N.R.

N.R.

FBI a percheziţionat, miercuri, reşedinţa balneară a preşedintelui american Joe Biden, de la Rehoboth, în Delaware. Bob Bauer, avocatul personal al preşedintelui Americii, a afirmat că anchetatorii au luat cu ei documente legate de activitatea vicepreşedintelui democrat (2006-2017), dar nu a fost găsit niciun document clasificat, relatează AFP. Această operaţiune - efectuată potrivit avocatului Bob Bauer ”în deplină cooperare” cu poliţia federală (FBI) - s-a desfăşurat timp de trei ore şi 30 de minute. 

”Din motive de securitate şi de procedură, (FBI) a vrut să procedeze la această acţiune fără să o comunice în realabil, în mod public, iar noi am decis să cooperăm”, a precizat avocatul.

FBI a percheziţionat recent altă casă a lui Joe Biden, în Delaware, în oraşul Wilmington, în căutare de documente clasificate din timpul vicepreşedinţiei şi mandatelor de senator ale democratului, în vârstă de 80 de ani.

Începând din noiembrie, o serie de documente condfidenţiale - al căror număr exact şi conţinut rămân necunoscute în prezent - au fost găsite fie în biroul pe care-l ocupa Joe Biden la un centru de reflecţie la Washington, fie în casa de la Wilmington. Aceste documente datează din perioada vicepreşedinţiei lui Joe Biden (2009-2017) şi celor 30 de ani din Senat, în cursul cărora s-a ocupat mult de politica externă.

Departamentul Justiţiei a numit un procuror special să ancheteze cu privire la aceste documente - stânjenitoare pentru preşedintele democrat, deoarece ele evocă, în pofida multor diferenţe, scandalul arhivelor oficiale luate în Florida de către predecesorul său Donald Trump.

Miercuri, 01 Februarie 2023 17:52

Rocadă la conducerea Electrica Galaţi

Astăzi, a fost schimbat directorul sucursalei din Galaţi a companiei de Distribuţie Energie Electrică România.
Este vorba despre Sergiu Mihai care până astăzi a ocupat funcţia de şef Serviciu Suport Tehnic (director tehnic) şi este recomandat a fi printre cei mai buni profesionişti din Electrica Galaţi.
Acesta îl înlocuieşte pe Iulian Ţăran, care a ocupat funcţia de director general din noiembrie 2020 până în prezent, aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat la vremea respectivă în articolul Iulian Ţăran este noul director al Electrica Galaţi
Iulian Ţăran trece pe treapta a doua a ierarhiei, preluând funcţia lăsată liberă de Sergiu Mihai, adică şef Serviciu Suport Tehnic.

Potrivit surselor noastre, noul director este susţinut de PNL Galați.

Scriitorul Mircea Cărtărescu va veni la Galaţi şi la Brăila pentru lansarea romanului "Theodoros" şi pentru a se întâlni cu cititorii din cele doua oraşe. Acesta se va afla în dialog cu profesorul Doru Căstăian.

De asemenea, vor fi şi sesiuni de autografe.

La Galaţi, scriitorul va fi prezent vineri, 3 februarie 2023, ora 18.00, la Amfiteatrul Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", iar la Brăila, întâlnirea cu cititorii se va desfăşura, sâmbătă, 4 februarie, la Teatrul Maria Filotti, ora 13. 

Mircea Cărtărescu  este un poet, prozator, eseist, critic literar şi jurnalist român şi este unul dintre cei mai premiaţi şi traduşi scriitori români ai perioadei post-comuniste, publicând peste 30 de volume, traduse în 23 de limbi.

Aproximativ 600 militari francezi şi 200 vehicule militare din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România (ROU BG - FRAN FN), cu Franţa ca naţiune-cadru, şi elementul naţional de sprijin francez vor desfăşura, în perioada 23 - 27 ianuarie, exerciţiul cu trageri de luptă ,,EAGLE MEDA 23”, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române, din localitatea Smârdan, judeţul Galaţi.

Scopul principal al exerciţiului este antrenarea forţelor din cadrul Grupului de Luptă privind capacitatea rapidă de dislocare şi executarea unei misiuni de luptă, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operaţiuni NATO - Apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, desfăşurate pe flancul de sud-est al Alianţei. În cadrul exerciţiului vor fi executate şi trageri de luptă cu principalele mijloace de lovire ale Grupului, tancurile Leclerc.

Foto arhivă: George Nica

Comisia de Negociere din partea administraţiei LIBERTY Galaţi şi sindicatul reprezentativ “Siderurgistul AMG” au finalizat negocierile Contractului Colectiv de Muncă (CCM) actualizat pentru anul 2023.

