Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Instituția Prefectului Județului Galați informează că astăzi, 28 mai 2022, conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Galați se prezintă astfel: cazuri nou confirmate – 0; persoane vindecate – 0; teste efectuate – 367; persoane decedate – 0.

Este pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19 când în județul Galați nu se raportează nicio infectare, vindecare și deces în 24 de ore.

Noi imagini cu "Dana Criminala" din Galați. De de data aceasta victimă i-a fost oglinda unei mașini.

Din imaginile surprinse de un gălățean și postate pe TikTok se poate observa cum mergând pe stradă, "Dana Criminala", din senin, se repede la mașină și lovește puternic cu pumnul oglinda pe care o face "praf".

În comentariile de la articolul "Galați: Container de gunoi vandalizat în mijlocul străzii, în Micro 19 (VIDEO) - LINK AICI", gălățenii s-au plâns în număr mare de comportamentul agresiv al femeii și speră ca autoritățile să ia măsuri pentru a nu se ajunge la alte fapte mai grave.

VEZI VIDEO mai jos! *sursa video: TikTok (@romario.int)

De Ziua Eroilor (2 iunie), autorul gălățean Gheorghe Marcu aduce un omagiu tuturor celor care s-au jertfit în luptă pentru patrie și libertate, prin cartea sa "Jertfa poartă numele lor".

"Am scris această carte în memoria eroilor, ostași și luptători români, din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român", își descrie cartea Gheorghe Marcu.

Screenshot 20220528 163323 Gallery

Totodată, Gheorghe Marcu dedică această carte bunicului său, care a luptat în cele două războaie mondiale.

"Dedic această carte memoriei bunicului meu, Constantin (Tache) Marcu, care a luptat în cele două războaie mondiale. Cu toate că era un tânăr soldat, a avut onoarea de a-i cunoaște personal pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria, pe care i-a prețuit foarte mult. Regina Maria i-a făcut cunoștință cu bunica, care era o "copiliță" de 16 ani. Străbunica nu vedea cu ochi buni această relație, de prietenie. Mai târziu, străbunica s-a convins că Regina Maria s-a orientat bine", povestește Gheorghe Marcu.

Gheorghe Marcu şi-a desfăşurat activitatea în cadrul IPJ Galaţi între anii 1978 - 2005. În prezent, este pensionar MAI şi autor de cărţi.

Excentrica cântăreață Delia a lansat astăzi videoclipul piesei "OTZL GLTZ" (ascultă aici: https://youtu.be/Kx6AaUxj_tQ). Melodia este dedicată echipei de fotbal a Galațiului, SC Oțelul Galați. Piesa artistei este un cover al celebrei melodii "Maneaua Oțelului Galați" (ascultă aici: https://youtu.be/nX2M7nzXWqA).

Screenshot 20220528 164005 YouTube

Asociația Suporter Club Oțelul Galați, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Oțelul Galați, sau pur și simplu sub numele de Oțelul, este un club profesionist de fotbal din Galați, care joacă în prezent în Liga a III-a. Antrenorul echipei este Dorinel Munteanu.

Scene violente în cartierul gălățean Micro 19, vineri după-amiază. Nervoasă și cu un strigăt de luptă, o femeie duce în mijlocul străzii un container de gunoi din zonă și îl lovește cu pumnii.

Videoclipul a fost postat pe TikTok și a primit mii de aprecieri, dar și zeci de comentarii, din care reiese că protagonista este cunoscută gălățenilor pentru astfel de incidente, primind denumirea de "Dana Criminala".

"Am văzut-o în 19 (n.r. cartier). Vorbea cu palma ei și începuse să țipe și să dea cu pumnii în tomberonul din stația de 102", a comentat un gălățean la videoclipul amintit. "Aia e Dana Criminala, a revenit", a scris un alt gălățean.

Unii s-au amuzat copios și au lăsat comentarii pe măsură: "Hulk îl bătea pe Thanos"/"Filmează pentru ultima parte din Thor: Caruselul magic".

VEZI VIDEO mai jos! *sursa video: TikTok (@romario.int)

