Joi, 29 Iulie 2021 19:28

Incendiu în Port

Scris de

Un incendiu cu degajare mare de fum a mistuit o hală industrială cu mase plastice. în municipiul Galaţi, pe str. Portului. Au intervenit 3 autespeciale de stingere a incendiilor, 1 autoscară mecanică, 1 descarcerare grea şi 1 ambulanţă.

Au ars 3 cuve metalice de aproximativ 25 mp fiecare, încărcate cu mase plastice. Nu au fost raportate şi nici identificate victime. Se pare că cele 3 containere s-au aprins ca urmare a unor lucrări cu foc deschis pentru tăierea lor în vederea dezafectării.

Hala industrială unde s-a declanşar incendiul este o construcţie în stare de conservare.

”Am fost alertaţi cu privire la producerea unui incendiu într-o hală din incinta unei societăţi. Au fot alertate trei autospeciale cu apă şi spumă o autoscară mecanică, o descarcerare grea şi o ambulanţă de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi o ambulanţă SMURD. S-a constatat că incendiul se manifesta la trei containere metalice arzând materialele plastice din căptuşeala interioară a acestora. Incendiul a fost localizat şi lichidat în limitele găsite. Cauza care a dus la producerea incendiului a fost legată de faptul că în zonă se executau lucrări cu foc deschis pentru dezasamblarea containerelor“, a precizat mr. Daniel Mânea, ISU Galaţi. 

Sâmbătă, 31 iulie 2021, ora 9.00, va avea loc mult așteptata deschidere a Aqua Park-ului de la Plaja "Dunărea". Primăria municipiului Galați a investit 6 milioane de euro, iar acum deschide porțile plajei pentru gălățenii de toate vărstele.
Aici îi așteaptă cel mai mare tobogan din estul României de 20 metri înălțime, iar în zona dedicată copiilor este amenajat un ansamblu de tobogane de aproximativ 11 m înălțime, cu aqua tower și alte peste 40 de atracții pentru copii cu vârste între 3 și 14 ani.
Bazinul cu valuri are peste 900 mp, iar înălțimea valurilor poate ajunge până la 60 cm înălțime, dar în zona dedicată copiilor, valurilor vor avea maxim 20-30 cm.
Există zone amenajate cu șezlonguri și umbrele, baldachine, dar și terenuri pentru sporturi de plajă și bineînțeles vestiare, dușuri, băi.
De asemenea, s-au amenajat trei beach baruri pe plajă și unul în zona Aqua Park, o zonă de food court cu 11 puncte cu vânzare, o zonă care va fi destinată organizării unor evenimente, dotată cu scenă și un teren pentru activități sportive
Suprafața amenajată este de 4 hectare, iar capacitatea maximă a bazei de agrement este de 3.500 de persoane.
"Este un moment așteptat de către gălățeni și mă bucur că începând de sâmbătă vom deschide Plaja Dunărea. Este locul unde gălățenii, și nu numai, își vor putea petrece timpul liber într-un mod cât se poate de plăcut, aici în oraș, unde pe lângă plaja propriu-zisă, vor putea avea acces la bazinul cu valuri, la ansamblul de tobogane, cel mai înalt având 20 de metri înălțime, sau la zona de food court. De asemenea, copiii se vor putea bucura de un bazin al lor, prevăzut cu tobogane. Sunt sigur că foarte mulți dintre cei care obișnuiau în trecut să vină la Plaja Dunărea vor regăsi acest loc cu totul și cu totul schimbat, la standarde moderne", a declarat Ionuț Pucheanu.

Transurb a înființat trasee speciale

Începând cu data de 31iulie 2021 se vor infiinta două trasee de autobuz:
- Traseul 32 - Estival, pe ruta Plaja Dunărea - Gamacris - Piața Țiglina 1 - Țiglina 2 și retur .
- Traseul 33 - Estival, pe ruta Plaja Dunărea - Parc Cloșca - Privilege - Spitalul Județean - Neacșu - Micro 19 și retur.

Tarife

Accesul se va face în baza unei brățări care va fi încărcată cu suma pentru care optează vizitatorul (acces doar la plaja cu nisip sau acces total inclusiv aqua park, etc).
Tarifele de acces la baza de agrement sunt astfel:
- intrarea la Aqua Park adulți - 35 de lei, de luni până joi, și 50 de lei de vineri până duminică, iar copiii între 7 și 14 ani - 20 de lei, de luni până joi, și 25 de lei de vineri până duminică;
- intrarea la plaja de nisip adulți - 15 lei, de luni până joi, și 20 de lei, de vineri până duminică, iar copiii între 7 și 14 ani - 10 lei, de luni până duminică.
Copiii cu vârsta până în 7 ani au intrarea liberă.
Orarul de funcționare va fi de luni până duminică, între orele 9.00 și 21.00, iar accesul se va face pe la intrarea principală, dinspre Uzina de Apă.
În contextul pandemiei, numărul maxim de persoane care vor avea acces la baza de agrement va fi limitat la 1.500.

