru hrănirea animalelor, mai degrabă decât a fiinţelor umane. Creşterea vitelor are un efect dăunător asupra planetei.

Care sunt soluţiile?

Un studiu interguvernamental privind schimbările climatice comandat în 2019 de Naţiunile Unite, a recomandat occidentalilor să-şi reducă consumul de carne pentru a stopa defrişările şi efectele schimbărilor climatice. Până în 2050, va fi necesar să se producă cu 56% mai multă hrană decât în 2010 pentru a hrăni cele 9,8 miliarde de fiinţe umane care vor locui pe Pământ.
Dacă nivelul consumului de carne şi produse lactate va creşte conform prognozei, 6 milioane de metri pătraţi de pădure vor trebui transformaţi în teren agricol, ceea ce va fi împotriva protecţiei pădurilor necesară stabilizării climei. Mişcările precum vegetarianismul sau veganismul dau răspunsuri relevante?
Potrivit Georginei Wilson-Powell, care se autointitulează „flexitariană”, „unii oameni cred că veganismul merge prea departe, motiv pentru care sunt convinsă că reducerea consumului de carne şi peşte şi înlocuirea acestuia pe cât posibil prin alternative vegetariene este o idee bună pentru reducerea amprentei de carbon”.
Savanţii recomandă evaluarea dietei pentru a-i determina amprenta de carbon. Consumul local şi sezonier este de preferat pe cât posibil. Cumpărarea produselor de sezon este, de asemenea, mai puţin costisitoare. Dacă te gândeşti bine, să mănânci căpşuni de Crăciun chiar nu are sens!

Când vedetele nu sunt pe platourile de filmare sau în concert, sunt acasă cu cei dragi şi cu animalele lor de companie... dar animalele în cauză nu sunt întotdeauna doar câini şi pisici. De la Nicole Kidman la Audrey Hepburn, iată 10 celebrităţi care au avut cei mai neobişnuiţi însoţitori de-a lungul anilor.

Nicole Kidman şi Keith Urban: Actriţa Moulin Rouge şi soţul ei au cumpărat în 2010 alpaca, mamifere originare din Cordillera Anzilor. Nicole a spus unei  reviste la acea vreme: „I-am dorit mereu din cauza gâtului şi genelor lungi”.

Michael Jackson: Regele Pop a deţinut odată un cimpanzeu numit Bubbles, care l-a urmat absolut peste tot. Bubbles locuieşte acum într-un sanctuary zoo din Florida.

Justin Bieber: Tânărul cântăreţ a deţinut o maimuţă capucin, care i-a fost totuşi luată şi dusă la o grădină zoologică.

George Clooney: George Clooney a fost cândva fericitul proprietar al unui porc vietnamez care l-ar fi costat nişte relaţii romantice...

Mike Tyson: Boxerul a adoptat un număr mare de feline africane în timpul carierei sale, dar cei mai impresionanţi dintre ele au fost cei trei tigri ai săi Bengal.

Elvis Presley: În timpul vieţii sale, regele rock’n roll-ului a deţinut un "wallaby" (cangur),  cadou făcut de un fan australian în 1957. Cântăreţul a ajuns însă să-l dea unei grădini zoologice din Memphis pentru că îi era greu să aibă grijă de el.

Paris Hilton: Moştenitoarea Imperiului Hilton a adoptat un kinkajou (Kinkaju - Potos flavus, numit şi Mico de Noche şi Martucha, este un mamifer carnivor aparţinând familiei Procyonidae şi care trăieşte în America Centrală şi în marea parte a Americii de Sud)  pe care l-a numit Baby Luv, din păcate el a ajuns să o muşte. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu animalul, dar Paris a refuzat categoric să permită medicilor veterinari să-l mai injecteze după acest incident.

Tom Felton: Potrivit making-of-ului filmelor Harry Potter, actorul avea o chinchilla când era mic.

Reese Witherspoon: Vedeta are doi măgari pe nume Honky şi Tonky care locuiesc pe proprietatea ei întinsă din California.