Potrivit înţelegerii între patronat şi sindicalişti, Contractul Colectiv de Muncă actualizat vizează creşterea cu 9,8% în medie a venitului brut al tuturor salariaţilor companiei LIBERTY Galaţi. 

”În pofida performanţei financiare a companiei, salariile de bază brute ale tuturor angajaţilor se vor majora cu 400 RON, începând cu 1 ianuarie 2023. Toate celelalte bonusuri şi beneficii stipulate în contractul existent rămân valabile. Luând în considerare creşterea costului vieţii şi a inflaţiei, compania va acorda fiecărui angajat un bonus de 500 de lei (brut) în luna decembrie 2022”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.  

Sandip Biswas, Interim CEO la LIBERTY Primary Steel and Mining, a declarat: “Sunt bucuros că am ajuns la un acord în ceea ce priveşte actualul contract colectiv de muncă şi aş dori să mulţumesc sindicatului reprezentativ “Siderurgistul AMG” şi tuturor celor implicaţi în negocieri pentru eforturile depuse şi pentru dialogul eficient în cadrul procesului de negociere. Acum vom continua eforturile de a pregăti compania pentru a obţine un avantaj competitiv odată cu revenirea cererii clienţilor şi pentru a implementa planurile noastre ambiţioase de decarbonizare a platformei industriale.”

Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 14:17

PNL Galaţi propune scoaterea UDMR de la guvernare

În cadrul şedinţei Comitetului de Coordonare Judeţean al PNL Galaţi, preşedintele filialei, deputatul George Stângă, a propus spre aprobare o rezoluţie prin care solicită scoaterea UDMR de la guvernare. Rezoluţia propusă de liderul filialei PNL Galaţi se intitulează „Guvernare românească pentru români” şi sancţionează acţiunile şi atitudinea anti-româneşti de care au dat dovadă liderii UDMR.

„Acţiunile liderilor UDMR, dar şi ale unor miniştri ai acestei formaţiuni nu pot să rămână nesancţionate. Nu putem să ne facem că nu vedem sfidarea pe care o afişează la adresa românilor. Suntem în situaţia în care trebuie să punem pe primul plan interesele românilor, indiferent de etnie, nu ale unui grup de cetăţeni. După ultimele evenimente, pe care eu cel puţin le consider absolut revoltătoare şi jignitoare la adresa poporului român, consider că UDMR nu mai are ce căuta la guvernare. PNL este partidul românilor! Este partidul unirii românilor, al modernizării României! Nu putem ca tocmai noi să acceptăm să fim jigniţi la noi în ţară de către cei care ar trebui să ne fie parteneri”, a spus George Stângă, preşedintele PNL Galaţi.

Propunerea iniţiată de preşedintele PNL Galaţi face referire la mai multe declaraţii şi acţiuni ale liderilor UDMR, printre care discursul deputatului UDMR Csoma Botond, care a spus că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”. Potrivit lui George Stângă, „este un afront la adresa noastră ca naţiune! Ardealul niciodată nu a fost pământ unguresc!”

Liderul PNL Galaţi a mai sancţionat şi faptul că liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Naţională, dar şi faptul că liderii UDMR nu au sancţionat şi nu s-au delimitat de discursul rasist promovat de către premierul Ungariei, Viktor Orban. 

George Stângă a criticat şi gesturile ministrului mediului, Tanczos Barna, cel care la finala Cupei României la hochei pe gheaţă a intonat imnul Ţinutului Secuiesc, şi care a apărut recent într-o fotografie în echipamentul naţionalei de hochei pe gheaţă a Ungariei.

Preşedintele filialei PNL Galaţi a mai criticat faptul că Compania Naţională de Investiţii (CNI) aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării condus de către un reprezentant al UDMR blochează programele destinate primăriilor din ţară.

Potrivit lui George Stângă, trebuie refăcută formula guvernării. „UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel. Gradul de sfidare la care am ajuns şi jignirea pe care unii dintre reprezentanţii de seamă ai UDMR o aduc românilor nu pot fi trecute cu vederea”.

În unanimitate, membrii PNL Galaţi prezenţi la şedinţa Comitetului de Coordonare Judeţean au votat în favoarea propunerii de scoatere de la guvernare a UDMR.

Vineri, 25 Noiembrie 2022 18:48

Bariere la intrarea în cimitirele gălăţene

Accesul auto în Cimitirul Sfântul Lazăr (Coca Cola) nu se mai face prin metoda veche, adică după ce se cumpăra un bilet de acces de 9 lei de la angajatul care stătea la poartă cu un top de bilete nefiscalizate în mână pe care le dădea (sau nu) celor care achitau taxa. De curând, societatea Gospodărire Urbană SRL, în administrarea căreia se află cele mai mari cimitire din municipiul Galaţi, a instalat bariere automate la intrarea în acest cimitir.

