Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi informează că astăzi, 28 ianuarie 2022, conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică, situaţia epidemiologică privind COVID-19 în judeţul Galaţi se prezintă astfel: cazuri nou confirmate – 544; persoane vindecate – 133; teste efectuate – 1.606; persoane decedate – 5.

"La nivelul judeţului Galaţi au fost raportate 5 decese. Este vorba despre 5 pacienţi – un bărbat de 88 de ani şi de patru femei de 67, 69, 79 şi 81 de ani – confirmaţi cu SARS-CoV-2. Cei 5 pacienţi nu erau vaccinaţi împotriva COVID-19", potrivit Prefecturii Galaţi.

În ceea ce priveşte vaccinările, în data de 27 ianuarie 2022, la nivelul judeţului Galaţi, au fost vaccinate 501 persoane (88 prima doză, 113 doza 2 şi 300 doza 3).

"Numărul total de doze de vaccin administrate (începând cu data de 4 ianuarie 2021) la nivel judeţean – 390.145. Numărul total al persoanelor din judeţul Galaţi care au primit şi a doua doză, până în prezent, este de 145.448. Totodată, 45.550 de persoane au fost imunizate cu vaccin Janssen (doză unică). Alte 2.889 persoane au primit doar prima doză de vaccin anti SARS-CoV-2, iar 50.810 persoane au primit şi cea de a treia doză. În ultimele 24 de ore nu au fost raportate reacţii adverse post imunizare", precizează Prefectura Galaţi.

Reamintim că ieri au fost cele mai multe cazuri de COVID-19 raportate în 24 de ore de la debutul pandemiei: 590. Subiectul pe larg AICI!

Poliţiştii Postului de Poliţie Şendreni au oprit în trafic, pe D.N. 25, în comuna Şendreni, un autoturism la volanul căruia au identificat un bărbat, de 32 de ani, din comuna Lieşti.

La controlul documentelor, bărbatul nu a putut prezenta permisul de conducere, în urma verificărilor în bazele de date ale Poliţiei stabilindu-se că nu posedă un astfel de document.

Mai mult, la testarea alcooscop, valoarea înregistrată a fost de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care bărbatul a fost condus la spital, în scopul prelevării de mostre biologice şi al stabilirii alcoolemiei.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis.

Din cauza îmbolnăvirii unui actor, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” suspendă reprezentaţiile, pentru siguranţa publicului şi a personalului.
Toţi angajaţii Teatrului îşi vor monitoriza atent starea de sănătate în următoarele zile. Dacă în colectiv nu va apărea niciun alt caz de îmbolnăvire, Teatrul îşi va relua activitatea cu publicul. Un anunţ va fi făcut la începutul săptămânii viitoare.
Între timp, spectacolele programate sunt suspendate, începând cu AFTER LOVE, care era programat sâmbătă, 29 ianuarie 2022, la ora 19:00, şi O NOAPTE FURTUNOASĂ, care era programat duminică, 30 ianuarie 2022, la ora 19:00.
Spectacolele vor fi reprogramate în aceeaşi ordine imediat ce acest lucru va fi posibil.
Biletele cumpărate rămân valabile. Cumpărătorii vor fi anunţaţi cu privire la reprogramarea acestora.
Spectatorii pot solicita rambursarea contravalorii biletelor. Cei care au cumpărat bilete online sunt rugaţi să scrie un e-mail la bileteonline@fanitardini.ro. Cei care au cumpărat biletele de la Agenţia Teatrală sunt rugaţi să vină la sediul Agenţiei din Domnească 59 sau să apeleze 0758-049-850, informează reprezentanţii Dramaticului gălăţean.

Paweł Małaszko (foto ↑), 42 de ani, locuieşte în localitatea Rewal din Polonia şi pe data de 05 ianuarie 2022 a plecat într-o cursă de anduranţă, cu bicicleta, pe ruta Polonia - Ucraina - România - Bulgaria - Turcia! Pe 25 ianuarie 2022, Paweł a intrat din Ucraina pe teritoriul României, prin judeţul Suceava, continuând prin Neamţ, Bacău, Vaslui şi apoi, pe 27 ianuarie 2022, a ajuns în oraşul Galaţi! În medie, biciclistul din Polonia parcurge zilnic între 90 şi 120 km, noaptea oprindu-se să se cazeze pentru a se odihni. Până la Galaţi, Paweł a parcurs 1.750 km din cei 3.500 km cât are tot traseul.

