Ioana Tanase

Ioana Tanase

În ultimele zile, echipa Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a primit notificări de la utilizatori din România care au primit mesaje de tip SMS, nesolicitate, în care erau informaţi că ar urma să primească un pachet prin curier rapid.
În spatele acestui mesaj se află o tentativă de atac tip phishing, o încercare a atacatorilor de a extrage date sensibile de la utilizatori. Acest atac conţine şi o componentă de răspândire de malware, care se activează în momentul în care mediul de pe care se face click este unul cu sistem de operare Android.
Mesajele sunt create astfel încât să pară a veni de la un serviciu de curierat (DHL) şi furnizează un link pentru instalarea unei aplicaţii de urmărire a comenzilor. De fapt, utilizatorul nu instalează o aplicaţie legitimă, în realitate pe dispozitiv instalându-se o variantă de malware denumită Flubot.
Nu este prima dată când acest tip de atac vizează utilizatori din România. Flubot este o variantă de troian bancar care afectează dispozitivele care rulează sistemul de operare Android. Această variantă de malware pentru terminalele mobile are rolul explicit de a extrage credenţiale de acces de pe dispozitive, cu focus pe detalii financiar-bancare.Pentru toate celelalte cazuri, în care utilizatorii folosesc alte sisteme de operare, atacatorii redirecţionează potenţialele victime către site-uri care găzduiesc campanii de tip scam. În plus, pentru răspândirea rapidă către alte potenţiale victime, FluBot obţine accesul la contactele din telefonul victimei, cărora le trimite acelaşi mesaj menţionat. 

Pentru a vă proteja de acest tip de ameninţare online, echipa Directoratului vă recomandă să:
- Evitaţi accesarea link-urilor şi deschiderea ataşamentelor provenite din surse necunoscute;
- Acordaţi permisiuni aplicaţiilor mobile în mod punctual şi în funcţie de necesităţi;
- Verificaţi şi gestionarea periodică a permisiunilor aplicaţiilor mobile;
- Utilizaţi soluţii antivirus şi actualizaţi constant semnăturile acestora (update);
- Activaţi opţiunea de verificare a securităţii aplicaţiilor mobile instalate şi a opţiunii de blocare a celor din surse necunoscute;
- Actualizaţi sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat;
- Utilizaţi o soluţie de securitate (antivirus) pe dispozitiv;
- Dacă realizaţi că aţi căzut victimă acestui tip de atac evitaţi cu orice preţ autentificarea pe conturi fără a realiza o resetare din fabrică a dispozitivului sau recuperarea datelor dintr-un backup creat după instalarea aplicaţiei maliţioase.

Miercuri, 19 Ianuarie 2022 15:46

Pestă porcină la Târgu Bujor

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat în judeţul Galaţi. Ca urmare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a stabilit planul de măsuri în zona de protecţie şi cea de supraveghere ca urmare a focarului de pestă porcină africană care a fost confirmat în oraşul Târgu Bujor, într-o gospodărie din str. Avîntului. S-a luat decizia de instaurare a zonelor de protecţie şi supraveghere în această locaţie.

WhatsApp pregăteşte schimbări pentru utilizatorii iPhone şi Android şi lucrează la versiunea beta pentru a oferi noi metode prin care putem edita pozele pe care vrem să le trimitem către alte persoane.
 
WhatsApp vrea să implementeze câteva elemente noi cu ajutorul caroră să putem colora pozele înainte de a le trimite către alte persoane, aplicaţia având în momentul de faţă un editor destul de complex pentru modificarea pozelor. În prezent, în cadrul aplicaţiei există posibilitatea de a desena peste poze cu un creion virtual, însă există doar o singură grosime pentru vârful acestuia, dar asta se va schimba pentru că se vor adăuga încă două noi opţiuni pentru grosimea vârfului creionului virtual.

WhatsApp are un editor destul de bun pentru pozele pe care utilizatorii le trimit, însă desigur că este oricând loc de opţiuni noi. Încă nu se ştie foarte clar când ar putea fi oferite schimbările, informează iDevice.

Grand Theft Auto (GTA) 6 este aşteptat cu nerăbdare de către foarte mulţi fani, mai ales că în curând se fac 10 ani de la lansarea ultimului joc al seriei.

Potrivt ultimelor zvonuri din industria de gaming, GTA 6 ar urma să fie lansat în 2024 de către compania Rockstar Games. Cel puţin aşa a dezvăluit compania în cea mai recentă conferinţă pentru prezentarea rezultatelor sale financiare.