Potrivit declaraţiilor directorului general al Gospodărire Urbană SRL Galaţi, Dragoş Magearu, înainte de instalarea acestor bariere, încasările taxei de acces auto în cimitir erau în jur de 70 lei/zi într-o zi proastă şi ajungeau până la cel mult 200 lei/zi în zilele aglomerate. Acum, după instalarea barierelor automate, încasările s-au ridicat brusc la o medie de 700 lei/zi. Putem concluziona fără să greşim că mii de lei pe lună ajungeau în buzunarele angajaţilor şi nu în casieria societăţii.

În scurt timp, urmează ca şi la Cimitirul Eternitatea să fie montată o astfel de barieră automată şi rămâne de văzut dacă în 2023 va fi montat acelaşi sistem de acces şi la Cimitirul Ştefan cel Mare, aici urmând să fie analizată mai bine oportunitatea investiţiei având în vedere fluxul auto scăzut. 

 

A XXI-a ediţie a Târgului de Toamnă de la Galaţi organizat de Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi şi-a deschis porţile, vineri, 23 septembrie 2022, cu muzică de fanfară, arome îmbietoare de colaci calzi şi cărnuri la grătar, printre tarabe pline cu legume şi fructe expuse spre vânzare de producătorii locali.

La deschidere au participat oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari gălăţeni, primarii comunelor Matca şi Negrileşti. Toţi au încurajat gălăţenii să vină la piaţă şi să cumpere produse proaspete de la producătorii locali. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Gălăţenii se vor bucura timp de 3 zile de show-uri culinare precum simfonia plăcintelor de toamnă - sortimente inedite de plăcinte, cea mai gustoasă plăcintă de dovleac, cel mai mare ceaun cu zacuscă, cel mai aromat gem de prune, ateliere pentru copii, decoruri de toamnă, dar şi de un program artistic care se va desfăşura după cum urmează:

Vineri, 23.09.2022: Program muzică de petrecere şi folclor cu taraf zonal; Ovidiu Homorodean - Ardeal; Oana Tomoiaga - Maramureş.

Sâmbătă, 24.09.2022: Program muzică de petrecere şi folclor cu taraf zonal; Grigore Gherman - Moldova; Lavinia Furtună - Oltenia.

Duminică, 25.09.2022: Program muzică de petrecere şi folclor cu taraf zonal; Liliana Geapană - Dobrogea; Nicu Paleru.

! Evenimentele încep în fiecare zi de la ora 10.00, iar accesul este gratuit.

Vineri, 23 Septembrie 2022 13:48

Topul firmelor gălăţene la a XXII-a ediţie

Patronatul IMM Galaţi a organizat tradiţionalele manifestări de recompensare a performanţei în mediul economic gălăţean care au început cu un simpozion cu tema „Mediul de afaceri şi provocările determinate de contextul actual politico-economic naţional şi geopolitic internaţional. Modalităţi de sprijin al întreprinzătorilor pentru depăşirea dificultăţilor” la care s-au reunit la masa dezbaterilor reprezentanţii Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, ai administraţiei locale şi judeţene, parlamentari şi şefi ai unor instituţii publice.

De asemenea, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi, au fost premiate companiile cu cele mai multe rezultate financiare obţinute în anul 2021, luându-se în considerare profitul brut şi cifra de afaceri/activele totale, în funcţie şi de clasificarea întreprinderilor pe grupe de mărime (microîntreprinderi, mici, mijlocii şi mari).

Astfel, la categoria „Microîntreprinderi”, pe locul 1 s-a situat Imex Met Colect Deşeuri S.R.L., iar pe locul 2 şi 3, Laboratorium Life Science S.R.L., respectiv TO. DO. European S.R.L.

Întreprinderile mici cele mai performante sunt Eco-Metal Recycling S.R.L. - locul 1, Valro Trade S.R.L. - locul 2 şi Lio-Metal S.R.L. - locul 3.

Întreprinderile mijlocii cu cele mai bune rezultate în 2021 sunt: Baurom Construct S.R.L., Iulicris Recycling S.R.L. şi Doladela Company S.R.L.

Întreprinderile mari care s-au menţinut în top pe primele trei locuri sunt: Liberty Galaţi S.A., Mairon Galaţi S.A. şi Arabesque S.R.L.