„Galaţiul este frumos, oamenii sunt săritori şi m-am simţit bine aici şi în România, în general”, a declarat Paweł Małaszko, care a ţinut să mulţumească celor doi gălăţeni anonimi care i-au plătit cazarea la Tecuci şi Galaţi. În dimineaţa de 28 ianuarie 2022, biciclistul polonez s-a îmbarcat pe Bac, cu destinaţia Tulcea, unde se va opri pentru o noapte. După aceea va continua spre Constanţa, Bulgaria şi, destinaţia finală, Izmir - Turcia. În Istanbul, pe podul care uneşte Europa şi Asia, Paweł a promis că va face o fotografie cu tricolorul românesc, primit cadou de la persoana care la sprijint în călătoria sa scurtă prin Galaţi.

Paweł Małaszko este primul biciclist din istoria Poloniei care a efectuat un traseu în jurul ţării, în condiţii grele de iarnă (la temperaturi de -20°C), respectiv 3.504 km, în 55 de zile, în anul 2021. Avea în plan să facă şi un traseu de anduranţă în Orientul Mijlociu sau Rusia, dar situaţia pandemică de la nivel mondial şi neînţelegerile militare din zona Rusiei i-au dat planurile peste cap.

Polonezul face acest traseu cu bicicleta pentru a se auto-depăşi, dar şi pentru o cauză umanitară: strânge bani pentru o organizaţie care se îngrijeşte de copii aflaţi în suferinţă. Bravo, Paweł! Succes pe mai departe! Cei care vor să urmărească traseul lui Paweł Małaszko, o pot face accesând link-ul: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064212304738.

Fundaţia Progress lansează GirlPower Network - Reţeaua fetelor puternice din rural, un proiect ce va fi implementat începând cu luna ianuarie 2022, pe o perioadă de 24 de luni, prin care îşi propune să educe, să crească nivelul de capacitare şi să dezvolte intelectual 500 de fete, din 50 de comunităţi rurale din România, pentru ca ele să facă faţă mai bine provocărilor aduse de viitor.

Proiectul se adresează pre-adolescentelor şi adolescentelor, cu vârste între 10-16 ani, din mediul rural, care, potrivit unei cercetări realizate pe un lot de convenienţă având peste 100 de respondente, sunt victime ale violenţei verbale în proporţie de 53%; sunt frecvent jignite sau dispreţuite 39% dintre ele, iar 47% se gândesc cu îngrijorare la viitorul lor.

În acest context, proiectul îşi propune ca fetele din mediul rural implicate în proiect să îşi asume provocările cu care vin în contact, să îşi schimbe atitudinea faţă de provocările vârstei (făcând faţă situaţiilor de violenţă verbală şi fizică, directă şi online, de defăimare şi jignire), să devină puternice prin dobândirea de cunoştinţe şi competenţe sociale, să aibă curajul  de a-şi exprima opinia şi să participe la deciziile comunităţii în chestiuni care le privesc.

Astfel, în fiecare dintre cele 50 de comunităţi rurale se înfiinţează un club al fetelor puternice, GirlPower Hub (GPH), care va funcţiona în cadrul bibliotecii publice rurale din comunitatea respectivă, sub coordonarea şi îndrumarea bibliotecarului, unde fetele vor avea acces la educaţie, ateliere şi informaţii de calitate privind teme utile în dezvoltarea lor.

Fundaţia Progress va publica în cursul lunii ianuarie 2022, pe website-ul www.progressfoundation.ro, informaţiile necesare pentru selecţia bibliotecilor care vor participa la implementarea proiectului.

Proiectul este derulat de Fundaţia Progress cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, începând cu data de 28 ianuarie 2022, va fi deschisă publicului expoziţia de fotografie „Dobrogea - România, între între stepele iberice şi anatoliene”, organizată în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Expoziţia se constituie într-o călătorie fotografică între stepele şi semideşerturile din sudul Europei, respectiv din Dobrogea românească şi cea bulgară, în raport cu Insulele Canare, Spania continentală, Sardinia-Italia, Ungaria, Grecia şi Turcia. Vizitatorii vor putea vedea 50 de fotografii realizate de Mihai Petrescu, cercetător la Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării” Tulcea, după mai multe expediţii ştiinţifice efectuate de-a lungul anilor în spaţiul dobrogean şi sud-european.

