Veronica AFTENE

Veronica AFTENE

În proiectul de buget general de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2022, lansat în consultare publică până pe data de 25 ianuarie 2022, se prevede o achiziţie mai deosebită. În anexa V din proiectul bugetului local, care cuprinde Lista poziţiei "Dotări şi plăţi proiecte pe anul 2022 buget local", la capitolul 51.02.71 - Autorităţi publice şi acţiuni externe, este prevăzută o sumă de 6.500.000 de lei pentru achiziţie imobil str. Brăilei, nr. 35. Este vorba despre clădirea BCR de pe str. Brăilei (foto ↑).

Potrivit biroului de presă al Primăriei Galaţi, în cazul în care se va face achiziţia, se intenţionează ca în această clădire să se desfăşoare activitatea unuia dintre serviciile publice ale Primăriei. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că prin achiziţionarea acestui imobil îşi doreşte să creeze un spaţiu în care să-şi desfăşoare activitatea în mod adecvat serviciul de taxe şi impozite locale şi a ţinut să precizeze că această locaţie va permite contribuabililor să-şi plătească taxele şi impozitele într-o locaţie spaţioasă şi modernă. "Vrem să punem punct acelor cozi interminabile", a spus Ionuţ Pucheanu.

Luni, 17 ianuarie 2022, 168 directori şi 64 directori adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Galaţi care au promovat concursul pentru ocuparea funcţiilor vacante, şi-au preluat mandatele, luni 17 ianuarie 2022, pentru o perioadă de 4 ani.

Concursul s-a desfăşurat în perioada septembrie-decembrie 2021, însă tot au rămas neocupate 60 de posturi de directori şi 30 de posturi de directori adjuncţi, pe care au fost numite cadre didactice prin detaşare în interesul învăţământului. Pentru aceste posturi se organizează un nou concurs, în perioada 17 ianuarie 2022 - 31 martie 2022.

Monitorul de Galaţi a obţinut lista directorilor care şi-au început mandatul luni, 17 ianuarie 2022, pe care o puteţi consulta în Galeria de imagini de mai jos ↓.

Lista locurilor vacante de directori şi directori adjuncţi care au fost scoase la concurs poate fi citită AICI!

Ofensiva împotriva garajelor din municipiul Galaţi continuă! Săptămâna trecută, echipele de muncitori au demolat bateriile de garaje din zona bisericii şi din apropierea blocului B5.

În cartierul Micro 20 s-au emis notificări pentru desfiinţarea unui număr de peste 100 de garaje din apropierea cimitirului „Cătușa“ şi din zona Grădiniţei „Prichindel“. 

„În Micro 20 în locul garajelor amenajăm noi parcări, refacem străzi şi trotuare. Sunt zone în acest cartier unde nu s-a intervenit zeci de ani, dar în curând Micro 20 va primi un nou aspect. Şi nu ne oprim aici“, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuț Pucheanu.

Următoarele baterii de garaje aflate pe lista de demolări, ce vor primi, în scurt timp, notificări privind desfiinţarea sunt amplasate în cartierul Micro 38, în zona Şcolii nr. 31. Aici este vorba despre 24 de astfel de construcţii provizorii.

Distribuţie Energie Electrică Romania SA (DEER), zona Muntenia Nord, de care aparţine şi Galaţiul, anunţă că, în cadrul întreruperilor planificate impuse de execuţia unor lucrări de reparaţii sau de modernizare, pe data de 26 ianuarie 2022, 8 străzi din Galaţi vor rămâne, timp de 8 ore, fără energie electrică.

Este vorba despre strada Morilor, Aleea Morilor, strada Teiului, strada Zorilor, strada Mihai Eminescu, bulevardul George Coşbuc, strada Mihail Kogalniceanu şi strada General Alexandru Cernat.

Conform cerinţelor Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie al energiei electrice, Art. 11 (1): „Pentru lucrările de dezvoltare şi mentenanţă, operatorul de distribuţie va căuta, împreună cu utilizatorii, o programare convenabilă pentru ambele părţi“.

Operatorul de distribuţie are obligaţia de a informa utilizatorii cu privire la data, ora şi durata întreruperilor care sunt necesare cu minim 15 zile lucrătoare înainte de data de începere a lucrărilor.

Întreruperile programate pot fi vizualizate AICI!

Primăria Galaţi a pus în dezbatere publică proiectul de buget local al municipiului Galati pe anul 2022. Documentul poate fi consultat AICI, iar gălăţenii pot depune sugestii până pe data de 25 ianuarie 2022.

Propunerile se pot transmite la Direcția Financiar Contabilitate din cadrul Primăriei municipiului Galați, prin e-mail: Buget@primariagalati.ro, prin poştă la adresa municipiul Galați, strada Domnească, nr. 54 sau pot fi depuse la sediul instituţiei din strada Domnească, nr. 54.

Din documentul de 38 de pagini am extras ce investiţii planifică Primăria Galaţi să facă în parcări, ştiut fiind faptul că lipsa locurile de parcare este una dintre marile problemele ale municipiului, care este pur şi simplu sufocat de maşini.

