V.A.

V.A.

Primăria municipiului Galaţi face primul pas concret pentru construirea unui spital municipal de urgenţă. Într-o primă fază a fost necesară identificarea terenului unde poate fi construită unitatea medicală. Următorul pas este realizarea studiului de fezabilitate. În acest scop municipalitatea a lansat o licitaţie publică având ca obiect Servicii de proiectare pentru obiectivul „Construire Spital Municipal de Urgenţă” - faza SF, cu o valoare totală de 500.000 lei.

Proiectantul care va câştiga licitaţia va furniza în principiu serviciile de proiectare (inclusiv activităţile de obţinere a avizelor aferente) necesare realizării obiectivului de investiţii, va analiza cele două amplasamente puse la dispoziţie de Municipiul Galaţi, respectiv, cele din strada Cetăţeanul Ioan şi strada Traian – zona Metro, va realiza o analiză SWOT pentru cele două amplasamente propuse; în baza acestei analize, municipalitatea va decide care va fi locatia unde se va elabora proiectul.va elabora studiul de fezabilitate, va lua in calcul si realizarea activităţilor necesare in scopul întocmirii studiilor geotehnice, studiilor pentru obţinerea acordurilor/avizelor de mediu, studii topografice, documentaţii cadastrale, precum şi orice alte categorii de studii şi documentaţii pentru obţinerea de avize/autorizaţii. 

Obligaţiile prestatorului nu sunt limitative, ele fiind doar în completarea acelor obligaţii stabilite conform prevederilor legale

pentru prestarea de servicii cuprinse în obiectul caietului de sarcini al achiziţiei, Termenul de realizare este de 6 luni.

Potrivit caietului de sarcini, spitalul va avea un număr de 300 de paturi şi 20 paturi spitalizare de zi. 

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a anunţat că a fost confirmat primul caz din judeţul Galaţi de infectare cu tulpina Omicron a fost confirmat. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani, venit din Marea Britanie, în data de 17 decembrie, nevaccinat. Acesta s-a carantinat în comuna Şendreni imediat după sosire, iar în data de 21 decembrie a manifestat simptomatologie specifică infectării cu coronavirus, fiind testat în aceeaşi zi. Ulterior, în urma analizelor, a venit confirmarea că este infectat cu tulpina Omicron. 

Pacientul este la domiciliu şi are o stare generală bună.

Victor Socaciu, reputat autor de muzică folk, realizator de emisiuni de televiziune, fost parlamentar şi diplomat, a murit luni, 27 decembrie 2021, la vârsta de 68 de ani. Artistul a suferit în trecut de un transplant de rinichi şi avea mai multe probleme de sănătate. Victor Socaciu se afla în spital de o lună de zile, însă eforturile depuse de medici de a-i salva viaţa au fost în zadar. Acesta urma să împlinească 69 de ani peste câteva câteva zile.

Victor Socaciu, reputat autor de muzică folk, realizator de emisiuni de televiziune, fost parlamentar şi diplomat. 

„Îi sunt alături fiului meu, Victor, într-un moment greu al vieţii sale. Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare , la venirea pe lume. Îi vor şi NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au preţuit muzica. Drum lin , spre stele, Victor Socaciu, unde îţi doresc să-ţi găseşti pacea şi liniştea. Fiul nostru, Victor Socaciu, va continua să-ţi poarte numele. Şi, dacă aici, pe pământ, te-au îndepărtat de el, poate de acolo, de sus, îi vei veghea mersul prin viaţă, alături de mine, de aici , de pe pământ”, este mesajul postat pe o reţea socială de Marina Almăşan, fosta soţie a artistului.

Şi fiica artistului a postat online un mesaj: „O inimă mare a încetat să mai bată. Un suflet nobil s-a ridicat la cer. Anunţăm cu nemărginită durere stingerea din viaţă a celui care a fost soţ, tată, bunic, un artist de geniu şi un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu. Dumnezeu să-l primească în Împăraţia Sa alături de cei drepţi!”.

Chiar dacă, începând de luni, 22 noiembrie 2022, în localităţile în care rata de incidenţă este sub 3/1000, activităţile didactice se pot desfăşura cu prezenţa fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar, independent de  procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învăţământ, în judeţul Galaţi, rămân în online încă 14 unităţi de învăţământ. 

În municipiul Galaţi, vor desfăşura orele online Colegiul "Danubius", Grădiniţa cu program normal "Ioan Neniţescu", Grădiniţa cu program normal "Tweety", Grădiniţa cu program prelungit "Otilia Cazimir", Grădiniţa cu program săptămânal Nr. 32, Şcoala Gimnazială "Ludovic Cosma" şi Şcoala Gimnazială Nr.26.