Puţin folosit şi puţin cunoscut, uleiul de ceapă este excelent pentru păr. La fel ca şi uleiul de avocado sau uleiul de cocos, are multe beneficii. Stimulează creşterea, întăreşte părul, aduce strălucire şi strălucire... Putem face un bilanţ al tuturor virtuţilor acestuia.
Uleiul de ceapă este compus din sulf şi molecule esenţiale pentru creşterea părului. Sulful este cel care facilitează producerea de colagen şi care va promova astfel creşterea părului. Pentru şi mai multă eficacitate, îi puteţi adăuga şi alte uleiuri precum uleiul de ricin sau cel de muştar.
Chiar dacă folosirea cepei pentru a-ţi îmbunătăţi părul este destul de surprinzătoare, această metodă este foarte eficientă. Într-adevăr, ceapa este foarte bună, care îşi ţine promisiunile pe termen lung. Pe deasupra, este un ulei ieftin, anti-alergenic.
Acest ulei vegetal, pe lângă stimularea creşterii părului, ajută la prevenirea căderii părului. Alt avantaj al acestui ulei-luptă împotriva mătreţii.

Cum se foloseşte?

Pentru a beneficia de toate aceste beneficii, uleiul de ceapă se aplica prin masarea uşoara a scalpului care permite patrunderea produsului în profunzime. Nu ezita să faci mici mişcări circulare şi să masezi uşor pentru a stimula circulaţia sanguină la nivelul pielii şi foliculilor piloşi. Tot ce trebuie să faceţi este să-l lăsaţi să acţioneze câteva ore şi apoi să îl spălaţi.

Cât de des să utilizezi acest produs?

Pentru cele mai bune rezultate, puteţi repeta operaţia de mai multe ori pe lună sau la fiecare două săptămâni timp de una până la două luni şi apoi ocazional.

Pe măsură ce toamna trece prin deşertul muntos Hi-Desert, traseele suflate de vânt sunt accentuate de lucrări de artă specifice regiunii: Hwy 62 Open Studio Art Tours este o sărbătoare anuală a artiştilor care locuiesc în bazinul Morongo. De la Valea Morongo până la întinderile îndepărtate ale Văii Minunilor, aceşti locuitori din deşert îşi deschid studiourile de acasă pentru public în fiecare octombrie pentru a prezenta şi a vinde lucrări, oferind privelişti intime asupra proceselor lor creative.
Pentru uşurinţa planificării rutelor, vizitatorilor li se oferă cataloage care includ un director al artiştilor participanţi, precum şi hărţi marcate cu locaţiile studiourilor. Început de câţiva 29 de artişti ai Palms în 2001, Art Tours are acum 20 de ani şi a crescut pentru a include câteva sute de creatori. Deşi participanţii îşi petrec cea mai mare parte a unui an pregătindu-se pentru aceste weekend-uri de scurtă durată, tururile tind să atragă mii de vizitatori şi potenţiali colecţionari, ceea ce face ca eforturile lor să merite din plin.
În primul weekend al evenimentului, un eveniment curios de fascinant a avut loc la studioul Scranch din Wonder Valley. Spectatorii de aproape şi de departe s-au reunit - la propriu - în mijlocul neantului. Ocazia? Un spectacol al grupului primitiv, neo-dadaist, cunoscut sub numele de The L.A. Mudpeople, o trupă de artişti de spectacol din Los Angeles fondată şi condusă de Mike M. Mollett în urmă cu mai bine de un sfert de secol.
Într-adevăr, oamenii de noroi păreau să fi apărut direct din măruntaiele stâncoase ale deşertului. Îmbrăcată puţin în cârpe zdrenţuite care se amestecau în peisajul albit de soare, trupa a fost un magnet pentru spectatorii perplexi care se întâmplau să privească cei şase interpreţi. Comunicând, atât de încet, printr-un limbaj asemănător Tai-chi-ului, mişcările naive şi atemporale ale sextetului păreau să imite briza după-amiezii ca un mod nou de conectare cu mediul deşert.
Elementele de recuzită au inclus o instalaţie în jurul căreia o minge uriaşă, făcută din pânză, a fost rulată, straturile ei fiind apoi desfăcute pe nisip. Privind din capetele de noroi în formă de stâncă, clanul brut funcţiona într-un vârtej insular în care publicul din jur nu juca niciun rol. Asemenea unor pete mici în mijlocul unui peisaj sterp sub un cer infinit , „Oamenii de noroi” păreau să fi fost purtaţi dintr-o eră străină.
În Valea Yucca din apropiere, pietrele irizate par la intrarea într-un tărâm încântător de fantezie pentru adulţi, imaginat de artista Valerie Davis. Domeniul ei asemănător unei peşteri era plin de mandale hipnotice, baghete selenite şi sculpturi în stil extraterestră, pe care Davis le numeşte Planimerali. Aceste sculpturi strălucitoare şi strălucitoare, realizate atât din materiale organice, cât şi din materiale anorganice, evocă fiinţe transcendentale cu o „conştiinţă evoluată”. Ia naştere din cioturile de copaci degradate, deschiderile creaturilor au izbucnit cu pietre preţioase strălucitoare. De asemenea, a fost expusă o mandală mare, suspendată pe perete, texturată cu ţesut mototolit şi acril, reprezentând o zeiţă a Pământului şi legătura ei ciclică cu spiritele animale. Dacă sunt privite pentru o vrajă, formele sale perfect simetrice au creat iluzia optică a rotaţiei.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Motto: „Infernul nu este despre tortura fizică, ci despre faptul că nu te poţi elibera niciodată de judecata altora.” (J.P. Sartre)