Nu se ştie foarte clar încă la ce ar trebui să se aştepte fanii acestui joc când vine vorba despre noutăţi, dar este de aşteptat ca aceştia să aibă parte de foarte multe surprize, iar o versiune online va fi mai mult ca sigur oferită de către Rockstar Games.

Aşteptarea va fi lungă, dar era normal să se întâmple asta din moment ce GTA 5 Online încă genereaza foarte mulţi bani pentru compania Rockstar Games, însă cum va evolua versiunea online e imposibil de spus în acest moment, mai ales că multe companii producătoare de jocuri şi-au schimbat serios strategiile în ultimii ani, noteazaă iDevice.

Aproape întreaga rețea de unităţi a Raiffeisen Bank va opera, începând de luni, 17 ianuarie 2022, fără casierii în relaţia cu IMM-urile, iar pentru persoanele fizice termenul este 01 februarie 2022, a transmis banca prin intermediul unui comunicat de presă.

Raiffeisen Bank va mai păstra casierii doar în câteva dintre unităţile sale, urmând ca doar acolo să fie făcute operaţiuni cu numerar, în mod exceptional, pentru plata ratelor la credite în valută. În Galaţi, aceste rate la credite se vor putea achita numerar doar la Agenţia Dunărea de Jos, din str. Brăilei, nr. 232.

Operaţiunile cu numerar care se efectuau la casierie vor putea fi făcute pe maşini multifuncţionale sau vor avea soluţii alternative (Raiffeisen Online, Smart Mobile, Colectare, echipamente depunere multivalută). Angajaţii băncii vor asista clienţii pentru a învăţa să utilizeze eficient toate canalele alternative de plată (ATM/MFM, Raiffeisen Online, Smart Mobile).

Experţii în securitate sunt de părere că Chişinăul trebuie să fie pregătit de o eventuală invazie a armatei ruse în Ucraina, lucru care va afecta nemijlocit Republica Moldova. Această posibilitate a apărut ca urmare a faptului că militarii ruşi au organizat exerciţii şi aplicaţii cu lansatoare de grenade, în regiunea transnistreană, potrivit unui anunţ făcut de Ministerul rus al Apărării. Între timp, autorităţile de la Kiev trag un semnal de alarmă privind noi ameninţări la adresa securităţii Ucrainei venite din stânga Nistrului, transmite Ştiri.md citând TVR Moldova.

Săptămâna trecut, pe site-ul guvernamental de la Moscova a fost publica un articol, în care se spunea că: "Militarii au tras din lansatoare de grenade asupra unor ţinte care imitau infanteria şi vehiculele blindate ale inamicului. Au fost utilizate grenade antitanc RPG-7 şi lansatoare de grenade automate AGS-17. (...) În timpul exerciţiilor, s-a acordat o atenţie deosebită utilizării fortificaţiilor de apărare împotriva atacurilor avioanelor şi elicopterelor unui inamic simulat".

Analiştii spun că aceste exerciţii sunt strâns legate cu tensiunile dintre Rusia şi Ucraina din ultima vreme, care par să fie din ce în ce mai mari.

"Chişinăul trebuie să se pregătească ca, în într-un moment, ar putea să devină teatru de război, pe teritoriul Republicii Moldova. Cel puţin în acea parte care se referă la Transnistria. Dacă în Ucraina se va începe o intervenţie militară rusă de proporţii, este foarte probabil că Republica Moldova nu va putea rămâne la o parte şi va fi afectată nemijlocit", a declarat analistul politic Anatol Ţăranu.

TVR Moldova a solicitat de câteva zile serviciului de presă al Biroului Politici de Reintegrare să comenteze situaţia, însă până acum nu a primit vreun răspuns.

Microsoft a anunţat joi, 13 ianuarie 2022, că a încetat să mai producă consolele Xbox One pentru a se concentra pe producerea consolelor de generaţia următoare.
„Pentru a ne concentra pe producţia Xbox Series X|S, am oprit producţia pentru toate consolele Xbox One până la sfârşitul anului 2020”, a declarat Cindy Walker, director senior al Xbox Console Product Marketing, citată de reuters.com.
Microsoft a întrerupt iniţial Xbox One X şi Xbox One S digital înainte de lansarea Xbox Series X, în 2020.
Gigantul de software a lansat două modele Xbox Series X în noiembrie 2020, la şapte ani după debutul versiunii anterioare, pentru a veni în întâmpinarea boom-ului generat de pandemie în cheltuielile consumatorilor pentru jocuri.
Cu toate acestea, mai multe industrii din întreaga lume se confruntă cu o lipsă fără precedent de microcipuri cu semiconductori, ceea ce provoacă o întârziere în livrarea mai multor produse.
În noiembrie, cotidianul de afaceri Nikkei a raportat că Nintendo Co (7974.T) va produce cu 20% mai puţine console de jocuri Switch decât era planificat din cauza crizei semiconductorilor.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” (FSE) au anunţat că va avea loc o grevă de avertisment în toate şcolile din România, miercuri, 19 ianuarie 2022.

În baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, se declanşează Grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unităţile şi inistituţiile de învăţământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „SPIRU HARET” şi F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00, anunţă sindicatele.

Protestul este provocat de refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună:

1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanţarea educaţiei;

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

 

Majorările preţurilor la energie electrică şi gaze au devenit coşmarul tuturor românilor. Acum, fiecare dintre noi se uită cu mare atenţie la facturile la utilităţi cu speranţa că legile care introduc măsuri de protecţie pentru consumatori le vor micşora sumele pe care trebuie să le plătească. Cu toate acestea, Electrica Furnizare nu a aplicat niciuna dintre măsurile impuse de lege, nici compensare, nici plafonare.

”Având în vedere atât prevederile OUG 118/2021 modificată şi completată cu Legea nr. 259/2021 şi OUG 130/2021, cât şi ale Legii nr. 226/2021 privind facilităţile acordate consumatorilor de energie electrică şi gaze naturale pentru plata facturilor aferente sezonului rece, Electrica Furnizare a demarat o serie de optimizări ale sistemului informatic de facturare care să permită evidenţierea în cadrul facturilor de energie a compensării, plafonării, exceptării de la plată şi a măsurilor de protecţie a consumatorilor vulnerabili. 

Astfel, deşi facturile de energie electrică şi gaze naturale emise de Electrica Furnizare aferente consumului realizat în intervalul noiembrie 2021-decembrie 2021 nu conţin momentan menţiuni cu privire la plafonare, compensare, exceptare de la plată şi măsurile de protecţie a consumatorilor vulnerabili, compania îşi asigură clienţii de faptul că vor beneficia de facilităţile prevăzute de lege pentru toată perioada de aplicare a acestora. Facilităţile neacordate de la începutul lunii noiembrie 2021 şi până în prezent vor fi oferite clienţilor noştri, retroactiv şi integral, după citirea echipamentelor de măsurare a energiei, odată cu regularizarea consumului pentru întreaga perioadă de aplicare a măsurilor de sprijin, respectiv noiembrie 2021-martie 2022”, se arată într-un comunicat al companiei.

Vineri, 14 Ianuarie 2022 11:26

Telefoanele BlackBerry clasice devin istorie

Compania BlackBerry Ltd a anunţat că nu mai oferă, începând de la începutul acestui an, servicii suport pentru telefoanele sale clasice ceea ce reprezintă sfârşitul pentru aceste dispozitive care, la începutul anilor 2000, erau preferate de directori de companii, politicieni şi o mulţime de fani, transmitw Reuters citat de Agerpres.
BlackBerry, care a decis în 2015 să se transforme într-o companie de software renunţând la producţia de smartphone-uri, a precizat că, începând cu data de 4 ianuarie, funcţiile de transfer de date, apeluri telefonice, mesaje text şi apeluri de urgenţă ale telefoanelor sale cu sisteme de operare 7.1, 10 sau PlayBook OS 2.1 nu vor mai funcţiona într-un mod „fiabil”.
În schimb, dispozitivele Blackberry mai noi care rulează pe sistemul de operare Android vor continua să funcţioneze.
Lansate pe piaţă în anii 2000, celebrele telefoane BlackBerry cu tastatura QWERTY au fost primele dispozitive care au permis utilizatorilor să scrie şi să trimită emailuri, astfel că au devenit un must-have pentru profesioniştii din mediul de afaceri. Popularitatea telefoanelor BlackBerry a explodat între 2001 şi 2007, când au intrat pe noi pieţe de pe întreg globul.
Cu toate acestea, supremaţia BlackBerry a fost subminată de apariţia telefoanelor iPhone şi a dispozitivelor care rulează pe sistemul de operare Android.
În ultimii ani compania canadiană a decis să se reorienteze spre producţia de software de securitate cibernetică şi sisteme de operare pentru automobile.
Printre celebrităţile care au utilizat telefoane BlackBerry se numără şi fostul preşedinte al SUA, Barack Obama, care a făcut valuri în presă în 2016, când i s-a cerut să-şi înlocuiască BlackBerry-ul cu un alt smartphone.

Pagina 1 din 162