În acest context, a reieşit că în 2022, în afară de obiectivele de acest gen aflate în lucru, municipalitatea a prevăzut în buget sumele necesare pentru proiectarea a 12 parcări. Despre o parte dintre ele s-a mai vorbit, dar unele locaţii sunt noi:

- Parcare supraterană Micro 21, str. Victor Vâlcovici, aferent bl. L6-L7-D8
- Parcare supraterană (în spate la Lisboa) str. Oţelarilor, nr. 16A
- Parcare supraterană Micro 20 (zona Şcolii Dan Barbilian), aferent bl. G4-G5-J5
- Parcare supraterană Micro 13 (zona blocurilor ANL), str. Feroviarilor, aferent bl. C4-C8-C9
- Parcare supraterană Micro 39C, str. Milcov, zona Talcioc
- Parcare supraterană Ţiglina 2 (Şcoala nr. 13)
- Parcare subterană Spitalul de Copii
- Parcare subterană Casa de Cultură
- Parcare subterană Ţiglina 1, zona VIP
- Parcare subterană str Eroilor, nr 1 (Teatru Dramatic)
- Parcare subterană Sala Sporturilor
- Parcare supraetajată, str. Română.

În afară de aceste obiective, municipalitatea va continua regenerarea urbană în cartiere, ceea ce va genera alte serii de locuri de parcare.

Banii au fost obţinuţi printr-un proiect european pentru dezvoltarea antreprenoriatului social implementat la nivelul naţional de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Consiliul Juţean Galaţi a fost vineri, 14 ianuarie 2022, gazda reprezentanţilor Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, care au prezentat proiectul şi au semnat contractele de finanţare cu 8 întreprinderi de economie socială
Potrivit declaraţiilor preşedintelui CNIPMMR, Florin Jianu, 8 întreprinderi sociale din judeţul Galaţi dintr-un total de 16 la nivelul Regiunii Sud-Est beneficiază de finanţări cuprinse între 55.000 şi 100.000 de euro.
La eveniment au participat alături de Florin Jianu, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, preşedintele Patronatului IMM Galaţi, Marian Filimon, precum şi câştigătorii concursului de planuri de afaceri care au primit finanţare, reprezentanţi ai instituţiilor
deconcertate şi antreprenori locali.
Consiliul Judeţean Galaţi şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii au în derulare un parteneriat de cooperare, pentru a sprijini IMM-urile gălăţene în accesare de fonduri europene prin Mecanismul de Tranziţie Justă.

Consiliile judeţene de la Galaţi, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi au pus bazele unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară pentru dezvoltarea infrastructurii de transport de interes strategic în această zonă a ţării, care va avea sediul la Galaţi.

Un prim proiect care va fi coordonat de către noua asociere administrativă este construirea unui drum TransRegio Galaţi - Brăila - Slobozia (Ialomiţa) - Drajna - Autostrada A2 - Chiciu (Călăraşi), în parteneriat cu Ministerul Transporturilor.

Asocierea dintre Consiliul Judeţean Galaţi şi celelalte trei consilii a fost aprobată astăzi, vineri, 14 ianuarie 2022.

„Este practic o alianţă administrativă pentru dezvoltarea acestei regiuni a ţării. Împreună, vom elabora, coordona şi implementa proiecte majore în infrastructura de transport şi vom atrage fonduri, europene sau de la bugetul de stat, pentru dezvoltarea economică a celor patru judeţe, inclusiv prin atragerea de investitori. De aceea, vom fructifica orice şansă de conectare a regiunii la marile reţele de transport. Această alianţă a fost constituită pentru că vrem să profităm de orice oportunitate de a creşte nivelul de trai, de a progresa şi de a dezvolta aceste comunităţi. Cu toţii ne propunem să facem mai multe şi mai bine pentru comunităţile pe care le reprezentăm”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, care va conduce această asociaţie.

Joi, 13 Ianuarie 2022 15:18

Director nou la Zona Liberă Galaţi

Schimbare la vârf la Zona Liberă Galaţi. După încetarea mandatului prin demisie a fostului director general, Romeo Marin, a fost numit un nou director. Este vorba despre Cătălin Cojocaru care a fost pus pe funcţie interimar în luna decembrie 2021 pentru o perioadă de 4 luni, cu posibilitate de prelungire cu încă 2 luni, până la organizarea concursului pentru ocuparea acestei funcţii.
Până la data numirii, Cătălin Cojocaru a fost consilier juridic în cadrul Serviciului Juridic şi Legalitate al Primăriei municipiului Galaţi. timp de cinci ani.

Activitate susţinută, la sfârşitul anului trecut, a Curţii de Conturi Galaţi la societăţile aflate sub umbrela Primăriei municipiului Galaţi. Este vorba despre Gospodărire Urbană, Ecosal, Transurb şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare care au fost suspuse unor acţiuni de control de către Curtea de Conturi.

Dacă la Administraţia Pieţelor Agroalimentare au fost constatate doar unele nereguli în scoaterea din funcţiune, casarea unor bunuri materiale uzate fizic şi amortizate complet, în sensul că operaţiunile economice au fost evidenţiate în contabilitate anterior obţinerii aprobării din partea consiliului de adminsitraţie al societăţii, la celelalte societăţi, au fost constatate mai multe deficienţe.