La sfarsitul lunii aprilie 2022, in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Galati erau inregistrati 10225 someri (din care 4607 femei), rata somajului fiind de 5,44% (calculata in functie de populatia activa civila la data de 01.01.2021). Comparativ cu luna precedentă, când rata somajului a fost de 5,60%, in această luna acest indicator a inregistrat o scadere cu 0,16 pp.
Din totalul de 10225 persoane inregistrate in evidenţele AJOFM Galati, 937 erau beneficiari de indemnizaţie de somaj, iar 9288 erau someri neindemnizaţi. In ceea ce priveste mediul de rezidenţă, 8701 someri provin din mediul rural si 1524 sunt din mediul urban.
Conform ultimei situatii statistice lunare publicata pe site-ul ANOFM, cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului (calculate cu populatia activa civila la 01.01.2021) la data de 30 aprilie 2022 au fost: Vaslui (6,63%), Teleorman (5,88), Dolj (5,63%), Galati (5,44 %). Judetul Galati ocupa locul 4 in topul judetelor cu rata mare a somajului inregistrat (5,44%). Judetele cu cel mai mare numar de someri in evidenta, la data de 30 aprilie 2022 au fost urmatoarele: Dolj (15022 someri), Bucuresti (13537 someri), Galati (10225 someri).
Structura somajului pe grupe de varste arată că cei mai mulţi şomeri gălăţeni (2565) au intre 40 şi 49 de ani.
Somerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare in totalul somerilor inregistraţi in evidenţele AJOFM Galati (38,96%), urmati de cei cu studii primare (23,49%).
Somerii cu nivel de instruire inferior (invatamant primar si fara studii, invatamant gimnazial, invatamant profesional/arte si meserii) reprezintă 84,14% din totalul somerilor inregistraţi, cei cu studii medii (liceale si postliceale) reprezinta 12,79%, iar cei cu studii superioare reprezinta 3,07%.
Structura somerilor inregistraţi pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 3597 persoane foarte greu ocupabile, 4423 greu ocupabile, 1612 mediu ocupabile, iar 593 sunt persoane usor ocupabile.
Incadrarea intr-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor inregistrate in evidenţele AJOFM Galaţi.

În perioada ianuarie-aprilie 2022, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi au fost încadrate în muncă 1337 persoane, dintre care 493 femei.
Din totalul persoanelor ocupate până la data de referinţă, 687 au peste 45 de ani, 275 au varsta mai mica de 25 ani, 218 au vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, 112 au varsta cuprinsa intre 25-30 ani, iar 45 au varsta cuprinsa între 30 şi 35 de ani.
În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 710 provin din mediul urban, iar 627 persoane sunt din mediul rural.
Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane sunt cu scoli profesionale/arte si meserii (368 persoane), urmate de cei cu studii gimnaziale (367 persoane), cu studii liceale (362 persoane). Numărul celor cu studii superioare este de 147, al celor cu studii primare si fara studii este de 72, in timp ce persoanele cu studii postliceale incadrate sunt in numar de 21.
Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Galaţi, 412 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Galaţi.
Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.
Astfel, în perioada ianuarie-aprilie 2022, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 2509 persoane, precizează AJOFM Galaţi.

Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară prin Biroul informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Galaţi, activităţi de recrutare a tinerilor - băieţi şi fete, absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau viitori absolvenţi ai învăţământului liceal, în vederea şcolarizării în instituţiile militare de învăţământ.

Pentru anul de învăţământ 2022/2023, Ministerul Apărării Naţionale vine în întâmpinarea tinerilor (băieţi şi fete) din municipiul şi judeţul Galaţi cu o ofertă educaţională generoasă:

* 449 locuri pentru învăţământul postliceal militar de formare a maiştrilor militari, alcătuit din 5 şcoli militare:
1. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Piteşti – 88 locuri;
2. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Sat Boboc, jud. Buzău – 110 locuri;
3. Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanţa – 101 locuri;
4. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică, Sibiu – 105 locuri;
5. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila – 45 locuri.

Se primesc candidaţi cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi care au vârsta până în 28 de ani  împliniţi în cursul acestui an.
Termenul limită de înscriere a candidaţilor este: 10.06.2022.

* 731 locuri pentru învăţământul postliceal militar de formare a subofiţerilor, alcătuit din 4 şcoli militare:
1. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Piteşti – 417 locuri;
2. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Sat Boboc, jud. Buzău – 60 locuri;
3. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică, Sibiu – 158 locuri;
4. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila – 96 locuri.

Se primesc candidaţi cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi care au vârsta până în 28 de ani  împliniţi în cursul acestui an.
Termenul limită de înscriere a candidaţilor este: 10.06.2022.

* 243 locuri pentru învăţământul universitar militar de formare a ofiţerilor alcătuit din:
1. Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu – 33 locuri;
2. Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Braşov – 26 locuri;
3. Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanţa – 28 locuri;
4. Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, Bucureşti – 42 locuri;
5. Institutul Medico - Militar, Bucureşti – 59 locuri (şi Târgu Mureş) – 30 locuri;
6. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Bucureşti – 15 locuri;
7. Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” , Bucureşti – 10 locuri.

Se primesc candidaţi cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi care au vârsta până în 26 de ani/ 24 de ani pentru aviaţie-naviganţi, împliniţi în cursul acestui an.
Termenul limită de înscriere a candidaţilor este: 03.06.2022.

Învăţământul militar este învăţământ de stat, vocaţional, gratuit, parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ.