Uneori muza teatrului nu zâmbeşte. Actul artistic devine foarte sever, o adevărată lecţie de viaţă, aşa cum ne pregăteşte o nouă producţie a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, pe care regizorul Eugen Făt şi echipa sa o vor prezenta în premieră sâmbătă, 27 noiembrie. Textul este preluat după o idee scrisă de trei scenarişti, Mazarine Pingeot, Fanny Burdino şi Joachim Lafosse şi concretizată într-un film de lung-metraj numit „L'Économie du couple” (2016).

"After Love" este ca un omolog european de artă pentru celebrul „Kramer vs. Kramer”. Este povestea despre despărţirea unui cuplu - şi despre mizeria şi durerea declanşată nu numai unul altuia, ci şi în vieţile celor doi copii. Maria (Cristina Uja Neagu) şi Andrei (Aureliu Bâtcă) nu mai doresc să trăiască împreună, dar nu îşi pot permite să trăiască separat. Ei împart acelaşi apartament făcând eforturi extreme pentru a să se ocoli unul pe celălalt. Fiecare are zile alocate în care le este permis să stea cu "ăia mici". „În zilele mele, întoarce-te după ce voi fi în pat”, şuieră Maria către partenerul ei înstrăinat. Au chiar şi rafturi separate în frigider. Ea este furioasă când soţul ia brânză de pe raftul ei. Ea refuză să-i mai spele rufele. Dacă vor decide să vândă apartamentul, plătit din banii familiei ei, el vrea să fie despăgubit integral pentru lucrările de renovare pe care le-a făcut.

Aceasta este o poveste foarte claustrofobă şi opresivă. Acţiunea este amplasată în apartamentul cuplului. Momentele cheie ale dramei includ dispute aparent banale despre cine va cumpăra unuia dintre copii o nouă pereche de ghete de fotbal sau dacă lui Andrei (soţul), ar trebui să i se permită o felie de tort la o cină de sărbătoare organizată de soţie. Toate conflictele domestice devin exagerate, un studiu despre războiul domestic, iar "After Love" devine treptat surprinzător de absorbant. Regizorul Eugen Făt nu ia partea niciunuia din cuplu. El ne lasă să vedem de ce sunt atât de dezgustaţi unul de celălalt, dar arată şi că, atunci când au petrecut atât de mulţi ani împreună, apare ceea ce se numeşte o „decuplare conştientă”. Deşi urăsc să recunoască, există încă afecţiune şi chiar atracţie sexuală.

Motivele ei, ca şi în cazul celor 75% dintre femeile care cer divorţul (statistică europeană) sunt multe, personale, bune sau rele, dar dominate de un decalaj tot mai mare între aspiraţii. O tânără franţuzoiacă declara: „Cănd am cerut divorţul îl iubeam încă, dar nu mai visam la un viitor împreună. Şi, în ciuda durerii, nu am regretat niciodată”. Atât de relevant şi de apropiat de conceptul piesei "After Love"!

Victimele principale în războiul casnic? Copii! După o ceartă stridentă cu soţia sa, tatăl, Andrei încearcă să calmeze copiii speriaţi: „Vă sperie când strigăm? Credeţi că strigăm mult? Prea des? Încă ne iubim. Strigăm, dar ne iubim. Nu trebuie să vă îngrijoreze. Nu este împotriva voastră, ştiţi asta? Vă iubim pe amândoi şi nu schimbă felul în care simţim. Nu are nimic de-a face cu voi. Vom încerca să nu mai strigăm din nou.  Vă promitem!”.

