Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Persoanele care sunt informate cu privire la riscul de cancer asociat alcoolului și sunt încurajate să își numere paharele consumate au tendința să bea mai puțin, conform unui nou studiu realizat în Australia, informează Xinhua.
Cercetarea, realizată în mod randomizat și condusă de oameni de știință de la George Institute for Global Health, a implicat trei sondaje online, efectuate de-a lungul unei perioade de șase săptămâni, la care au participat 8.000 de adulți reprezentativi pentru publicul general australian care obișnuiește să consume băuturi alcoolice.
Acest studiu a fost prezentat în Addictive Behaviours.
Unii dintre participanții la aceste sondaje au văzut mesajele publicitare răspândite de guvernul statului Australia de Vest, prin care băutorii erau informați că alcoolul crește riscul de cancer, iar alții au avut acces la informări cu privire la modul în care își pot schimba obiceiurile de băut. Un alt grup de participanți a avut acces la ambele tipuri de mesaje de informare.
Ulterior, a fost măsurat efectul acestor informări asupra tentativelor consumatorilor de a reduce frecvența și cantitatea reală de alcool consumată.
''Am descoperit că o combinație a informațiilor despre alcool și cancer cu o acțiune practică specifică - numărarea băuturilor - a condus la reducerea cantității de alcool'', a declarat autoarea principală a studiului, Simone Pettigrew, cercetătoare la George Institute for Global Health.
Studiul a constatat că mesajele de informare cu privire la faptul că alcoolul cauzează cancer îi fac pe oameni să dorească să bea mai puțin, iar încurajarea lor să numere porțiile de băutură consumate îi ajută în acest sens.
Potrivit lui Pettigrew, multe persoane nu cunosc faptul că alcoolul este cancerigen, iar din cauza resurselor limitate disponibile pentru campanii de reducere a riscurilor asociate alcoolului este important să se afle ce mesaje rezonează cel mai bine pentru a se asigura eficacitatea acestora.
Conform estimărilor, unul din șase australieni consumă alcool la niveluri care îi expun riscului de a suferi de boli sau leziuni de-a lungul vieții. De asemenea, unul din patru australieni consumă cel puțin lunar alcool la niveluri care îi expun riscului de a suferi de boli sau leziuni în perioada imediată.
Pettigrew a precizat că în Australia consumul de alcool în cantități nocive reprezintă o problemă majoră de sănătate, asociată cu un risc crescut de leziuni, boli cronice, inclusiv tipuri de cancer asociate alcoolului, și deces prematur. În acest sens, chiar și persoanele care consumă alcool cu moderație prezintă un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer. (sursa Agerpres)

Câțiva ani mai târziu, coeficientul intelectual verbal evaluat la vârsta de cinci ani și jumătate s-a dovedit mai mic cu 3,2 puncte la copiii care au fost expuși în permanență ecranului televizorului în timpul meselor pe când aveau doi ani, în comparație cu cei care nu au fost expuși niciodată.
Studiul pune în evidență o corelare statistică și nu o legătură de cauză-efect între expunerea la ecranul televizorului și dezvoltarea limbajului.
''Televizorul în timpul servirii meselor poate constitui un obstacol în ceea ce privește interacțiunile verbale ale copilului, diminuând atât calitatea, cât și cantitatea schimburilor între copii și adulți'', distrăgându-i pe primii, iar pe ceilalți făcându-i să fie neatenți, propune Jonathan Bernard ca explicație posibilă.
Echipa cercetătorului continuă să monitorizeze copiii care au luat parte la studiu, astăzi aflați la vârsta adolescenței, pentru a vedea ''dacă aceste efecte asupra limbajului persistă sau au repercusiuni asupra nivelului școlar'', a adăugat specialistul în sănătate publică.
Oamenii de știință sunt totodată interesați de ''impactul altor feluri de ecrane, smartphone-uri și tablete, la care acești copii au acces în ultimii ani''.
Copiii cu vârsta cuprinsă între trei și șase ani petrec în medie 1 oră și 45 de minute în fața ecranelor, iar această durată depășește trei ore în cazul a 17% dintre ei, potrivit datelor publicate în 2017 de Agenția pentru Alimentație, Sănătate, Securitate Profesională și Sănătate din Franța (ANSES).
''Înaintea vârstei de trei ani, evitați să lăsați copilul într-o cameră unde este pornit televizorul, chiar dacă nu se uită la el'', este recomandarea din 2018 a autorităților sanitare în ''sfaturile'' pentru părinți, difuzate totodată și pe carnetele de sănătate.
''Joaca și interacțiunea'' cu un copil sunt cele ''mai bune modalități de a contribui la dezvoltarea acestuia'', au mai precizat autoritățile. (sursa Agerpres)

