Cătălin Mihai MOGA

Cătălin Mihai MOGA

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare de vreme severă imediată (nowcasting), de tip Cod Galben, pentru judeţele Bacău - zona joasă, Botoşani, Suceava - zona joasă, Galaţi, Neamţ - zona joasă, Vrancea - zona joasă, Iaşi şi Vaslui, unde, până la ora 16.30, se vor semnala intensificări locale ale vântului, cu viteze de 55...65 km/h, izolat 70 km/h.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, a semnat electronic astăzi, vineri, 07 mai 2021, contractul de finanţare pentru investiţia „Spaţiu expoziţional permanent Zona pescărească Prut-Dunăre”, cu fonduri prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, investiţie despre cotidianul nostru a relatat în articolul „Zona pescărească Prut-Dunăre transpusă în realitate virtuală la Grădina Botanică Galaţi”.

„Am semnat un nou contract cu fonduri europene. Le vom oferi gălăţenilor o nouă zonă de relaxare la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii «Răsvan Angheluţă». Pe o suprafaţă de peste 500 de mp, vom amenaja o expoziţie virtuală şi interactivă, cu echipamente de videoproiecţie, senzori de mişcare şi ochelari de realitate virtuală. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, vizitatorii vor afla informaţii despre ecosistemele din această zonă şi despre aşezările pescăreşti din acest areal. În plus, vom amenaja şi o instalaţie tridimensională, astfel încât cei mici să facă o călătorie aeriană virtuală pentru a descoperi într-un mod inedit şi interactiv zona Prutului şi a Dunării Inferioare. Sunt convins că toţi gălăţenii vor fi încântaţi de acest nou mod de a petrece timpul liber”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor afla informaţii despre căile de migraţie a păsărilor din Lunca Dunării, biotopul acvatic, geneza Luncii Dunării, ecosistemele apelor curgătoare sau speciile de păsări pe cale de dispariţie. Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor este în faza de evaluare a ofertelor depuse. Valoarea proiectului este de 1.783.400 de lei.

La nivelul judeţului Galaţi, potrivit raportării Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi, vineri, 07 mai 2021, au fost înregistrate 27.163 de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 34 de cazuri fiind confirmate în ultimele 24 de ore.

Din numărul nou de persoane infectate, 25.904 au fost declarate vindecate (47, în 24 de ore) şi 817 au decedat, nici un caz nu a fost confirmat în ultimele 24 de ore.

Până vineri, în judeţ, au fost efectuate 133.251 de teste (769, în 24 de ore), 1.003 persoane se aflau în carantină la domiciliu, 0 în carantină instituţionalizată, 248 erau izolate la domiciliu, iar 194, în izolare instituţionalizată.

În ceea ce priveşte vaccinările, Prefectura Galaţi informează că, în data de 06 mai 2021, la nivelul judeţului Galaţi, au fost vaccinate 2.130 de persoane (658 prima doză şi 1.472 rapel). Cele mai mult vaccinări au fost la Centrul P SMU „Dr. Aristide Serfioti“, 336 (189 prima doză şi 147 rapel).

„Numărul total de doze de vaccin administrate (începând cu data de 4 ianuarie 2021) la nivel judeţean - 110.199. Numărul total al persoanelor din judeţul Galaţi care au primit şi a doua doză, până în prezent, este de 39.920. Alte 30.359 de persoane au primit doar prima doză de vaccin anti SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore nu au fost raportate reacţii adverse post imunizare“, precizează sursa citată.

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică informează că, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 1.422 de cazuri noi şi 89 de decese.