Fotografiile sunt însoţite de explicaţii privind importanţa naturală a habitatelor prezentate, precum şi însemnătatea culturală, legende sau aspecte istorice legate de aceste capodopere naturale. Expoziţia va putea fi vizitată până în luna iulie 2022.

Regista Digital SA, compania dedicată digitalizării administraţiei publice din România, a premiat în cadrul Galei Regista 2022, eveniment desfăşurat pe 20 ianuarie, primăriile şi instituţiile publice care s-au remarcat anul trecut în procesul de digitalizare. Obiectivul Galei a fost să ofere echipelor administraţiilor publice care folosesc Regista un cadru de celebrare a eforturilor lor pentru transformare digitală şi, totodată, să ofere o perspectivă asupra oportunităţilor în acest domeniu.

În cadrul Galei s-au acordat premii pentru cinci categorii, dar şi un premiu special din partea a echipei Regista. Astfel, cei şase câştigători ai primei ediţii a Galei Regista au fost: Primăria Năvodari, judeţul Constanţa la categoria Cea mai bună prezenţă în mediile sociale; Primăria Târgu Bujor, judeţul Galaţi – Cea mai bună interacţiune digitală cu cetăţenii; Administraţia Străzilor Bucureşti – Cea mai digitalizată instituţie; Primăria Sânmartin, judeţul Bihor – Cea mai digitalizată primărie de comună; Primăria Năvodari, judeţul Constanţa – Cea mai digitalizată primărie de oraş şi Primăria Tăuţii Măgherăuş, judeţul Maramureş – Premiul special Best Customer.

Cele cinci nominalizări pentru fiecare categorie şi câştigătorii au fost desemnaţi în mod obiectiv pe baza informaţiilor din platforma Regista şi a unui punctaj care reflectă utilizarea reală a funcţionalităţilor disponibile pentru procesul de digitalizare, un proces monitorizat de-a lungul întregii activităţi din anul 2021, precizează Regista Digital SA.

Joi, 27 Ianuarie 2022 23:03

Accident în zona VIP

Accident rutier în această seară pe strada Brăilei. O mașină s-a izbit de un stâlp în zona VIP. Vom reveni!

Joi, 27 Ianuarie 2022 19:37

Străzi din Galați, 8 ore fără gaz

Este vorba despre strada Dimitrie Cantemir și strada Democrației din municipiul Galați, unde mâine (vineri, 28 ianuarie 2022), timp de 8 ore, în intervalul 08.30 - 16.30, alimentarea cu gaze naturale va fi întreruptă.

Motivul, lucrări de remediere post reglare. "Acest tip de opriri au loc atunci când, ca urmare a activității de mentenanță efectuată asupra rețelei de distribuție de gaze naturale, este necesară intervenția în teren", potrivit Distrigaz Sud Rețele.

Mai multe persoane din judeţele Buzău, Giurgiu şi Ilfov sunt cercetate în legătură cu eliberarea de certificate de vaccinare anti-COVID false într-un cabinet medical invididual din Giurgiu, în urma percheziţiilor efectuate miercuri într-un dosar penal vizând infracţiuni de fals informatic şi uz de fals, informează joi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Buzău.
Potrivit sursei citate, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Buzău, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, au efectuat, în cursul zilei de miercuri, cinci percheziţii domiciliare în judeţele Buzău, Giurgiu şi Ilfov, în urma cărora 8 persoane au fost conduse la audieri.
"Din cercetări a reieşit că, în perioada 2021-2022, patru buzoieni cu vârste cuprinse între 26 şi 52 de ani, ar fi beneficiat de vaccinare anti-COVID, vaccinare care s-ar fi realizat în mod fictiv, scopul fiind obţinerea certificatului specific. Intermediarii acestei acţiuni ar fi fost mai mulţi angajaţi ai unui cabinet medical individual din Giurgiu, persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 61 de ani", se arată într-un comunicat de presă al IPJ Buzău, remis joi Agerpres.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe documente, înscrisuri şi medii de stocare şi au fost puse în executare 8 mandate de aducere, persoanele cercetate fiind conduse la sediul Poliţiei pentru audieri, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals şi uz de fals.
"Având în vedere posibilitatea extinderii cercetărilor atât cu privire la numărul persoanelor implicate, cât şi cu privire la faptele săvârşite, dosarul penal a fost declinat spre competentă soluţionare unităţii de parchet", se mai menţionează în comunicat.
Activităţile au beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, la percheziţii participând poliţişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Buzău şi Giurgiu şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Buzău.

Pagina 1 din 778