Prețurile de consum în SUA au înregistrat în iunie cea mai mare creștere din ultimii 13 ani, din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și a redresării continue a costurilor serviciilor din domeniul călătoriilor, sever afectate de pandemia de COVID-19, transmite Reuters.
Luna trecută, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,9%, cel mai semnificativ avans din iunie 2008, după o expansiune de 0,6% în mai, a anunțat Departamentul american al Muncii.
Comparativ cu iunie 2020, indicele prețurilor de consum a urcat cu 5,4%, cel mai semnificativ avans din august 2008, după o expansiune anuală de 6% în mai.
Inflația de bază, ce elimină prețuri considerate volatile precum cele pentru alimente și energie, a accelerat la 0,9% în iunie, de la un avans de 0,7% în mai. În ritm anual, inflația de bază a urcat la 4,5%, cel mai semnificativ avans din noiembrie 1991, după o creștere de 3,8% în mai.
Economiștii intervievați de Reuters se așteptau ca în iunie indicele prețurilor de consum să urce cu 0,5%, iar inflația de bază cu 0,4%.
Succesul campaniei de vaccinare, ratele scăzute ale dobânzilor și stimulentele masive ale administrației SUA de când a început pandemia în SUA, în martie 2020, au alimentat cererea, au afectat lanțul de aprovizionare și au majorat prețurile în economie. Deficitul de semiconductori a redus producția de vehicule, majorând prețurile pentru camioanele și mașinile la mâna a doua - principalul motiv de creștere a inflației în ultimele luni.
Cu aproape 160 de milioane de americani vaccinați, cererea pentru călătorii aeriene și locuri de cazare este în creștere, afectând prețurile.
Analiștii se așteaptă ca inflația să rămână la un nivel ridicat în 2022.
Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA (Fed) a dat asigurări în mod repetat că inflația mai ridicată va fi tranzitorie. (sursa Agerpres)

Grupul american Apple Inc. a cerut furnizorilor să îi asambleze până la 90 de milioane de exemplare din următoarea generație de telefoane iPhone în acest an, o majorare semnificativă a producției față de 2020, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.
În ultimii ani, Apple a menținut la 75 de milioane de unități comenzile inițiale de telefoane iPhone, pentru care o nouă generație este lansată pe piață în toamna fiecărui an. Majorarea producției pentru modelul din 2021 sugerează că Apple se așteaptă la o cerere crescută pentru primul iPhone lansat după campania de vaccinare împotriva Covid-19.
Potrivit surselor, viitorul telefon iPhone 12 va avea un procesor mai performant, la fel ca și o cameră și un display îmbunătățit. Apple intenționează să îmbunătățească toate modelele actuale, atât versiunile obișnuite de 5,4 și 6,1 inchi cât și modelele Pro de 6,1 și 6,7 inchi. Toate aceste telefoane, care intern poartă numele de cod D16, D17, D63 și D64, ar urma să fie dezvăluite în septembrie, mai devreme decât anul trecut când au fost lansate în octombrie, grație revenirii lanțurilor de aprovizionare.
Cel puțin una din noile versiuni de iPhone va avea un display de tip LTPO (low-temperature polycrystalline oxide), o tehnologie utilizată de mai mulți ani la Apple Watch, ceea ce permite ecranului să fie mai lent în anumite situații pentru a prelungi durata de viață a bateriei. Producătorii Oppo, OnePlus și Samsung Electronics Co. au deja ecrane LTPO pentru principalele lor telefoane.
Potrivit surselor, firma chineză Luxshare Precision Industry Co. ar urma să aibă un rol mai mare în acest an după ce a preluat facilitățile de asamblare a telefoanelor iPhone de la Wistron Corp. Grupul Hon Hai Precision Industry Co. va fi responsabil pentru cea mai mare parte din producția modelului de 6,7 inchi Pro Max și va împărți producția modelului 6,1 inchi Pro cu Luxshare, iar în cazul modelului de bază iPhone cu Pegatron Corp. Acesta din urmă va produce toate modelele de 5,4 inchi.
Pe lângă noile telefoane iPhone, Apple pregătește de asemenea și alte produse pentru lansare la finele acestui an, inclusiv noi laptopuri MacBook Pro cu cipuri concepute de Apple, noi modele de iPad mini și iPad precum și ceasuri Apple Watch cu un display îmbunătățit. (sursa Agerpres)

