Cornel Gingărașu

Cornel Gingărașu

Un grup de tineri pictori din Estonia şi Polonia au fost în vizită la Liceul de Arte din Galaţi. Cum a fost? Vă invităm să vedeţi în Galeria de imagini de mai jos!

Luni, 19 Septembrie 2022 09:50

Rockerii au invadat Plaja Dunărea (FOTO)

În perioada 16 - 18 septembrie, pe Plaja Dunărea din Galaţi a avut loc festivalul Danube Rock Sounds, ajuns la ediţia cu numărul 8. Unele dintre cele mai iubite trupe de rock au urcat pe scena festivalului devenit o tradiţie pentru iubitorii de muzică din Galaţi.
Astfel, publicul din Galaţi i-a putut asculta live în cele 3 zile de festival pe: Alternosfera, The Mono Jacks, Viţa de Vie, Trooper, Robin and the Backstabbers, Omul cu Şobolani, Bogdan Simion şi Lăutarii de Mătase, Domino, Implant pentru Refuz, Mihail, The Schnitzels, Dimitri’s Bats, Pinholes, Dl. Goe, Hvnds şi Melting Dice.
Reamintim că elevii gălăţeni cu medii generale de 10.00 (clasele V-XII) încheiate în anul şcolar anterior au avut acces gratuit. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

În perioada 15-18 septembrie 2022 s-a desfăşurat primul festival internaţional de jazz din Galaţi, RO DANUBE INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL, la care intrarea a fost liberă, însă locurile au trebuit rezervate. La festival au participat interpreţi şi trupe de prestigiu din Austria, Franţa, Germania, Portugalia, Polonia, Ungaria, Israel şi România. Artiştii au abordat tipologii diverse ale jazzului, precum jazz rock, funky jazz, blues, be bop, world music, etno jazz, jazz fusion sau smooth jazz. Deschiderea oficială a festivalului a avut loc pe esplanada Grădinii Botanice, iar celelalte reprezentaţii au fost organizate în Aula Magna a Universităţii Danubius Galaţi. GALERIE FOTO de la eveniment, mai jos! ↓

Primul festival internaţional de jazz din Galaţi, RO DANUBE INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL, a început joi, 15 septembrie 2022. La festival participă interpreţi şi trupe de prestigiu din Austria, Franţa, Germania, Portugalia, Polonia, Ungaria, Israel şi România. Artiştii vor aborda tipologii diverse ale jazzului, precum jazz rock, funky jazz, blues, be bop, world music, etno jazz, jazz fusion sau smooth jazz.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc pe esplanada Grădinii Botanice, iar celelalte reprezentaţii vor fi organizate în Aula Magna a Universităţii Danubius Galaţi. Programul primei zile de festival a fost următorul: ora 19.00 – Deschidere oficială a festivalului; ora 19.30 – Nicu Patoi & Platonic Band (Bucureşti); ora 21.30 – Raphael Wressnig Trio (Austria).

! PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI poate fi consultat AICI!

Festivalul se desfăşoară în perioada 15-18 septembrie 2022, iar intrarea este liberă, însă locurile trebuie rezervate la adresa media@univ-danubius.ro sau la numărul de telefon 0741-316.854.

Cum a arătat prima zi de festival, VEZI în Galeria de imagini de mai jos! ↓

De multe ori nu suntem conştienţi de modificările fizice asociate cu trecerea timpului, dar trebuie să fim conştienţi că pragul vârstei considerate de medicina veterinară ca începutul bătrâneţii este 8 ani şi durata vieţii este cu atât mai redusă cu cât câinele este mai mare.

