Monitorul de Galati

Monitorul de Galati

Miercuri, 19 Ianuarie 2022 12:56

ACOSTANDEI ZAMFIR

Au trecut două săptămâni de când a plecat dintre noi ACOSTANDEI ZAMFIR, fost maistru instructor la Liceul de Chimie Alimentară „Elena Doamna“ Galaţi. Dumnezeu să-l ierte! Colegii

Miercuri, 19 Ianuarie 2022 12:54

GOLEA CORNELIA

A trecut un an de când a plecat dintre noi cea mai dragă fiinţă, GOLEA CORNELIA, 83 de ani. Dumnezeu s-o odihnească în pace! Familia POPESCU

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Galaţi anunţă: "Conform Ordinului nr. 3026/17.01.2022 pentru modificarea şi completarea Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4597/2021, în intervalul ianuarie-aprilie 2022, se va desfăşura o noua sesiune a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat".

Vă prezentăm, în Galeria de imagini de mai jos ↓, lista funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Galaţi, pentru care se organizează concurs.

"Nu încetaţi niciodată să învăţaţi pentru că viaţa nu se opreşte niciodată din a preda", spunea un autor necunoscut. Şi pentru că învăţarea merge mânâ în mânâ cu munca, ambiţia şi perseverenţa, cu siguranţă, performanţa va fi una pe măsură efortului depus.
Proiectul ENGAGE - Educaţie pentru o nouă generaţie, nr. de referinţă 2020-1-RO01-KA101-079380, al Şcolii Gimnaziale "Ştefan cel Mare" Galaţi este unul dintre cele trei proiecte Erasmus+, finanţate în anul 2020, care îşi propune să formeze o echipă de cadre didactice abilitate în utilizarea de metode şi practici inovatoare, pentru a creşte competenţele transversale ale elevilor şi a-i pregăti pentru viaţă.
Prima mobilitate din cadrul proiectului s-a desfăşurat la Ljubljana, Slovenia, în perioada 29 noiembrie - 5 decembrie 2021. Cele patru cadre didactice participante, Nicoleta Velescu, profesor de limba engleză, Carmen Simion, profesor limba română, Daniela Balcan, profesor pentru învăţământ primar şi Simona Şuşnea, consilier şcolar, au învăţat în cadrul cursului "Learner Voice: Engage Students in Participative Collaborative Learning" alături de colegii lor din Ungaria şi Italia, noi metodologii de învăţare participative care faciliteaza implicarea elevilor în propria învăţare deoarece pun accent pe: conectare şi lucru în perechi, controlul emoţiilor, identificarea punctelor forte/aspectelor pozitive ale procesului şi teoria inteligenţelor multiple.
Folosind metode participative noi precum The Circle (Cercul), Storytelling (tehnica povestirii), World Café (cafeneaua mondială), Open Space (spaţiul deschis), cursanţii au reflectat asupra propriului proces de învăţare, au creat în echipe scenarii de lecţie pe tematici specifice şi au încercat să găsească modalităţi practice de aplicare a acestora la clasă, în lucrul cu elevii. La finalul cursului toţi participanţii au plecat acasă cu un proiect de viitor pe care să-l aplice la nivelul şcolii.
Ziua de 1 Decembrie a fost şi un motiv pentru simpaticile doamne de la Şcoala "Ştefan cel Mare" să promoveze ia românească şi cântecele tradiţionale românesti adaptate în limba engleză la tematica cursului (predarea interactivă).
Pe lângâ metodele de învăţare participative, profesorii din România, Ungaria şi Italia au avut şansa să facă schimb de bune practici în ceea ce priveşte educaţia, dar şi să se delecteze cu frumuseţile capitalei Ljubljana, aflată la poalele munţilor Alpi şi cu o scurtă excursie în staţiunea Bled, unde au admirat un vechi castel şi insula din mijlocul lacului cu acelaşi nume.
Atât participarea la curs, cât şi activităţile de după, au creat frumoase ocazii de împărtăşire, schimb de experienţă, dar şi de a lega prietenii şi legături pentru viitoare proiecte europene.
La întoarcerea acasă, cadrele didactice au împărtăşit colegilor metodele nou asimilate printr-o prezentare şi un atelier de lucru, urmând ca din semestrul al doilea să se înceapă şi lucrul cu elevii. (articol realizat de cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale "Ştefan cel Mare" Galaţi participante la proiect)

Joi, 13 Ianuarie 2022 12:42

Prof. ing. Tudose Otilia

Colectivul Liceului Elena Doamna de Industrie Alimentară regretă trecerea în nefiinţă a doamnei prof. ing. Tudose Otilia (75 ani), perioada anului 1990-2000. Sincere condoleanţe familiei!