S-a semnat contractul de lucrări (proiectare şi execuţie) pentru relocarea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Buna Vestire”, obiectiv pentru care s-au obţinut fonduri europene, a informat astăzi, vineri, 07 mai 2021, Primăria municipiului Galaţi.
Valoarea contractului de lucrări este de 6.356.579,80 lei fără TVA, fiind prevăzute 4 luni pentru proiectare şi 13 luni pentru execuţie, având ca ofertant câştigător Asocierea Pavmir Agro SRL - Intec SRL, prin lider de asociere Pavmir Agro SRL.
În proiect sunt cuprinse următoarele categorii principale de lucrări: lucrări de consolidare; lucrării de creştere a eficienţei energetice prin realizarea lucrărilor de anvelopare, a sistemului de încălzire şi furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme  alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu, lucrări de instalare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală, lucrări de realizare a instalaţiei de iluminat; lucrări de amenajare interioară; lucrări de sistematizare verticală: refacere trotuar, sistem de evacuare a apelor pluviale.
Primăria municipiului Galaţi a obţinut anul trecut  finanţare europeană pentru relocarea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire”.
Valoarea totală a proiectului este de 16.223.981,03 lei, din care valoarea finanţării europene este de aproximativ 10.690.275 de lei, iar contribuţia de la bugetul local este de 5.533.705 lei.
Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătăţirea sistemului de sănătate din municipiul Galaţi prin creşterea accesibilităţii ofertei de servicii, eficientizarea sistemului de sănătate în municipiu, prin reducerea internărilor evitabile şi prin accesibilizarea ofertei de servicii de asistenţă ambulatorie în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” Galaţi.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: relocarea ambulatoriului, inclusiv a laboratorului de analize medicale şi a laboratorului de radiologie imagistică medicală din pavilioanele C şi F, în pavilionul A; reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului integrat; dotarea ambulatoriului.
Astfel, se va face şi dotarea ambulatoriului cu echipamente medicale - ecograf 4D, RMN, videocolposcop, electrocardiograf, masă ginecologică, electrocauter şi alte instalaţii necesare.
Maternitatea „Buna Vestire” este una dintre cele mai vechi unităţi sanitare din ţară, acest lucru fiind atestat de documentele scrise în perioada construcţiei pavilioanelor, datate începând cu anul 1895, precizează municipalitatea.

Clubul Sportiv Municipal Galaţi organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei contractuale de execuţie vacante de expert (7 posturi), din cadrul Compartimentelor sportive, potrivit posturi.gov.ro.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei contractuale sunt:
- studii superioare de lungă durată în domeniul educaţiei fizice şi sportului;
- vechime în muncă - minimum 5 ani;
- experienţă în domeniul sportive, în funcţii care presupun organizarea competiţiilor şi coordonarea activităţilor sportive.
Concursul se va organiza conform calendarului următor:
- 19 mai 2021, ora 16.30, termenul limită de depunere a dosarelor;
- 27 mai 2021, ora 10.00, proba scrisă;
- 02 iunie 2021, ora 10.00, proba interviu.
Relaţii suplimentare se pot obţine la Clubul Sportiv Municipal Galaţi, cu sediul în Galaţi, str. George Coşbuc, nr. 253 (incintă patinoar).

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa producţiei şi/sau comercializării cărnii de pasăre din România.
Companiile investigate sunt  Transavia S.A., Ave Impex S.R.L., Vis Agri S.R.L., Safir S.R.L., Avi-Top S.A., Avicola Buzău S.A, Avicola Dragoş Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internaţional Bacău S.A., Agrisol International RO S.R.L şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind posibile înţelegeri şi/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creşterea artificială a preţurilor de vânzare.
În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile unor companii care activează pe piaţa producţiei şi/sau comercializării cărnii de pasăre, precum şi la sediul UCPR.
Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.
Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
Anul trecut, Consiliul Concurenţei a sancţionat 90 de companii şi asociaţii ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii.

Netflix şi Riot Games aduc celebrul joc video League of Legends pe micile ecrane cu seria de animaţie Arcane, în premieră pe Netflix în toată lumea în toamna acestui an. Povestea se concentrează asupra originilor a doi campioni emblematici din League of Legends şi asupra puterii care îi va despărţi, acţiunea desfăşurându-se în regiunea utopică Piltover şi în districtul subteran oprimat Zaun. Seria animată este dezvoltată şi produsă de Riot Games, în parteneriat cu Fortiche Productions.
''League of Legends este un fenomen mondial şi ne bucură să fim gazda primei serii televizate din acest univers, Arcane. Seria promite să fie o aventură spectaculoasă vizual care-i va ţine pe privitori cu sufletul la gură'', a declarat Dominique Bazay, director al departamentului de producţii originale Netflix.
''Seria Arcane a fost creată ca o scrisoare de dragoste pentru jucătorii şi fanii jocului, care ne-au rugat să le oferim mai multe experienţe cinematografice care să exploreze lumile şi campionii din League of Legends. Datorită imaginii sale globale şi obiectivului comun de a oferi conţinut de calitate, Netflix este partenerul perfect prin care să aducem Arcane tuturor jucătorilor din lume'', a declarat Shauna Spenley, preşedinte global al diviziei de divertisment a Riot Games.
Anunţul oficial al lansării: https://www.youtube.com/watch?v=niSPBjXB_ec.
Riot Games continuă să câştige fani la nivel mondial în jocuri şi în afara lor. Video-urile sale au fost urmărite de peste 14 miliarde de ori la nivel global, iar competiţia esports League of Legends 2020 World Championship a înregistrat un număr record de vizionări. În total, peste un miliard de ore de conţinut a fost urmărit în toată lumea, consolidând poziţia LoL ca cel mai urmărit joc competitiv la nivel global. Finala a fost urmărită simultan de 45 de milioane de spectatori, potrivit unui comunicat al Riot Games.