Afecţiunile articulare

Una dintre cele mai frecvente suferinţe la câinii vârstnici este osteoartrita. Articulaţiile se uzează în timp, iar oasele câinelui tău ajung să se frece unele de altele, provocând durere sau imposibilitatea mişcării. Este posibil ca articulaţiile să sufere o uzură  semnificativă la câinii foarte activi, tineri şi/sau obezi, care se poate reflecta în stadiul de senior prin umflarea extremităţilor, dificultatea de a susţine perioade lungi de exerciţii fizice sau folosirea scărilor. În plus, alte boli sau probleme specifice pot cauza afectarea excesivă a cartilajului articulaţiilor şi pot favoriza dezvoltarea osteoartritei la câini chiar mai devreme. Este important ca medicul veterinar să examineze articulaţiile câinelui înainte de a confirma că într-adevăr este vorba de osteoartrita câinelui şi nu de alte probleme care pot provoca dificultăţi de mers, cum ar fi anumite tulburări neurologice. Dacă câinele tău suferă de obezitate, medicul veterinar îţi va recomanda cu siguranţă să-l slăbeşti şi să-i faci un minim de exerciţii zilnice. Trecerea de la greutatea excesivă la greutatea ideală va ajuta la reducerea indicelui de şchiopătare. În plus, exerciţiile fizice moderate, dar regulate, îi vor tonifica muşchii şi suportul extern al articulaţiilor, care vor beneficia astfel de tonifiere. Uneori va fi esenţial să se administreze antiinflamatoare pentru a reduce inflamaţia şi durerea asociată. O dietă echilibrată, cu aport energetic adecvat şi ingrediente esenţiale pentru cartilajul articulaţiilor, va fi de asemenea esenţială.

Problemele dentare si paradontopatiile

Aproape la toţi câinii de vârstă înaintată, există bolile gurii, cărora stăpânii le acordă o importanţă mult prea mică pentru că le consideră inevitabile, acestea având un punct comun, apariţia tartrului. Nu este vorba numai de schimbarea culorii dinţilor sau halenă. Aceasta este o problemă gravă pentru sănătatea câinilor, care poate avea consecinţe considerabile asupra anumitor organe. De exemplu, probabilitatea de a suferi de complicaţii cu inima şi rinichii creşte la câinii cu probleme gingivale şi dentare. Dinţii, aflaţi în contact permanent cu saliva, resturile alimentare şi celulele cavităţii bucale, treptat se acoperă  cu o peliculă de substanţă lipicioasă denumită placă dentară. Această placă este un loc ideal pentru instalarea bacteriilor, care vor descompune resturile de alimente aderate sau blocate între dinţi. Procedând astfel, bacteriile eliberează toxine care irită gingiile. Ca urmare, gingia devine inflamată şi se dezlipeşte de dinţi. În timp se depun minerale din salivă şi alimente, ceea ce întăreşte placa până la consistenţa cimentului. Acest tartru se va depune pe zonele libere ale dintilor. Şi dacă gingia s-a retras, tartrul va urca pe lângă coletul dentar, afectând în cele din urmă rădăcina sau chiar osul. Atunci când structurile din jurul dinţilor sunt afectate, se numeşte parodontită. Parodontita, la câini, este responsabilă de durere, respiraţie urât mirositoare, slăbirea rădăcinilor şi ligamentelor dentare, favorizând  pierderea dinţilor şi mai grav, poate produce infecţii ale osului mandibular. Dacă observaţi o alterare a respiraţiei câinelui dvs., a culorii dinţilor acestuia, salivaţie excesivă, durere la mestecare sau bot deformat, ar trebui să apelaţi la medicul veterinar pentru a-i examina cavitatea bucală. O măsură pe care o puteţi lua este să spălaţi dinţii câinelui de mai multe ori pe săptămână pentru a preveni acumularea de tartru şi complicaţii precum parodontita sau gingivita (deşi aceasta este o sarcină descurajantă, la care mulţi proprietari renunţă). Pe langa periuţă, există recompense care ajută la combaterea acumulării plăcii dentare pe dinţi şi încetinesc progresia gingivitei. Administrate o dată pe zi sau de câteva ori pe săptămână, sunt benefice pentru menţinerea gingiilor sănătoase. Există şi alimente care încorporează beneficii speciale pentru dinţii câinilor, fie prin forma crochetelor (ajutând la periajul dinţilor la mestecat), fie pentru că încorporează substanţe care împiedică ca mineralele din saliva să se lipească de placa dentară.