Distribuţia spectacolului este asigurată de: Cristina Uja Neagu, Aureliu Bâtcă, Tamara Constantinescu, Dan Căpăţână, Oana Preda, Mihaela Lecca Gorea şi simpaticii copii Alexandrina Maria Neagu împreună cu Codrin Bâtcă.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Comitetul de urgenţă vulcanică din Insulele Canare (Pevolca) a ordonat izolarea locuitorilor oraşelor şi cătunelor de coastă situate în apropierea locului în care lava a căzut în cascadă în mare, pe insula La Palma. FOTO, mai jos! ↓

Producţia unui tote bag necesită mii de litri de apă, precum şi utilizarea pesticidelor pentru cultivarea bumbacului. Şi când faci socoteala cu toate acele pungi de pânză îngrămădite în fiecare colţ al apartamentului, rezultatul este destul de ameţitor. Deşi a înlocuit aproape definitiv punga de plastic, traista a devenit accesoriul „verde” esenţial al ultimilor ani. Le Monde l-a numit „totemul timpului nostru”.
Potrivit diverselor agenţii de mediu, ar fi nevoie de 40 (Ademe) până la 7.100 (Agenţia de Mediu din Marea Britanie) pentru ca acesta să aibă un impact pozitiv asupra mediului. Pentru pungile din bumbac organic, media urcă la 20.000 de reutilizari.

Un exemplar neobişnuit de mare de păianjen cu pânză ca pâlnia (Atrax robustus), cel mai periculos pentru oameni, a fost găsit în New South Wales, Australia şi adus în Australian Reptile Park (ARP).
Supranumit „Megaspider”, păianjenul are 8 cm lăţime, de două ori dimensiunea normală, iar cârligele sale de 2 cm sunt capabile să înţepe o unghie umană, relatează ARP. „Lucrez aici de 30 de ani şi nu am văzut niciodată unul atât de mare”, spune managerul parcului Michael Tate.
Păianjenul a fost aruncat de o persoană anonimă într-o cutie, fără nicio idee despre unde a fost găsit. Păianjenul cu pânza ca pâlnie, care trăieşte exclusiv în New South Wales, are cel mai otrăvitor venin din lume pentru oameni, veninul său fiind periculos doar pentru primate. Moartea poate apărea în 15 minute de la edem pulmonar sau şoc respirator. Cu un comportament deosebit de agresiv, locuieşte în apropierea zonelor urbane, ceea ce îl face cu atât mai periculos.
Pentru parc, care are deja o colecţie de păianjeni cu pânza ca pâlnie, sosirea acestui exemplar este o veste destul de bună. Aici se foloseşte populaţia de păianjeni pentru a produce antivenin. Veninul este trimis la un laborator şi injectat în iepuri care vor produce anticorpi. Acestea sunt apoi folosite pentru a face serul antivenin.
Potrivit ARP, 300 de oameni sunt salvaţi de la moarte în fiecare an. „Cu cât sunt mai mulţi oameni care ne aduc păianjeni, cu atât putem produce mai mult antivenin”, a spus Michael Tate, care a cerut totuşi să ia cele mai mari măsuri de precauţie posibile pentru a captura animalul. În special, trebuie purtate mănuşi groase şi, de exemplu, puneţi deasupra un bol de sticlă.