Miercuri, 12 Ianuarie 2022 11:06

ALDE şi PNL, negocieri pentru fuziune

Partidul Naţional Liberal a anunţat că începe negocierile cu ALDE în vederea fuziunii şi că a fost stabilită comisia de negociere ce va fi condusă de secretarul general al partidului, Dan Vîlceanu, alături de care vor fi Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Toma Petcu, Hubert Thuima şi Gheorghe Falcă”.
Întrebat despre anunţul făcut de PNL, preşedintele Consiliului Naţional ALDE, Cristian Dima, a confirmat informaţia.
„Aşa cum am mai declarat, în această perioadă deosebit de critică, în care România se luptă cu criza provocată de pandemie, trebuie să lăsăm deoparte orice alte interese politice şi să ne unim forţele ca să găsim soluţii pentru ieşirea din criză. PNL şi-a asumat rolul de partid coagulator al zonei liberale. Noi am raliat la această idee şi cred ca am găsit puncte comune în viziunea şi doctrina celor două partide pe care, cu înţelepciune, le putem pune în valoare având ca obiective diminuarea crizei economice provocate de pandemie, reducerea tendinţelor inflaţioniste, reasigurarea confortului şi stabilităţii energetice, etc. Sunt convins că viziunea politică în beneficiul cetăţenilor va depăşi orice orgolii politice care uneori sunt mai puternice pe plan local, decât la nivel naţional. Prioritatea noastră trebuie să rămână bunăstarea românilor”, a declarat Cristian Dima.
Echipa de negociere ALDE validată de Biroul Politic Naţional este formată din preşedintele ALDE, Daniel Olteanu, preşedintele Consiliului Naţional, Cristian Dima, secretarul general Luiza Marian, prim-vicepreşedinţii Roxana Ţurcanu şi Ionel Cel-Mare.

Primarul comunei Smârdan din judeţul Galaţi, Silviu Zinica, s-a întâlnit ieri cu prim-ministrul României Nicolae Ciucă pentru a discuta despre accesul egal al tuturor primarilor, indiferent de culoarea politică sau mărimea şi importanţa localităţii, la finanţările din fonduri publice naţionale şi europene.
„Am participat azi (11 ianuarie 2021) la întâlnirea pe care delegaţia condusă de preşedintele USR, Dacian Cioloş, a avut-o la Palatul Victoria cu prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă, o întâlnire pe tema accesului autorităţilor publice locale la finanţările din fonduri publice naţionale şi europene, întrevedere la care a participat şi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Dezvoltării, domnul Attila Cseke. Cu acest prilej au fost prezentate oportunităţile de finanţare pentru unităţile administrativ teritoriale precum şi condiţiile pentru ca acestea să fie accesate în condiţii de transparenţă, echilibru şi acces egal. Am dorit să ne asigurăm că Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny va fi un instrument de finanţare complementar PNRR astfel încât cele două resurse să transforme în piloni de dezvoltare cu adresabilitate generală. În ceea ce priveşte finanţarea alocată prin programul naţional de investiţii Anghel Saligny am dorit să fim siguri că sunt garantate sumele mimime de alocare pentru fiecare unitate administrativ teritorială, indiferent de culoarea politică a autorităţilor locale. Salut pe această cale semnalul dat de primul ministru, conform căruia pe viitor nu vor mai exista comunităţi discriminate politic la rectificările bugetare căci în realitate de suferit au doar românii şi comunităţile din care aceştia fac parte, nicidecum politicienii. Cred sincer că avem obligaţia morală să nu mai împărţim românii în categorii căci în conformitate cu prevederile Constituţiei toţi cetăţenii acestei ţări beneficiază de drepturi egale”, a declarat primarul comunei Smârdan, Silviu Zinica.

Miercuri, 22 Decembrie 2021 10:05

Ing. Sofia Zlate Ichim

A plecat, părăsind această lume, cea care a fost buna si frumoasa mea prietenă, confidentă şi sprijin la nevoie, colega mea de facultate, ing Sofia Zlate Ichim. Am cunoscut-o în prima zi de facultate şi de atunci am rămas legate sufleteşte pentru tot restul vieţii. Plecând, mi-a lăsat în inima  un gol imens. Amintirea timpului trecut nu va stinge niciodată durerea pierderii  Sofiei.
Draga mea, dragă. Cu gândul şi cu lacrimi in ochi te conduc pe drumul tău spre Rai.