Problemele cardiace

Cele mai răspândite dintre toate problemele cardiace la câinii în vârstă sunt insuficienţa vasculară cronică şi endocardioza. Acestea răspund unui proces degenerativ, de origine necunoscută, în timpul căruia apar modificări în unele zone ale inimii numite valve cardiace. De obicei sunt afectate valvele care separă atriile de ventricole, inclusiv valva atrioventriculară stângă sau valva mitrală. Uneori apar mai timpuriu, dar primele leziuni trec în cea mai mare parte neobservate de stăpâni, deoarece nu condiţionează dinamica cardiorespiratorie. Prima manifestare clinică este prezenţa unui suflu uşor, iar progresia lui până la fazele finale poate dura câţiva ani. Aceste modificări care afectează valvele au ca rezultat o alterare a funcţiei acestora, ducând la o pierdere a eficienţei circulaţiei sanguine între atrii şi ventricule. Inima, în încercarea de a se adapta la aceste schimbări, îşi va creşte frecvenţa şi îşi va schimba dimensiunea camerelor. Alterarea care apare cel mai precoce este dilatarea auriculului stâng. Insuficienţa valvulară se transformă treptat în insuficienţă cardiacă, care pune în pericol viaţa câinelui vârstnic. Dificultatea diagnosticului este legată de faptul că simptomele iniţiale, tusea şi greutăţile în respiraţie, pot fi asociate cu multe alte boli. De asemenea, intoleranţa la efort a câinilor, timpul de recuperare mai lung după exerciţii sau o plimbare lungă, sunt adesea considerate a fi doar din cauza  bătrâneţii. Dacă consultaţi medicul veterinar, acesta va efectua o examinare cardiacă precum şi un diagnostic general a câinelui dumneavoastră. Ecografiile cardiace vor fi deosebit de utile în determinarea gradului de intensitate a modificărilor cardiace. În faţa acestui tablou clinic, majoritatea câinilor  necesită tratament medicamentos pe viaţă pentru a încetini deteriorarea valvelor şi modificările miocardice, evitarea decompensărilor majore si a leşinului.

Miliarde de copaci. Milioane de insecte diferite. Păsări şi reptile. De asemenea, mamiferele. Amazonul este o adevărată comoară a biodiversităţii. O comoară pe care pare mai important ca niciodată să o păstrăm în contextul încălzirii globale. Dar un raport lansat la începutul lunii septembrie 2022 de liderii indigeni sugerează că pădurea tropicală amazoniană a atins deja punctul de vârf.
Conform IPCC (Panelulul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice), un punct de basculanţă corespunde unui „prag critic dincolo de care un sistem este reorganizat, adesea brutal şi/sau ireversibil”.
În cazul pădurilor tropicale amazoniene, oamenii de ştiinţă au fost mult timp îngrijoraţi de efectele combinate ale defrişării şi încălzirii globale. Va veni o zi în care ea nu va mai putea să-şi menţină echilibrul natural. S-ar transforma apoi într-o savană, cu copaci mai puţin impunători, o biodiversitate mai săracă şi o capacitate mai mică de stocare a carbonului.
Au spus-o cercetătorii în 2021 şi apoi chiar la începutul acestui an 2022. Dar conform raportului publicat acum câteva zile, a sosit acea zi. În special pentru că datele privind starea acoperirii forestiere colectate între 1985 şi 2020, arată că 26% din pădurea amazoniană fie a fost pierdută (20%), fie este acum într-o stare avansată de degradare (6%).
Analiza altor date arată efectele defrişărilor-precipitaţiile care au scăzut deja cu 17% în ultimii 20 de ani în zona Boliviei, cu o creştere a temperaturii de +1,1°C. Şi o imensă regiune care deja evoluează într-o savană. În sudul Amazonului, sezonul uscat durează acum patru până la cinci luni. Aceasta este cu cinci săptămâni mai mult decât în 1999 (de la cinci la şase luni de secetă, pădurea nu ar supravieţui).
Experţii cer astfel refacerea rapidă a cel puţin 6% din pădurea amazoniană – sau 54 de milioane de hectare –, echivalentul suprafeţei care este astăzi foarte degradată. Industria petrolieră şi industria minieră  degradează rapid şi masiv pădurea ca şi proiectele de construcţie a drumurilor care îi ameninţă integritatea. Dar, potrivit unui studiu foarte recent, proiectele agricole trebuie revizuite în principal. Între 90 şi 99% din totalul defrişărilor de la tropice se datorează, de fapt, direct sau indirect agriculturii.
Între 1 şi 4 septembrie, Institutul Naţional Brazilian de Cercetări Spaţiale (INPE) a identificat nu mai puţin de 12.133 de incendii în Amazon. Adică mai mult de două treimi din totalul pentru toată luna septembrie 2021. Şi vine după cel mai rău august din ultimii doisprezece ani.
Amintiţi-vă că pădurea tropicală amazoniană este cea mai mare pădure tropicală din lume. Acesta găzduieşte o biodiversitate nepreţuită şi joacă un rol major în sistemul climatic al Pământului. Prin influenţa sa asupra precipitaţiilor unui întreg continent şi prin cantităţile colosale de carbon pe care le depozitează.
Astăzi, o echipă internaţională de cercetători publică – ca parte a proiectului Tipping Points in the Earth System (TiPES), un proiect dedicat studiului punctelor de basculanţă – un studiu care concluzionează că, de la începutul anilor 2000, mai multe peste trei sferturi din pădurea tropicală amazoniană şi-a pierdut rezilienţa. Adică, capacitatea lor de a se recupera după orice tulburare. Fie că este vorba despre o operaţiune de defrişare, o furtună sau un incendiu de pădure.