Pentru candidaţii domiciliaţi în judeţul Galaţi, activitatea de recrutare se desfăşoară la sediul Biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Galaţi, situat în Galaţi, strada Cerealelor, nr. 2, luni, miercuri, joi şi vineri între orele 08.30 – 16.30, marţi între orele 08.30 – 18.30, iar informaţii suplimentare se pot obţine la telefonul 0236.497.031.

Detalii suplimentare se găsesc şi pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naţionale, la adresa www.mapn.ro sau www.recrutare.mapn.ro, precum şi pe pagina de facebook a Centrului Militar Judeţean Galaţi, https://www.facebook.com/BIRGalati.

Căminul nostru devine o adevărată provocare atunci când vine vorba de cum ne dorim să-l amenajăm. Excesul de zel sau pur şi simplu lipsa de experienţă în amenajări interioare pot transforma conceptul de Casa visurilor noastre într-un adevărat haos. De la iluminarea slabă la mobilierul care nu se potriveşte, Designerul CasaVie.ro a anticipat o parte din greşelile pe care românii obişnuiesc să le facă, atunci când îşi amenajează propria locuinţă.

Astfel, specialiştii de la Casa Vie afirmă că amenajarea interioară trebuie să ţină cont de nevoile reale ale familiei, de structura acesteia (copii, părinţi, bunici) şi de stilul de viaţă. "Una din cele mai frecvenţe greşeli este de a nu ţine cont de stabilirea bugetului pentru cumpărarea mobilierului dorit. Românii încearcă să facă totul pe repede înainte şi pot opta pentru variante de slabă calitate la un preţ ridicat. O asemenea decizie poate aduce  probleme atât din punct de vedere al esteticii generale, cât şi a funcţionalităţii obiectelor utilizate. Noi credem că primul pas pe care trebuie să-l facem atunci când ne dorim să începem procesul de decorare, este să ne stabilim bugetul disponibil pentru amenajare", declară Brădăţeanu Denisa, specialist în design interior CasaVie.ro.

5 greşeli pe care le fac românii atunci când îşi amenajează casa

1. Mobilier cumpărat din impuls:
Mulţi  oameni fac greşeala de a cumpără mobilier care nu se potriveşte spaţiului. Aceasta ar putea fi o greşeală foarte vizibilă dacă toate piesele tale de mobilier sunt prea mari pentru camera în care se află. Designerul CasaVie, ne sugerează: "S-ar putea ca încăperea să fie aglomerată pentru că nu există suficient spaţiu sau ar putea părea deosebit de spaţios, deoarece mobilierul este prea mic pentru camera aleasă. Măsoară spaţiul pe care îl decorezi şi măsoară mobilierul de care eşti interesat să îl cumperi. Asigura-te că măsurătorile se potrivesc."

2. Lipsa spaţiilor de depozitare:
Atunci când întreprindem o decorare, de prea puţine ori ne gândim şi la spaţiile de depozitare care sunt atât de necesare într-o casă. Totul începe de la a tria lucrurile cu adevărat importante pentru noi şi familia noastră. Designerul interior CasaVie.ro recomandă: "Planifică pentru mobilierul pe care îl achiziţionezi să corespundă nevoilor de depozitare, atât a hainelor, a seturilor de pat, cât şi a încălţămintei şi a tuturor lucrurilor necesare unei bucătării funcţionale. Ţine cont de faptul că o bună compartimentare a dulapurilor te va ajută să fii mai ordonat."

3. Alegerea culorilor închise şi reci în spaţiile mici:
Designerul CasaVie.ro  recomandă: "Camerele întunecoase nu vor face altceva decât să te obosească şi mai tare. Culorile reci care absorb lumina sunt recomandate pentru a le integra  în spaţii mai generoase, cu ferestre mari. Dacă îţi doreşti un spaţiu care să ofere energii pozitive şi să îţi transmită sentimentul de acasă, alege cât mai multe surse de lumină. Alternativ, unii oameni achiziţionează corpuri de iluminat, care sunt prea mari sau prea mici pentru spaţiul ales."

4. Mobilierul lipit de pereţi:
Aşezarea mobilierului lipit de perete poate face spaţiul să se simtă ca o sală de aşteptare. Designer CasaVie: "Deseori tindem să împingem mobilierul spre pereţii camerei. Astfel, se creează un efect neplăcut de împrejmuire a camerei, ceea ce rezultă că mijlocul camerei o să rămână  gol, într-un oarecare dezechilibru. Îţi recomandăm să nu aşezi chiar toate piesele de mobilier la perete. Însă, alte lucruri la care trebuie să fiţi atenţi atunci când vă plasaţi mobilierul includ proiectarea camerei de zi în jurul televizorului. Evitaţi să aşezaţi televizorul într-o zona a camerei care duce către ieşire. Asiguraţi-vă că nu puneţi mobilierul lângă un hol, deoarece îi va împiedica pe oameni să se mişte liber."