Dumnezeu să te odihnească în pace.

ing. Rodica Iroaie

Miercuri, 22 Decembrie 2021 10:03

Sofia Zlate Ichim

Despre ing. Sofia Zlate Ichim vom vorbi de acum înainte la timpul trecut. Colegă calmă, echilibrată, discretă, cu o atitudune plină de înţelegere  faţă de colegi, studentă  conştiincioasă  a Promoţiei ELECTRO Iaşi 1965 , Sofia a fost apreciată şi admirată de toţi colegii de facultate. A lucrat în cadrul  Întreprinderii de Reţele Electrice Galaţi  până s-a pensionat, dedicându-se  cu o remarcabilă abilitate şi responsabilitate muncii. Profesionalismul şi devotamentul cu care a slujit Lumina, a impus respectul colegilor şi a celor care au cunoscut-o.
În ultima parte a vieţii sale a avut de înfruntat cu stoicism încercările dificile ale existenţei, iar în ziua de 20 decembrie 2021, în vârstă de 80 de ani,  a trecut  în Împărăţia veşnică unde nu există nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.
Dragă Adriana, sincere condoleanţe. Suntem alături de ţine şi de familia ta acum când sufletul Sofiei, mama ta,  se înălţă la ceruri. Îi vom păstra amintirea cu respectul cuvenit unui om care şi-a dăruit viaţa familiei şi profesiei, iubind aproapele şi slujind adevărul.
Pentru sufletul său  blând, pentru dăruirea  şi faptele sale bune, să-i aprindem candela neuitării.
Colegii Promoţiei 1965 a Facultăţii de Electrotehnică Iaşi se roagă ca bunul Dumnezeu să o aşeze de-a dreapta sa, în rândul drepţilor credincioşi.
Trupul neinsufletit este depus la capela bisericii Sfintii Trei Ierarhi din Mazepa II. Inmormantarea va avea loc Miercuri 22 decembrie 2021, ora 10:00.

Diagnosticat cu o boală grea, Costel Plesnecuti, un pompier în vârstă de 40 de ani, fost militar MApN, ocazie cu care a fost plecat şi în misiune în Afganistan, tatăl unui copil de 8 ani şi jumătate, are nevoie de ajutorul nostru pentru a se vindeca. Salvarea lui este în Italia, dar costul operaţiei îl împiedică să plece.

Totul a început cu o rană în gură care nu mai trecea. Pe 1 aprilie a ajuns la spital, s-a făcut biopsie, diagnosticul iniţial fiind carcinom scuamos moderat diferenţiat G2. A urmat operaţia de extirpare şi la recomandarea doctorului oncolog, tratament complet chimio şi radioterapie. După tratament s-a efectuat RMN de control, şi datorită firescului schemei de tratament, dar mai ales datorită unei dureri uriaşe de cap. RMN care nu a ieşit tocmai rău, dar concluziile au fost influenţate de lucrări dentare anterioare.

Durerea de cap a devenit tot mai mare şi nu ceda decât la antiinflamatoare, peste doza admisă şi pentru perioade scurte de timp, motiv pentru care a primit indicaţie de PET-CT, adică vârful de analiză care se poate face la capitolul investigaţii în domeniul oncologic. Iar rezultatele l-au dărâmat efectiv. Boala a recidivat şi dimensiunile sunt uriaşe, respectiv 40/40mm, cu infiltraţie în os.

Şansa lui ar fi operaţie cu reconstrucţie de os, care se poate face în Italia, şi probabil tratament după această operaţie, fie chimio, fie imunoterapie, în funcţie de indicaţiile doctorilor. În ţară, medicii spun că nu se poate opera, că nu este posibilă această operaţie.

Salvarea este la Institutul Humanitas din Milano. Costul doar pentru operaţia de reconstrucţie este în jur de 40.000 euro. I s-a transmis că ar fi ideal să plece înainte de Crăciun.

Modalităţile de donaţie sunt următoarele:

IBAN: RO85INGB0000999912036014
Titular cont: Victorita Simona Plesnecuti
Banca: INGB CENTRALA
Moneda: RON
SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB

IBAN: RO19INGB0000999912036038
Titular cont: Victorita Simona Plesnecuti
Banca: INGB CENTRALA
Moneda: EUR
SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB

Revolut : @simonal7g4

Împreună, LUPTĂM PENTRU COSTEL!

Pagina 1 din 26