Alte 7 unităţi de învăţământ din mediul rural rămân şi ele cu porţile închise şi cursurile online. Acestea sunt: Şcoala Gimnazială "Unirea" Braniştea, Grădiniţa cu Program Normal "Prichindel" Cuza Vodă, Grădiniţa cu program normal Nr.1 Ghingheşti, Şcoala Gimnazială Nr.1 Drăguşeni, Şcoala Gimnazială Nr.1 Vârlezi, Şcoala Primară Nr.1 Cişmele şi Şcoala Primară Nr.1 Crăieşti.

Un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, informează, vineri, Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi.

Ca urmare a actelor de urmărire penală efectuate de lucrătorii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi a finalizat cercetările şi a dispus, la data de 04 noiembrie 2021, trimiterea în judecată a unui agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În fapt, inculpatul, în calitate de agent de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi – Poliţia Municipiului Galaţi – Secţia 5 Poliţie Galaţi – Compartimentul de Investigaţii Criminale a primit, în mod direct, pentru sine, sumele de 400 de lei, 150 de euro şi 400 de euro de la un martor denunţător, după ce a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unui coleg din cadrul aceluiaşi compartiment. Astfel, a promis că îl va determina pe colegul poliţist să accepte declaraţia unei alte persoane care să îşi asume infracţiunea de furt săvârşită de martorul denunţător, infracţiune ce făcea obiectul unui dosar penal aflat în lucru la formaţiunea respectivă şi, implicit, să propună o soluţie de netrimitere în judecată pentru acesta.

La data de 23 august 2021, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Galaţi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, au realizat prinderea în flagrant a agentului de poliţie, imediat după ce acesta a primit suma de 400 de euro de la martorul denunţător.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul I.G.P.R. – Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Doi tineri au fost găsiţi morţi într-o cameră de pe str. Regele Ferdinand din Cluj-Napoca, intoxicaţi cu gaz. Cei doi erau pasionaţi de muzică şi împărtăşeau aceeaşi pasiune comună, chitara, relatează presa locală din Cluj.

Cristian Săpun avea doar 21 de ani şi era originar din comuna Jucu, dar locuia în Cluj-Napoca, iar Matei Iconar, de 27 de ani, era din Galaţi, şi era un artist stradal care a cântat în mai multe oraşe din România. Acesta avea numele de scenă ”Omu cu Fericirea” şi a compus mai multe cântece de-a lungul anilor, relatează Cluj24.

Cei doi ar fi închiriat o cameră pe strada Regele Ferdinand unde făceau repetiţii de chitară.

Vineri se pare că s-au produs scăpări de gaze de la un convector de gaz folosit pentru încălzit, iar cei doi au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon. 

“În cursul zilei de azi, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca au fost sesizaţi despre faptul că un tânăr de 21 de ani, din comuna Jucu, ar fi plecat la data de 4 noiembrie în municipiul Cluj-Napoca, însă nu a revenit la domiciliu. În urma investigaţiilor şi a verificărilor efectuate, într-un imobil situat în municipiu a fost identificat trupul tânărului în vârstă de 21 de ani şi cel al unuia de 27 de ani, din judeţul Galaţi”, a anunţat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj.

Conform aceleiaşi surse, la faţa locului s-au deplasat poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale. În urma cercetărilor preliminare, pe cadavre nu au fost observate urme vizibile de violenţă. Cadavrele au fost transportate la Institutul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei.

Câteva sute de persoane participă duminică, 07 noiembrie 2021, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la un protest împotriva vaccinării împotriva Covid-19 şi a certificatului verde. Cei peste 500 de protestatari de la Universitate au blocat traficul pe blvd. Magheru, transmite Digi24. Majoritatea celor prezenţi nu poartă măşti. Protestatarii au steaguri tricolore, dar şi bannere cu mesaje precum: „Baricada Vie”, „Nu vaccinării. Copiii noştri nu sunt cobaii voştri”, „Nu certificatului verde, Nu vaccinării obligatorii, Nu segregării”, „PNL+PSD = vaccinarea obligatorie”. Se mai scandează „Trădătorii”, „Ruşine să vă fie!”, „Libertate”. Printre protestatari se află şi copreşedintele AUR, deputatul George Simion.

Interpretul de muzică populară Petrică Mâţu Stoian a murit sâmbătă seara la spitalul din Reşiţa după ce a suferit un şoc septic. Medicii au declarat că acesta ar fi fost complet vaccinat anti-COVID, dăr că a trecut prin boală şi făcea o terapie de recuperare post-COVID la o clinică privată.