5. Vopsirea pereţilor înainte de alegerea mobilierului:
"Culorile, modelele, temele şi tendinţele pot fi un pic subiective. Asiguraţi-vă că nu vopsiţi pereţii înainte de a vă alege mobilierul. Acest lucru ar putea face dificilă găsirea mobilierului potrivit pentru a se potrivi cu vopseaua de pe perete sau ar putea însemna că nu puteţi cumpăra piesa de mobilier dorită, deoarece nu se va mai potrivi cu paleta de culori", conchide Brădăţeanu Denisa, specialist în design interior CasaVie.ro.

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a semnat marţi, 24 mai, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se propune actualizarea şi îmbunătăţirea unor serii de prevederi din domeniul salarizării şi asigurării altor drepturi financiare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale şi din celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

"Pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantă de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generaţie, care au început deja să intre în dotarea structurilor militare române, este esenţial să ne concentrăm şi pe îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale militarilor noştri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaţilor civili din ministerul nostru, precum şi ale familiilor lor. Performanţa profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiţii de muncă la nivelul celorlaltor armate din ţările membre ale NATO, printr-un sistem de salarizare decent şi prin asigurarea drepturilor financiare în mod echitabil, care să reflecte importanţa misiunilor  pe care aceşti oameni le au. Din analizele efectuate la nivelul MApN, precum şi din discuţiile pe care le-am purtat cu personalul ministerului în unităţile pe care le-am vizitat în aceste prime şase luni de mandat, a rezultat cu claritate că există deficite importante de personal, că avem probleme serioase în ceea ce priveşte retenţia personalului de înaltă specializare. În lipsa unor măsuri oportune şi eficiente, aceste probleme se vor agrava în timp. Nu doar contextul de securitate, ci mai ales respectul pe care îl datorăm militarilor de carieră şi personalului civil din Armata  României şi din întregul sistem naţional de securitate pentru sacrificiile pe care le fac zi de zi, ne obligă să acţionăm acum. Acest proiect de ordonanţă de urgenţă este doar un prim pas în atingerea acestui deziderat," a declarat ministrul Vasile Dîncu.

Proiectul de act normativ urmăreşte eliminarea unor inechităţi şi diferenţe de tratament în asigurarea drepturilor de natură financiară personalului din Ministerului Apărării Naţionale şi din alte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională în comparaţie cu alte categorii de salariaţi din sistemul public.

Prin completarea articolului 16 din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, se propune acordarea indemnizaţiei de delegare/detaşare în cuantum dublu personalului militar, poliţiştilor, poliţiştilor de penitenciare şi personalului civil care participă la misiuni de instrucţie, exerciţii militare/poliţieneşti, trageri şi aplicaţii, în tabere sau în poligoane, cu o durată mai mare de 24 de ore, pe teritoriul României, la o distanţă mai mare de cinci kilometri de localitatea în care îşi au locul permanent de muncă, pentru care specificul activităţilor nu permite înapoierea la sfârşitul zilei de lucru în localitatea în care îşi au locul permanent de muncă.

De asemenea, printr-o serie de completări la textul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu modificările ulterioare, se are  în vedere:

- Stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie pentru personalul din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, începând cu data de 1 iulie 2022, la nivelul salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022.

- Posibilitatea actualizării, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut pentru personalul militar, poliţişti şi poliţiştii de penitenciare.

- Având în vedere că în unităţile Ministerului Apărării Naţionale personalului care execută muncă suplimentară peste programul normal de lucru, pentru asigurarea serviciului de luptă permanent, activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum şi în situaţii de urgenţă, nu i se poate acorda timp liber corespunzător din cauza deficitului de personal, se propune compensarea acestor activităţi cu o majorare de 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenite, proporţional cu timpul lucrat în aceste condiţii. De aceleaşi prevederi urmează să beneficieze şi personalul din instituţiile de apărare şi securitate naţională care desfăşoară activităţi similare.

Prin modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare, soldaţii şi gradaţii profesionişti vor avea dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din solda de funcţie, în condiţii similare cadrelor militare în activitate. Cuantumul concret al compensaţiei va fi stabilit prin hotărâre de Guvern, la propunerea ministrului apărării naţionale, având ca bază criterii noi, aplicabile în mod similar, echitabil şi sustenabil pentru toate categoriile de personal militar.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost trimis spre consultare şi completare instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, urmând ca, la finalizarea acestui pas, să fie publicat pe pagina de internet a MApN, conform normelor de transparenţă legislativă şi înaintat pe circuitul de avizare, în vederea adoptării de Guvernul României, informează Biroul de Presă al MApN.

Pagina 1 din 891