Aşa cum Monitorul de Galaţi a anunţat AICI, miercuri, 14 septembrie 2022, la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” din Galaţi a avut loc o întâlnire între cunoscutul jurnalist şi scriitor Cristian Tudor Popescu şi numeroşi iubitori ai cărţii care au umplut la refuz Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii.
Cristian Tudor Popescu a fost prezent la Galaţi cu prilejul lansării volumului său „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, dar şi ca participant la turneul de tenis pentru seniori. A fost o seară animată, cu discuţii furtunoase şi uneori în note tăioase, dar pline de pasiune pentru adevăr, mai puţin despre politică şi mai mult despre viaţă, literatură, semnificaţii culturale şi divagaţii istorice. S-a vorbit chiar şi despre visuri, adică despre năzuinţele profesionale ale tinerilor, scriitorul recomandând opţiuni şi alegeri realiste şi cât mai pământene, departe de cele false şi iluzorii.
În cartea sa, Cristian Tudor Popescu prezintă subiecte foarte diverse precum războiul din Ucraina, epidemia Covid-19, şoferul care îi ducea lui Tudor Arghezi plicul cu bani pentru poeziile publicate în „Scânteia”, Academia de Ştiinţe din Moscova în experimentele cu maimuţe din anii '20 ca soldaţi universali, filmul despre o fată de 14 ani din Bistriţa care s-a prostituat la Paris sub teroare sau Ion Ţiriac în meciul de tenis memorabil cu Tom Gorman de la Bucureşti.
Întâlnirea a fost moderată de profesorul Doru Căstăian, din partea Bibliotecii participând şi managerul instituţiei, Corina Emanuela Dobre. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Operaţiunea London Bridge, cunoscută şi prin codul său de anunţ „London Bridge is down”, este denumirea dată planului care stabileşte detaliile calendarului pentru cele zece zile de la dispariţia Reginei Elisabeta a II-a.
De îndată ce Regina a murit, prim-ministrul a fost informat cu privire la moartea acesteia prin telefon pe o linie securizată special amenajată de către secretarul privat al defunctei, care a deschis conversaţia cu expresia „London Bridge is down” (London Bridge este coborât). Palatul informează şi conducerea Consiliului Privat, care reuneşte cei 670 de consilieri ai coroanei, în principal foşti politicieni şi înalţi funcţionari publici. Ei constituie Consiliul de Aderare, comitetul de aderare al succesorului funcţiei supreme.

regina 3

Drapelul Marii Britanii este expus în bernă pe toate clădirile oficiale din cele patru regiuni ale ţării, Anglia, Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor.
Pe de altă parte, standardul regal al Windsorului continuă să plutească pe palatele regale pentru a demonstra continuitatea liniei actuale de origine germanică, descendentă de la hanovrieni, extinsă până în Saxa-Coburg şi redenumit Windsor, care sudează verigile lanţului monarhic de-a lungul veacurilor.