Premii speciale pentru anul 2021 pentru rezultate sau contribuţii deosebite într-un anumit domeniu au primit, astfel:

1. Crearea unui mare număr de locuri de muncă în plan local - Şantierul Naval Damen Galaţi S.A.;

2. Dinamica deosebită a dezvoltării - Neidan S.R.L.;

3. Managementul performant al firmei - Prutul S.A.;

4. Femei manager cu rezultate deosebite - Iordana Naberejnai - Manager Dana S.R.L.;

5. Promovarea activităţilor de cercetare şi inovare - I.V. Future S.R.L.;

6. Implicarea actului cultural în dezvoltarea economico-socială - P.F.A. Mocanu Maftei;

7. Activităţi de export - Fierctc Sibel S.R.L.;

8. Implicarea în realizarea unui volum mare de investiţii - Arcada Company S.A.;

9. Rezultate deosebite în domeniul agroalimentar - Artesana Internaţional S.A. Tecuci;

10. Susţinerea activităţii Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi - Groupama Asigurări S.A.;

11. Rezultate deosebite în domeniul agricol - Agrogal S.A.;

12. Întreaga activitate jurnalistică - Ticu Ciobotaru;

13. Tineri întreprinzători cu rezultate deosebite - Radu Andrei Diaconu - Manager Overtaz S.R.L.;

14. Implicarea constantă în dezvoltarea mediului antreprenorial - Banca Comercială Română S.A.;

15. Sprijinul acordat micilor producători agricoli - Asociaţia Producătorilor Agricoli Galaţi;

16. 30 de ani de dăruire şi excelenţă în slujba întreprinzătorilor - Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (C.N.I.P.M.M.R.);

17. 30 de ani de contribuţie la dezvoltarea judeţului Galaţi - Consiliul Judeţean Galaţi.

Compania Damen Shipyards a anunţat, marţi, 20 septembrie 2022, că dezvoltă o nouă clasă de nave care va fi capabilă să sprijine următoarea mare dezvoltare în domeniul eolian offshore. Este vorba despre lansarea de turbine eoliene plutitoare offshore la scară largă (FOWT). Prognozele indică faptul că până în 2050 peste 200 GW de noi FOWT vor fi în funcţiune, echivalentul a aproximativ 13.500 de unităţi care împreună vor aduce o contribuţie semnificativă la tranziţia la energie curată.
Având în vedere dimensiunea turbinelor şi adâncimea apei în care vor fi poziţionate, aceste FOWT-uri vor necesita lanţuri şi ancore de dimensiuni fără precedent. Chiar şi o singură instalaţie care începe să tragă o ancoră în sensul vântului faţă de altele ar putea avea un impact grav asupra producţiei unui întreg parc eolian, aşa că sistemele de ancorare nu trebuie să lase nimic la voia întâmplării. Cercetările indică faptul că fiecare FOWT va necesita între trei şi şase ancore fiecare. În timp ce tehnologiile de ancorare vor rămâne aproape aceleaşi, navele necesare pentru a le manipula vor trebui să fie mult mai mari decât navele de manipulare a ancorelor de astăzi. Şi având în vedere cererea proiectată pentru serviciile lor, acestea vor trebui, de asemenea, să fie excepţional de eficiente.
„În cooperare cu furnizorii şi operatorii de nave, Damen lucrează acum la o nouă clasă de nave care va fi capabilă să răspundă acestei nevoi. Ca grup integrat de cercetare şi dezvoltare, proiectare, inginerie şi construcţii navale, are toate resursele necesare pentru a face faţă acestei provocări. Are chiar şi propria sa unitate de producţie de ancoră şi lanţ”, se arată într-un comunicat al companiei olandeze.
Damen este, de asemenea, în discuţii cu alţi furnizori cu privire la noi sisteme de punte care pot accelera încărcarea lanţului, a frânghiei sintetice, a sârmei de oţel, a greutăţilor în bloc şi a altor componente posibile ale liniei de acostare în port, menţinând în acelaşi timp siguranţa, o consideraţie majoră având în vedere dimensiunile şi greutăţile fiind contemplat.
Facilitatea de construcţii offshore a Damen de la Damen Shipyards Mangalia, România, va juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea pieţei eoliene offshore plutitoare. Şantierul de la Mangalia este bine poziţionat şi echipat pentru a produce un număr mare de fundaţii plutitoare pe care vor fi montate turbinele, spun reprezentanţii Damen.
„Există multe variabile legate de noul concept de navă încă de evaluat şi explorat, nu în ultimul rând natura finală a sistemelor de ancorare FOWT”, spune Wijtze van der Leij, directorul de dezvoltare a afacerilor Damen Offshore Wind. „Dacă un număr mai mare de ancore şi lanţuri mai uşoare pe turbină sunt considerate superioare decât mai puţine, dar mai mari, designul navei se va adapta în consecinţă. Dar, indiferent de rezultat, creşterea rapidă în sectorul turbinelor eoliene offshore este aproape, iar la Damen lucrăm din greu acum la soluţiile care vor sprijini această creştere în moduri care sunt atât economice, cât şi durabile.”

Pagina 1 din 6