Ministerul Mediului are nevoie tot timpul de bani pentru investiții, iar nivelul sprijinului financiar bugetar nu se compară, cel puțin în ultimii ani, cu cel al problemelor gestionate de minister, a declarat ministrul de resort, Tanczos Barna.
"Tot timpul este nevoie de bani. Am avea nevoie pentru investiții. Am avut foarte multe inundații anul acesta și măsurile pentru prevenirea inundațiilor necesită foarte mulți bani, pe partea de apărare împotriva inundațiilor. Avem nevoie de investiții și în celelalte sectoare, atât în domeniul deșeurilor, cât și în domeniul poluării aerului și monitorizării acestuia. Nu se compară, niciodată nu s-a comparat, sau cel puțin în ultimii ani, nivelul de sprijin financiar bugetar cu nivelul problemelor de la Ministerul Mediului. În timp sunt convins că vom conștientiza că fără bani nu se poate face protecția mediului", a spus Tanczos Barna. (sursa Agerpres)

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat caravana "Apără apa", campanie națională pentru reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole, potrivit unui comunicat remis de ministerul de resort.
Specialiștii Ministerului Mediului vor vizita 200 de unități administrativ teritoriale, în care vor testa apa din fântâni, puțuri și alte surse necentralizate, pentru determinarea nivelului de nitrați din 6.000 de gospodării de pe tot cuprinsul țării.
Testele urmează să stabilească dacă valoarea concentrației de nitrați din apă se află în limitele potabilității.
Vasile Panaite, secretar de stat în cadrul MMAP, a subliniat că sănătatea oamenilor este pusă în pericol de poluarea apei cu nitrați din surse agricole.
"Poluarea apei cu nitrați din surse agricole este o amenințare continuă la adresa sănătății umane. Provoacă intoxicații grave sugarilor și copiilor de vârste mici și afecțiuni periculoase adulților expuși la consumul îndelungat al apei cu nitrați în exces. Lipsa de informare, faptul că nitrații nu au gust, și nici miros, coroborate cu faptul că populația nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitrați, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare. O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuoasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ și împrăștierea lui în perioadele de interdicție, când plantele nu consumă nitrații din compost. În acest fel, nitrații ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor", a precizat secretarul de stat din cadrul MMAP, citat în comunicat.
Cu prilejul demonstrațiilor legate de testarea apei, vor fi anunțate concursuri cu premii pentru elevi și pentru fermieri, pe teme privind problematica poluării apei cu nitrați și, respectiv, cunoașterea bunelor practici agricole.
Campania națională de conștientizare "Apără apa", parte a proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți" (CIPN), urmărește reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole, conservarea resursei de apă potabilă, sănătatea populației și, nu în ultimul rând, conformarea României la reglementările Uniunii Europene.
Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți" face parte din demersurile Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole.
Administrarea gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a proiectului, având în vedere că în prezent în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistență, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului și a apei freatice.
Proiectul CIPN este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 90 de comunități locale. (sursa Agerpres)

Măsurile de prevenire a unor situații neplăcute cu care s-ar putea confrunta lucrătorii români pe piața muncii din statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt esențiale și fac parte din Planul de acțiuni pentru informarea și protecția cetățenilor care migrează în scop lucrativ, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), informează instituția într-un comunicat transmis Agerpres.
"Ținând cont de experiența anilor trecuți, când mulți cetățeni români au plecat pe filiere informale să lucreze sezonier în țări din spațiul UE, fără a se asigura că vor avea contract de muncă sau că le vor fi asigurate condiții decente de trai, și s-au trezit în situații de abuz, fără a ști pe cine să contacteze și fără a ști care le sunt drepturile, având în vedere și condițiile speciale create de apariția pandemiei Covid-19, care au dus la schimbarea condițiilor de intrare în țările pe care lucrătorii sezonieri le tranzitează sau în care lucrează, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a demarat în luna martie campania 'Ești lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile' și a elaborat un Plan de acțiuni pentru informarea și protecția cetățenilor care migrează în scop lucrativ. Scopul campaniei este de prevenire a muncii fără forme legale și a exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri, prin creșterea nivelului de informare înainte de a pleca la muncă în străinătate. MMPS apreciază că sunt esențiale măsurile de prevenire a unor situații neplăcute cu care s-ar putea confrunta lucrătorii români pe piața muncii din statele membre", notează ministerul de resort.
Potrivit sursei citate, diseminarea informațiilor de bază către lucrătorii sezonieri, cum ar fi condițiile de intrare în țara de destinație și condițiile de muncă, mai ales cele specifice desfășurării activității în condiții Covid-19, ori instituțiile care pot sprijini lucrătorii care întâmpină probleme pe teritoriul altei țări, a devenit cu atât mai necesară în contextul pandemiei Covid-19, care a ridicat noi probleme pentru lucrătorii sezonieri.