regina 7

De îndată ce vestea morţii a fost făcută publică printr-un flash de la Asociaţia Presei Brtanice, pagina de internet a regalităţii a fost drapată cu negru. Potrivit tradiţiei, pe porţile Palatului Buckingham este plasat un necrolog mărginit cu negru. Posturile de radio îşi perturbă programele alternând buletinele de ştiri şi muzica funerară. Prezentatorii TV poartă costume închise la culoare şi cravate negre.
Organizarea ceremoniilor este coordonată de Cabinet Office (secretariatul general al guvernului) care supraveghează înaltul serviciu public şi birourile Marelui Şambelan al Curţii. Centrul de răspuns global al Ministerului de Externe alertează cei 15 lideri ai ţărilor în care Regina era şef de stat şi ceilalţi 36 de membri ai Commonwealth-ului, marea familie de peste mări a cărei preşedinte de onoare era.
În programul funebru sunt patruzeci şi unu de lovituri de tun, un minut naţional de reculegere şi o slujbă religioasă în Catedrala Sfântul Paul şi în toate lăcaşurile de cult din ţară.

regina 10

Prinţul Charles va fi proclamat rege de Consiliul de Aderare la Palatul Saint James. Camilla este apoi proclamată regină. Camerele Comunelor şi Camera Lorzilor, cele două camere ale Parlamentului, se reunesc pentru a-i aduce un omagiu suveranului.
Sicriul fostei regine este mutat de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster. Mulţimile defilează timp de patru zile pe lângă sicriul cu drapaj violet de la Westminster Hall. Cei trei fii ai reginei trebuie sa stea de veghe lânga catafalc.

regina 11

Ultimul act de doliu naţional, înmormântarea regală are loc în Westminster Abbey, în prezenţa a 2.000 de invitaţi, printre care şi elita capetelor încoronate. Înmormântarea este organizată de Ducele de Norfolk, conform unei tradiţii care datează din 1672. Sunetul morţii trebuie să sune în fiecare minut timp de 96 de minute, atâta timp cât vârsta defunctului. Şi timp de 2 minute, la 11:30 a.m., întregul regat îngheaţă în tăcere.
Regina Elisabeta a II-a este înmormântată în Cripta Regală a Capelei Sf. Gheorghe, Windsor, alături de tatăl ei, mama, sora ei Prinţesa Margareta şi soţul, Filip de Edinburgh.

Citeşte şi BREAKING NEWS: A murit Regina Elisabeta a II-a

Mulţi dintre noi luăm multivitamine în fiecare zi pentru a ne asigura de toţi nutrienţii de care avem nevoie. Dar te-ai întrebat vreodată dacă există un necesar zilnic de vitamine şi pentru câini? La fel ca şi oamenii, câinii pot beneficia de pe urma unui supliment zilnic de vitamine pentru a umple golurile nutriţionale care pot apărea în dieta lor.
Multe dintre vitaminele care ne ajută să rămânem sănătoşi sunt esenţiale pentru câini. Potrivit Clubului Chinologic American (AKC), acestea sunt foarte importante pentru prietenul tău cu patru picioare:
- Vitamina A: Îmbunătăţesc funcţiile celulare, imunitatea, vederea şi creşterea;
- Vitaminele grupului  B: Ajută la reglarea energiei, metabolismului şi funcţiei sistemului nervos;
- Vitamina C: previne sau întârzie deteriorarea celulelor prin antioxidanţi;
- Vitamina D: echilibrează mineralele pentru o creştere sănătoasă a oaselor;
- Vitamina E: stimulează metabolismul grăsimilor;
- Vitamina K: Activează capacitatea sângelui de a coagula;
- Colina: ajută la funcţionarea creierului şi a ficatului.
Dozele din fiecare vitamină de care are nevoie câinele tău diferă de formula creată pentru oameni.
În dozele corecte, vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru sănătatea câinelui tău. Dar depăşirea cantităţilor corecte poate fi periculoasă. Unele probleme care pot apărea dintr-o cantitate prea mare de o anumită vitamină sau minerală includ:
- Dereglarea creşterii la pui şi tineret;
- Probleme ale scheletului;
- Deshidratare;
- Dureri articulare;
- Afectarea vaselor de sânge.
Consultaţi medicul veterinar înainte de a adăuga ceva în dieta câinelui dvs., inclusiv suplimente şi vitamine. Ei vor lucra cu tine pentru a determina dacă puiul tău primeşte cantităţile potrivite de nutrienţi în dieta lor şi vor face recomandări pentru suplimente, dacă este necesar.