Transurb SA trebuie să recupereze prejudiciile până în aprilie

La Transurb SA s-au constatat mai multe nereguli. Este vorba despre achiziţia unor materiale în scopul realizării unui gard însă materialele nu s-au regăsit într-o investiţie în curs de realizare. Auditorii au mai constatat că societatea nu a calculat penalităţi de întârziere pentru încasarea cu întârziere a facturilor emise către Liberty Galaţi SA, în anul 2020, pentru asigurarea curselor tip convenţie, conform contractului de prestări servicii de transport persoane. Alte neregulile au fost constatate şi în privinţa cheltuielilor cu reparaţiile la autovehicule ce deservesc activităţi de natură administrativă, nefiind probată realizarea operaţiunilor respective, în sensul că nu s-a întocmit fişa de activitate zilnică şi nu s-au completat corespunzător foile de parcurs şi nu s-a conformat traseul efectuat de către conducători auto prin semnarea foilor de parcurs, în perioada decembrie 2019 - iunie 2020.

În perioada 2019-2020, bugetul de venituri şi cheltuieli nu a fost bine fundamentat, în sensul că achiziţiile cu destinaţia cheltuieli de protocol nu au avut la bază întotdeauna referate de necesitate şi/sau nu au fost însoţite întotdeauna de documente din care să reiasă încadrarea în limitele de cheltuieli. În plus, în perioada 2019-2020, nu au fost întocmite/solicitate deconturi de cheltuieli pentru justificarea avansurilor de trezorerie acordate; avansurile de trezorerie nu au fost justificate în termenul legal; au fost acordate noi avansuri, deşi avansurile anterioare nu erau justificate; nu au fost efectuate controale inopinate de către conducătorul compartimentului cu atribuţii financiar-contabile. Valoarea estimativă a abaterii este de 19.115 lei, reprezentând penalităţi de întârziere calculate pentru nedepunerea în termen a deconturilor pentru justificarea avansurilor în numerar.

Societăţii Transurb SA i s-a pus în vedere ca până pe data de 29 aprilie 2022 să stabilească întinderea prejudiciilor şi recuperarea acestora.

Apă Canal şi Gospodărire Urbană, prejudicii mici

Auditorii Curţii de Conturi Galaţi au constatat că societatea a menţinut nejustificat în sold, la finele anului 2020, sume ale căror termene de urmărire s-au prescris sau care erau aferente unor clienţi decedaţi, insolvabili sau radiaţi de la Registrul Comerţului sau care au făcut obiectul unor dosare de judecată a căror acţiune formulată de Apă Canal SA a fost respinsă de instanţă. Toate aceste deficienţe se ridică la o sumă totală de 17.704, 57 lei.

Alte nereguli au fost găsite în legătură cu faptul că nu s-a respectat, în unele cazuri, termenul de analiză a sumelor înregistrate ca deconturi din operaţiuni în curs de clarificare în termen de 3 luni de la data constatării rezultând deficienţe, în valoare de 5.563 lei. Termenul de înlăturare a acestor nereguli este stabilit pentru data de 29 aprilie 2022.

La Gospodărire Urbană, Curtea de Conturi a constatat că nu au fost dispuse măsuri de evidenţiere a veniturilor rezultate din blocarea autovehiculelor parcate neregulamentar pentru care organele abilitate au renunţat la urmărirea penală, fără ca tariful de deblocare să fie recuperat. De asemenea, nu au fost analizate, într-un caz, prin comparaţie, datele înscrise în situaţiile de lucrări cu datele centralizate în devizele anexate la facturile emise căter clienţi. Deficienţele cuantificate se ridică la sumă de 1.221,37 lei. Termenul pentru înlăturarea acestor deficienţe este tot 29 aprilie 2022.

Claudiu-Sorin Gavril (foto ↓) este noul prefect al judeţului Galaţi. El a depus jurământul în această dimineaţă, joi, 13 ianuarie 2022, în cadrul ceremoniei de învestire care s-a desfăşurat la Prefectura Galaţi.

prefectura pagina 1 site

Reamintim că miercuri seară, 12 ianuarie 2022, s-a oficializat numirea noului prefect de Galaţi, în persoana lui Claudiu-Sorin Gavril.

În Monitorul Oficial nr. 35 a fost publicată hotărârea Guvernului României de eliberare din funcţie a subprefectului Paul Cristea care avea şi atribuţiuni de prefect, iar în fotoliul de subprefect astfel eliberat va fi ocupat de Veronica Macri, susţinută de minoritatea elenă şi care a mai deţinut acestă funcţie la Brăila.

Cealaltă funcţie de subprefect rămâne în continuare ocupată de Andra Mihaela Costache.

Articole similare:
- Guvernul a numit prefectul şi un nou subprefect pentru judeţul Galaţi

- Cine se pregăteşte să ocupe fotoliul de prefect al judeţului Galaţi

Pagina 1 din 101