Campania vizează lucrătorii sezonieri care anual pleacă să muncească în străinătate

Materialele informative au fost publicate atât pe site-ul MMPS, la adresa http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/afaceri-europene-%C8%99i-rela%C8%9Bii-interna%C8%9Bionale/6217-2021-lucrator-sezonier, cât și pe site-ul Inspecției Muncii (https://www.inspectiamuncii.ro/documents/66402/200730/INFO_iunie_2021_SITE+156_21052021.pdf/3d0d0732-de14-4710-96d9-e2a0f704eac8).
De asemenea, au fost elaborate pliante cu informațiile de bază (condițiile de muncă, contractul de muncă, rolul agențiilor de plasare, date de contact ale misiunilor consulare ale României din fiecare stat etc.), care au fost distribuite cu sprijinul Ministerului Transporturilor în punctele de plecare ale lucrătorilor, la sediile unităților/subunităților MAI (în baza protocoalelor de colaborare), respectiv la inspectoratele teritoriale de muncă și agențiile județene de ocupare a forței de muncă.
Totodată, a fost realizat un spot video, difuzat gratuit, deocamdată doar de TVR.
"Campania derulată de MMPS vizează informarea lucrătorilor sezonieri care anual pleacă să muncească în străinătate, în vederea diminuării riscurilor și vulnerabilităților cu care mulți dintre ei s-au confruntat în trecut, în special din cauza muncii fără forme legale și a lipsei de informații privind legislația specifică a țărilor în care merg. Pentru buna desfășurare a campaniei, MMPS a încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Transporturilor și cu Ministerul Afacerilor Interne", se arată în comunicat.
MMPS precizează că, în data de 15 iunie 2021, Autoritatea Europeană a Muncii a lansat campania #Rights4AllSeasons, care are ca scop informarea lucrătorilor sezonieri cu privire la drepturile lor, susținerea angajatorilor și asigurarea de condiții de muncă echitabile în întreaga Uniune Europeană. (sursa Agerpres)

Antonio Banderas va juca în thrillerul cu gangsteri "Barracuda", care va fi filmat în orașul grecesc Salonic, unde va fi amenajat un decor care va reproduce atmosfera din Miami și statul american Florida, relatează EFE.
Producătorul filmului, Robert Van Norden, se află în prezent în acest oraș din nordul Greciei pentru a alege spațiile în care va fi filmat acest lungmetraj de acțiune, al cărui buget a fost estimat la aproximativ 20 de milioane de euro (24 de milioane de dolari).
Van Norden a dezvăluit pentru mass-media locale că filmările vor începe curând, iar membrii echipelor de producție vor locui în orașul Salonic timp de cinci săptămâni, perioadă în care sunt prevăzute 30 de zile de filmare.
Producătorul a dezvăluit că filmul îl prezintă pe un fost delincvent, interpretat de Antonio Banderas, care trebuie să înfrunte cunoștințe ale sale din cercurile mafiote pentru a salva viața unei fetițe.
Întrucât povestea se desfășoară în Florida, producătorii peliculei vor trebui să se asigure că "unele părți din oraș vor semăna cu ceea ce se află în alte zone", a spus Robert Van Norden.
"Este munca noastră și suntem bucuroși să facem acest lucru în Salonic", a explicat Van Norden.
"Va fi un film care nu va prezenta Salonicul sau Grecia, ci condițiile și infrastructura necesare pentru a se 'transforma' în Miami", a subliniat la rândul lui directorul grec de producție, Dimitris Kampas. (sursa Agerpres)