Nevoile zilnice de vitamine pentru câini

Vitaminele şi mineralele pot fi esenţiale, dar asta nu înseamnă că fiecare câine are nevoie de acest supliment. Cel mai bun mod de a te asigura că prietenul tău cu patru picioare primeşte toţi nutrienţii de care au nevoie este să-l hrăneşti cu o dietă de înaltă calitate, bine echilibrată.
Puteţi face acest lucru prin găsirea unui aliment care îndeplineşte sau depăşeşte standardele de adecvare nutriţională stabilite ştiinţific, care garantează că produsele conţin toţi nutrienţii vitali pentru a menţine câinii sănătoşi.
Există anumite circumstanţe în care medicul veterinar vă poate recomanda un supliment zilnic de vitamine pentru câinele dvs. Acestea pot include:
- Căţei care cresc rapid şi au nevoie de nutrienţi suplimentari;
- Femele care sunt însărcinate sau care alăptează şi au nevoie de vitamine şi minerale suplimentare;
- Câini în vârstă care pot începe să aibă deficienţe de nutrienţi;
- Câini cu anumite afecţiuni medicale care le afectează capacitatea de a absorbi nutrienţi.

Cum să alegi o dozajul zilnic de vitamine pentru câini

Dacă aţi vorbit cu medicul veterinar şi aţi decis că un supliment zilnic de vitamine este potrivit pentru câinele dvs., este important să alegeţi un produs de înaltă calitate.
Important este să căutaţi un produs care este formulat pentru a răspunde nevoilor specifice ale câinelui dvs. De exemplu, dacă câinele dvs. este în vârstă, căutaţi o vitamină care este special concepută pentru câinii mai în vârstă.

Pe măsură ce intrăm în sezonul de întoarcere la şcoală, un nou val de Covid-19 pare inevitabil. Şi vinovatul este deja desemnat: este varianta BA.2.75 numită Centaur. Acest al optulea val de virus ar putea izbucni odată cu sosirea toamnei, după cum atenţionează specialiştii.
„Subvarianta BA.2.75 a familiei mari Omicron a fost identificată în mai anul trecut în India, unde în prezent provoacă un val puternic de îmbolnăviri. Această subvariantă, numită «Centaur», are nouă mutaţii în proteina sa Spike. Acestea ar putea să o facă  mai contagioasă şi chiar mai rezistentă la vaccinurile dezvoltate împotriva virusului”, explică profesorul Flahault din Franţa.
Pe lângă această posibilă rezistenţă la vaccin, noua variantă poate avea şi caracteristici virologice specifice. Într-un studiu - prepublicat pe platforma biorxiv.org, dar încă nevalidat de comunitatea ştiinţifică - academicieni japonezi şi americani au efectuat experimente pe hamsteri pentru a afla mai multe despre această variantă.
Oamenii de ştiinţă nu au raportat nicio diferenţă în modificarea greutăţii hamsterilor infectaţi cu diferitele variante, dar au descoperit că puterea de replicare a BA.2.75 în plămâni a fost mai mare decât cea a BA.2 şi BA.5.
„De remarcat faptul că BA.2.75 a provocat pneumonie virală focală la hamsteri, caracterizată prin inflamaţii neuniforme intercalate în regiunile alveolare, care nu a fost observată la hamsterii infectaţi cu BA.5. La testele de laborator, BA.2.75 s-a replicat mai bine faţă de BA.5 în plămânii de hamster”, scriu cercetătorii în concluzia acestui studiu.
Replicarea superioară faţă de celelalte variante virale, poate cauza, prin urmare, probleme respiratorii de amploare mai mare.

Pagina 1 din 22