O cutie goală, baza unei lămpi şi sfoară: ceea ce sună a gunoi pentru unii este muzică pentru urechile unei trupe turceşti care transformă deşeurile în instrumente de promovare a reciclarii.
Fungistanbul, un trio care a început să experimenteze cu un „sound” pe care ei îl numesc „Trash Oriental” în 2019, s-au alăturat unei mişcări globale în creştere, de grupuri care lovesc, zboară şi suflă în lucruri pe care le găsesc în coşurile de gunoi.
„Nu aveam idee că vom inventa cu acest sunet când am început”, a recunoscut membrul trupei, Roni Aran, în studioul grupului, ascuns într-o zonă murdară din Istanbulul, plină de ateliere de reparaţii auto.
„Toţi am fost surprinşi de rezultat, la fel şi publicul”. Apariţia lui Fungistanbul pe scena muzicală locală coincide cu o creştere constantă a importanţei mediului înconjurător pentru alegătorii turci - în special pentru tineri, unde se situează „ecofriendly” ca importanţă în sondajele de opinie.
Turcia a fost devastată de incendii de vegetaţie, inundaţii fulgerătoare şi alte dezastre mortale în acest an, punând presiune asupra preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, cu mai puţin de doi ani înainte de următoarele alegeri.
Aran şi cei doi prieteni ai săi de vârstă mijlocie, care sunt toţi muzicieni profesionişti, spun că promovează „up-cycling” - procesul de adăugare a valorii articolelor vechi care altfel ar fi fost aruncate.
„Am găsit asta lângă o groapă de gunoi”, a spus Aran, arătând cu un zâmbet o cutie mare de plastic. „Din fericire, era curată”.
Cântând un amestec eclectic de muzică populară melodică, cei trei prieteni spun că este nevoie de gândire şi efort pentru a transforma bucăţi de resturi în instrumente de încredere, cu sunete consistente.
Acestea includ o „tobă de conserve” realizată dintr-un recipient mare de plastic pe care au ataşat o cutie de ochelari şi un clopoţel al cărui sunet este uneori îmbunătăţit cu ajutorul unei perii mici.
„Oricât de primitiv ar suna, există tehnologie în spatele tuturor acestor instrumente”, a spus Aran.
Grija pentru gunoi este deosebit de emoţionantă într-un oraş care vara trecută a văzut un strat gros de noroi - supranumit „muci de mare”- poluare pentru Marea Marmara, pe ţărmurile sudice ale Istanbulului.
Oamenii de ştiinţă au dat vina pe slime pe o combinaţie de factori, inclusiv ani de eliminare necorespunzătoare a deşeurilor industriale.
Mucilagiul poluant a avut nevoie de luni de zile pentru a fi eliminat cu furtunuri plasate de-a lungul suprafeţei mării.

Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, în sala de sport a Şcolii Gimnaziale Nr. 3, s-a desfăşurat o competiţie foarte interesantă care face parte din Campionatul Naţional de Oină. Aici s-au adunat echipe de fete din toată România pentru a se întrece în tradiţionalul sport naţional care este într-un continuu progres.
Au fost prezente : ACS Avântul Frasin, CSM Progresul Băileşti, CS Dacia Mioveni 2012, CSM Râmnicu Sărat, categoria Junioare I, II şi Senioare. În clasamentul final, locul 1 i-a revenit echipei argeşene din localitatea unde se fabrică  automobilele Dacia. La competiţie au fost prezenţi Daniela Antipov (din partea Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Galaţi), Vicepreşedintele Federaţiei Române de Oină, prof. Cristian Văduva şi Secretarul General al Federaţiei, Sergiu Nechita.
Oficialii de la federaţie au avut amabilitatea să ofere un  interviu şi să detalieze multe  informaţii extrem de interesante legate de oină.
Acest sport este străvechi în România, raportat documentar încă din Evul Mediu, inventat de păstori, de unde se moşteneşte folosirea bâtei şi mingea de piele. Oina noastră este cel mai probabil strămoşul celebrului baseball american, un grup de pasionaţi de oină din zona Sălajului emigraţi în Statele Unite prin anul 1700 au purtat cu ei alături de dorul Ardealului şi sportul lor. Obligativitatea jocului de oină în şcoli a început în 1897 sub egida lui Spiru Haret, ministrul Educaţiei de atunci, iar în 2014 s-a constituit un comitet naţional şi s-a stabilit primul set de reguli oficiale.
Oina s-a organizat treptat in România, momentul de înflorire maximă fiind în anii '80-'90 , după care a suferit o cădere, în 2000 existând doar 5 cluburi, ca apoi prin eforturi susţinute să se revigoreze spre un număr de peste 35 de cluburi şi asociaţii judeţene dedicate acestui sport.
Promovarea s-a desfăşurat în paralel cu structurarea ştiinţifică şi studierea metodică, profesorul Cristian Văduva fiind primul sportiv cu doctorat în oină. Acesta a declarat cum în cadrul centrului bio-medical din Craiova s-a studiat prin monitorizare digitală şi modelare matematică activitatea fizică şi dinamică a sportivilor care practică oina, în demersul eficientizării maxime.
Rezultatele muncii entuziaste al acestui colectiv de profesionişti nu s-au lăsat aşteptate, frumuseţea sportului nostru naţional având rezonanţă şi peste hotare, la ora actuală fiind nuclee importante de oină în India, Pakistan şi Marea Britanie. Baseballul şi oina s-au întâlnit în mod direct pe teren în 2007, într-o înfruntare cu echipe militare româneşti contra unora americane.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Pagina 1 din 9