Începând de duminică, 09 mai 2021, va funcţiona primul centru de vaccinare de tip drive - through din oraş care va fi amplasat în parcarea Galaţi Shopping City. În cadrul centrului, care va avea patru fluxuri de vaccinare, se va utiliza serul Pfizer, iar programul va fi între orele 08.00 şi 20.00, precizează Primăria municipiului Galaţi, care va asigura amenajarea şi dotările necesare pentru buna funcţionare a centrului de vaccinare.

Articole similare: Centrul de vaccinare drive-thru din Galaţi aşteaptă aprobarea CNCAV

Primăria municipiului Galaţi informează că, prin intermediul SP ECOSAL, în perioada 10 - 23 mai 2021, se va acţiona, aerian şi la sol, împotriva insectelor dăunătoare (ţânţari şi căpuşe).

Astfel, în data de 10 mai se va interveni aerian, cu elicopterul, fiind utilizat Vectobac WG, larvicid biologic destinat combaterii larvelor de ţânţari. În zilele de 11 şi 12 mai se va acţiona la sol - în parcuri, locuri de joacă şi pe Faleză - cu echipamente de tip atomizor, generator ULV şi termonebulizator asupra căpuşelor şi se vor utiliza substanţele EXIT 100 EC şi Solfac Trio EC 200 - insecticide piretroide concentrate împotriva insectelor. În perioada 17 - 23 mai se va interveni la sol împotriva ţânţarilor în întreg oraşul cu echipamente de tip atomizor, generator ULV şi termonebulizator, fiind utilizate substanţele EXIT 100 EC şi Solfac Trio EC 200.

Apicultorii şi sericicultorii de pe raza municipiului Galaţi sunt rugaţi să ia toate măsurile de protecţie necesare pentru familiile de albine şi viermi de mătase în scopul evitării contactului cu substanţele insecticide distribuite în toate zonele verzi ale domeniului public. Programul poate suferi modificări sau poate fi decalat în cazul în care condiţiile meteo nu permit desfăşurarea în bune condiţii a acţiunii, precizează municipalitatea.

La nivelul judeţului Galaţi, potrivit raportării Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi, joi, 06 mai 2021, au fost înregistrate 27.129 de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 53 de cazuri fiind confirmate în ultimele 24 de ore.

Din numărul nou de persoane infectate, 25.857 au fost declarate vindecate (66, în 24 de ore) şi 817 au decedat, 0 cazuri a fost confirmate în ultimele 24 de ore.

Până joi, în judeţ, au fost efectuate 132.482 de teste (841, în 24 de ore), 926 de persoane se aflau în carantină la domiciliu, 0 în carantină instituţionalizată, 250 erau izolate la domiciliu, iar 205, în izolare instituţionalizată.

În ceea ce priveşte vaccinările, Prefectura Galaţi informează că, în data de 05 mai 2021, la nivelul judeţului Galaţi, au fost vaccinate 1.870 de persoane (656 prima doză şi 1.214 rapel). Cele mai mult vaccinări au fost la Centrul P SMU „Dr. Aristide Serfioti“, 276 (120 prima doză şi 156 rapel).

„Numărul total de doze de vaccin administrate (începând cu data de 04 ianuarie 2021) la nivel judeţean - 108.069. Numărul total al persoanelor din judeţul Galaţi care au primit şi a doua doză, până în prezent, este de 38.448. Alte 31.173 persoane au primit doar prima doză de vaccin anti SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore nu au fost raportate reacţii adverse post imunizare“, precizează sursa citată.

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică informează că, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 1.632 de cazuri noi şi 94 de decese.

Pagina 1 din 608