Faimosul detectiv Sherlock Holmes revine într-o nouă serie de povestiri în format audiobook, care vor fi scrise de romancierul Anthony Horowitz, după ce Storytel a semnat un contract cu Conan Doyle Estate, legatarul drepturilor de autor pentru scrierile lui Arthur Conan Doyle, au anunțat reprezentanții acestei platforme suedeze dedicate audiobook-urilor, informează Reuters.
Sherlock Holmes, personajul principal al povestirilor polițiste scrise de Arthur Conan Doyle începând din 1887, a devenit celebru în lumea întreagă și a fost protagonistul mai multor filme inspirate din cărțile autorului britanic.
Anthony Horowitz este cunoscut pentru seria sa literară ''Alex Rider'', a fost ales pentru a scrie romane în franciza ''James Bond'' de către administratorul drepturilor de autor ale operei scriitorului Ian Fleming și a semnat scenariile unor seriale de televiziune precum ''Midsomer Murders'' și ''Foyle's War''.
Sub îndrumarea lui creativă, trei noi povestiri vor prinde viață sub condeiul unei echipe de scriitori, iar versiunile audio vor fi lansate pe toate platformele Storytel în primăvara anului 2022, potrivit comunicatului de presă al serviciului suedez. Storytel urmează să facă în cursul zilei de luni un anunț mai detaliat.
''De data aceasta, Sherlock Holmes va fi prezentat dintr-o perspectivă foarte diferită, rămânând fidel spiritului cărților - pe care le-am iubit dintotdeauna -, dar extinzând în același timp narațiunea și viziunea lui Conan Doyle în tot felul de modalități surprinzătoare'', a spus Anthony Horowitz.
Serviciul Storytel oferă spre ascultare și lectură peste 500.000 de audiobook-uri disponibile pe 25 de piețe și este unul dintre concurenții platformei similare deținute de Amazon. Luna trecută, a semnat un acord cu Spotify care le va permite abonaților serviciului suedez să asculte colecția sa de audiobook-uri pe Spotify începând cu a doua parte a anului 2021.
Storytel poartă în prezent o serie de discuții cu editori din domeniul publicistic, televiziunii și cinematografiei în vederea unor adaptări ale noilor aventuri care îl au drept protagonist pe Sherlock Holmes. Printre actorii de la Hollywood care au interpretat rolul faimosului detectiv în lungmetraje și seriale de-a lungul timpului s-au numărat Robert Downey Jr. și Benedict Cumberbatch. (sursa Agerpres)

Lipsa de educație matematică afectează negativ dezvoltarea cerebrală și cognitivă a adolescenților, potrivit unui studiu care sugerează că neînvățarea acestei materii după vârsta de 16 ani poate fi un dezavantaj, relatează EFE.
Studiul, publicat de revista PNAS și la care au participat 133 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, a fost realizat de departamentul de Psihologie Experimentală de la Universitatea Oxford.
Studiul a relevat că elevii care nu învățau matematica avea o cantitate mai mică a unui aminoacid crucial pentru plasticitatea cerebrală (acidul gamma-aminobutiric - GABA) dintr-o zonă cheie în care intervin multe funcții cognitive importante, precum raționamentul, rezolvarea problemelor, memorarea și învățarea.
Bazându-se pe cantitatea acestui aminoacid deținută de fiecare elev, cercetătorii au putut face o deosebire clară între cei care studiau și cei care nu învățau matematica, indiferent de capacitățile lor cognitive.
De asemenea, cantitatea de acid gamma-aminobutiric a prognozat cu succes reușitele în acest domeniu 19 luni mai târziu, potrivit Universității Oxford.
Roi Cohen Kadosh, profesor de neuroștiință cognitivă la Oxford a explicat că abilitățile matematice sunt asociate unei serii de avantaje legate de obținerea unui loc de muncă, de statutul socio-economic, sau de sănătatea mentală și cea fizică.
"Adolescența este o perioadă importantă din viață asociată unor schimbări cerebrale și cognitive. Din păcate, a renunța la matematică la această vârstă poate provoca o breșă între adolescenții care abandonează această materie și cei care continuă să o studieze", a spus el.
Acest studiu, potrivit autorilor, oferă un nou nivel de înțelegere biologică a impactului pe care îl are educația în dezvoltarea creierului și a efectului reciproc între biologie și educație. Însă nu toți adolescenții continuă să învețe matematica, astfel încât trebuie investigate și posibile alternative, discipline ca logica sau raționamentul care implică aceeași zonă cerebrală.
"Deși am început acest studiu înainte de pandemia de COVID-19, mă întreb cum se va repercuta lipsa accesului la educație, în general, și la matematică, în particular, asupra dezvoltării cerebrale și cognitive a copiilor și a adolescenților", a mărturisit profesorul Roi Cohen Kadosh. (sursa Agerpres)

Pagina 1 din 656