Miercuri, 10 Februarie 2016 00:00

Preţul alimentelor la nivel mondial continuă să scadă în 2016

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a scăzut şi în luna ianuarie 2016, în urma diminuării preţurilor la toate produsele alimentare, în special la zahăr şi lactate, a anunţat FAO.
FAO publică, lunar, propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna ianuarie 2016, acest indice a atins o valoare medie de 150,4 puncte, în scădere faţă de valoarea revizuită de 153,4 puncte înregistrată în luna decembrie 2015, ceea ce reprezintă cea mai scăzută valoare înregistrată după luna aprilie 2009.
Scăderea cu 1,9% înregistrată de indicele preţurilor produselor alimentare în prima lună a acestui an vine după ce pe parcursul anului 2015 preţurile la alimente au înregistrat un declin de aproape 19%, acesta fiind de altfel al patrulea an consecutiv de scădere a preţurilor la alimente, pe fondul ofertelor abundente şi al încetinirii economiei mondiale.
FAO a subliniat că scăderea preţurilor la alimente din luna ianuarie s-a datorat în principal unei contracţii cu 4,1% a preţurilor la zahăr, prima scădere din ultimele patru luni, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor pentru recolta de trestie de zahăr din Brazilia cel mai mare producător şi exportator mondial. De asemenea, preţul produselor lactate a scăzut cu 3%, ca urmare a ofertelor abundente atât în Uniunea Europeană cât şi în Noua Zeelandă, cumulată cu o cerere mondială scăzută.
Referindu-se la perspectivele pentru 2016, FAO a informat că evoluţiile meteo asociate cu fenomenul El Nino trimit „semnale mixte” cu privire la perspectivele preliminare privind recoltele de cereale, în special în emisfera sudică. Potrivit FAO, este posibilă o reducere cu 25% a producţiei de grâu în Africa de Sud. Condiţiile pentru producţia de grâu sunt mai favorabile în Rusia şi Uniunea Europeană, însă însămânţările de toamnă au scăzut în SUA şi Ucraina.
În ceea ce priveşte sezonul 2015, FAO şi-a îmbunătăţit uşor estimările producţia mondială de cereale până la 2,531 miliarde de tone, cu 3,9 milioane tone mai mult decât estima anterior, în principal ca urmare a unei revizuiri pozitive a producţiei de grâu. Cu toate acestea, producţia mondială de cereale a fost în 2015 cu 1,2% sub recolta record din 2014.

Lasă un comentariu