Marți, 15 Noiembrie 2022 16:30

Raportul pentru aderarea României la Schengen, discutat miercuri la Bruxelles Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Raportul Comisiei Europene cu privire la stadiul în care se află România în vederea aderării la Schengen va fi discutat miercuri la Bruxelles de Colegiul comisarilor (n.r. - o echipă de comisari, câte unul din fiecare ţară a UE). În acest moment, România se confruntă cu opoziţia Olandei şi, mai nou, şi cu cea a Suediei, al cărei Parlament a dat un vot negativ primirii ţării noastre în spaţiul Schengen.

Potrivit unor surse de la Bruxelles citate de Euractiv, rapoartele privind pregătirea Bulgariei, Croaţiei şi României pentru aderarea la Schengen sunt pozitive. Raportul privind extinderea Schengen va ajunge apoi la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care ar urma să se reunească în 8 şi 9 decembrie şi să ia o decizie.

Premierul Nicolae Ciucă spunea la finalul lunii octombrie că raportul de evaluare realizat de experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen este "foarte pozitiv".

Olanda nu şi-a trimis însă experţi în România, invocând că această misiune „nu a fost suficient de largă”. De asemenea, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, "crede" că "Olanda nu a luat încă o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen", el spunând recent, la Digi 24, că "e încă spaţiu pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice", notează Hotnews.

Lasă un comentariu