”Domnul a venit la Clinica Nera să facă terapie hiperbară post-COVID, din păcate a dezvoltat o bronhopneumonie care a fost mult mai amplă decât trebuie şi a decedat în urma unui şoc septic. Şocul septic ireversibil este o boală destul de serioasă, chiar foarte serioasă, cu mortalitate foarte mare, a fost pus pe tot ce trebuie, dar din păcate organismul dânsului nu a mai rezistat”, a declarat la România TV dr. Cosmin Librimir, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, tot el fiind cel care a precizat că Mâţu Stoian ar fi fost vaccinat complet.

„Se ştie că există long-COVID-ul care lasă nişte sechele, începând de la afectarea creierului (...). Dacă boala este mai gravă, plămânul suferă şi este predispus să se supra-infecteze. Cred că acest lucru s-a întâmplat şi la el. Din păcate, a dus o bună parte pe picioare, ca apoi să se deprecieze rapid. Din păcate, în şocurile septice deprecierea se produce foarte rapid dacă nu se intervine medicamentos”, a mai declarat directorul medical al SJU Reşiţa, potrivit Agerpres.

 

Mâţu Stoian era sub tratament cu anticoagulant din cauza unei afecţiuni la inimă. Medicul a precizat că pacientul avea şi alte afecţiuni medicale, pentru care se afla sub tratament cu anticoagulante.

 

„Era sub tratament cu anticoagulant din cauza unei afecţiuni la cord, care predispunea (...) la producerea de cheaguri. Lua şi înainte de COVID acest anticoagulant”, a explicat doctorul Cosmin Librimir.

Publicaţia locală Reper24.ro scrie despre Mâţu Stoian că a ajuns la Spitalul Judeţean de la Clinica privată cu ambulanţa, după ce s-a observat că acesta a început să scuipe sânge.

 

La clinica privată unde era internat a observat că scuipă sânge, a chemat ambulanţa şi a fost adus la UPU Reşiţa. Pentru că avea saturaţie de oxigen mică s-a încercat să i se pună mască dar pentru că nu a suportat-o a fost transferat pe secţia de ATI şi a fost intubat“ a pentru Reper24 Dr. directorul medical al Spitalului Judeţean din Reşiţa.

 

Petrică Mâţu Stoian avea 61 de ani.

de 636.562 de lei (TVA inclus), cu fonduri din bugetul propriu al instituţiei. Autospeciala de intervenţie este dotată şi cu sisteme moderne de comunicaţie şi de protecţie a personalului medical şi a pacienţilor. Investiţia a însemnat achiziţionarea maşinii, modificarea ei pentru intervenţii medicale şi achiziţionarea echipamentelor medicale.

“Este o nouă investiţie pe care o facem pentru sănătatea gălăţenilor. Am achiziţionat o maşină de teren (4x4), echipată cu sisteme multiple de protecţie şi siguranţă, pe care am dotat-o cu toate echipamentele necesare pentru intervenţii medicale de urgenţă, de la aparatură pentru resuscitare şi monitorizare la trusă drenaj toracic şi sisteme de imobilizare a coloanei sau de intervenţie în cazuri de extremităţi amputate. Este o autospecială modernă, de care salvatorii de la UPU-SMURD aveau mare nevoie şi cu ajutorul căreia vor putea interveni inclusiv în zonele greu accesibile. Noua autospecială a fost deja înmatriculată şi va ajunge în scurt timp în dotarea medicilor de la UPU-SMURD, înlocuind astfel vechea maşină de intervenţie, care a fost folosită aproximativ 15 ani”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 9-11 noiembrie 2021, va avea loc licitaţia publică, cu strigare, privind alocarea locurilor de parcare din parcările de domiciliu/reşedinţă, conform tabelului publicat pe site-ul Primăriei şi la sediul din strada Domnească nr. 54. Este vorba despre procedura de licitaţie pentru alocarea locurilor de parcare din etapa I  - Cartier Mazepa I, subzona 16A, şi Cartier Micro 21, subzona 1 – A,B,C.

Potrivit legii, în vederea accesului în Primărie, participanţii sau reprezentanţii legali vor prezenta dovada vaccinării (certificat verde valid), trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test  RT- PCR.

Persoanele vizate vor prezenta şi următoarele documente: carte de identitate şi/sau procura în forma autentificată, în cazul reprezentanţilor legali. Persoanele care nu se prezintă la ora şi data la care a fost anunţată procedura de licitaţie, de pe site-ul Primăriei, pierd dreptul de a beneficia de un loc de parcare din cele licitate. 

Tabelul îl puteţi accesa pe următorul link: https://primariagalati.ro/portal/galati/portal.nsf/9EE7130D7D0B4197C2258780004CCCA1/$FILE/ANUNT%20LICITATII%20Etapa%20I.pdf

Pagina 1 din 46