Un gălățean recent întors din Anglia a fost depistat pozitiv la noul coronavirus, dar s-a identificat și faptul că boala lui este cauzată de tulpina Delta a COVID 19. "Avem un prim caz de tulpină Delta confirmat în județul Galați. Este vorba despre un bărbat de 59 de ani care s-a întors din Marea Britanie pe data de 11 iulie. În data de 16 iulie a prezentat prima simptomatologie specifică, iar pe data de 18 iulie a sunat la 112 și a solicitat ajutor medical. A fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase acolo unde se află și în acest moment, însă medicii spun că starea de sănătate este bună. Dumnealui s-a întors în țară prin Otopeni și s-a carantinat la domiciliu, în comuna Tulucești", a declarat Teodora Diaconiță, purtător de cuvânt Prefectura Galați. Din ancheta epidemiologică nu reiese deocamdată că bărbatul ar avea și alți contacți dar se mai fac verificări în acest caz.

Începând  cu data de 31iulie 2021 se vor infiinta două trasee de autobuz: Începând  cu data de 31iulie 2021 se vor infiinta două trasee de autobuz: 

- Traseul 32 - Estival, pe ruta Plaja Dunărea - Gamacris - Piaţa Ţiglina 1 - Ţiglina 2 şi retur . 

- Traseul 33 - Estival, pe ruta Plaja Dunărea - Parc Cloşca - Privilege - Spitalul Judeţean - Neacşu - Micro 19 şi retur.

Tot ce trebuie să știți înainte de a cumpăra cel mai bun televizor

Fie pentru că televizorul nostru actual s-a stricat, fie că dorim pur și simplu să achiziționăm unul mai bun, suntem conștienți de noutățile care există pe piață. Toată lumea ajunge în același punct: ce televizor ar trebui să cumpăr? Atunci când cumpărăm un televizor nou, există diferiți factori de care trebuie să ținem cont pentru a face achiziția corectă. Dacă acum câțiva ani a fost luată în considerare doar dimensiunea, acum trebuie să punem preț și pe detalii speciale în alte aspecte.

Mărimea contează?

În cazul televizoarelor, se întâmplă ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat cu telefoanele mobile acum aproape zece ani. Dacă înainte telefoanele care se vindeau cel mai mult aveau un ecran între patru și cinci inci, de când Samsung a introdus gama Samsung Galaxy Note, toate smartphone-urile de toate mărcile au început să aibă ecrane mai mari de șase inci. Ceva similar s-a întâmplat cu televizoarele. Deși acum câteva decenii televizoarele aveau aproximativ 24-30 inci vorbim aici de tv 80 cm aproximativ, acum vedem cum au devenit populare modelele care încep de la 45-50 inci , ajungând chiar la 75 sau 85 inci. Dacă sunteți în căutarea unui televizor cu care să vă bucurați de conținut, recomandările noastre sunt ca alegerea să fie de 55 inci și, ori de câte ori circumstanțele o permit, puteți crește dimensiunea. Ori de câte ori aveți dubii între două dimensiuni, vă recomandăm să o alegeți pe cea mai mare, deoarece astăzi cu rezoluții 4K, dimensiunea nu mai este o limitare, ci un avantaj.

Ecranul: culori vii, contrastante și luminoase

Acum intrăm pe deplin în aspectul principal care face ca imaginile de pe televizorul nostru să pară clare, cu luminozitate și tot felul de detalii. Este un factor care influențează foarte mult prețul și pe care trebuie să îl cunoaștem pentru a justifica investiția. Televizoarele mai ieftine cu un ecran LED oferă o calitate a imaginii acceptabilă, cu toate acestea, în momentele în care este o scenă întunecată, de exemplu, luminozitatea ecranului face ca conșinutul să se vadă prost. Acest lucru se întâmplă din cauza modului în care ecranul luminează fiecare zonă, ceea ce face dificilă tratarea luminii în anumite puncte.

În gama largă de televizoare, există diferite tipuri de panouri, LCD, OLED, QLED sau cele mai noi de pe piață, cele mai recente care sosesc: tehnologia Mini LED, a Samsung. În cazul noilor televizoare Samsung Neo QLED, ecranul său încorporează tehnologia Quantum Matrix. Dacă adăugăm la această tehnologie Samsung Quantum Dot, ne asigurăm că televizoarele reproduc sută la sută din volumul culorilor, într-un mod clar. Rezultatul, pe lângă o calitate incredibilă a imaginii, este o reducere a consumului electric, deoarece fiecare zonă a panoului funcționează independent, în loc să facă totul complet.

Procesor: creierul din spatele televizorului

Procesorul este una dintre părțile fundamentale ale televizoarelor de astăzi. Se ocupă, așa cum sugerează și numele său, de procesarea și reproducerea imaginii cât mai bine posibil. În cazul Samsung, la partea hardware a procesorului său Neo QLED, se adaugă utilizarea inteligenței artificiale (AI). În acest fel, televizorul în sine poate regla luminozitatea și nivelurile de culoare independent în funcție de scena redată și poate optimiza calitatea imaginii la rezoluția televizorului. Acest lucru se realizează datorită celor 16 rețele neuronale care analizează și îmbunătățesc calitatea imaginii pixel cu pixel până la 8K , indiferent de rezoluția originală a conținutului.

Televizor 80 cm cautati pe Emag

În acest caz, utilizarea AI prezentă în procesor nu se aplică doar imaginii, ci și sunetului emis de cele șase difuzoare ale sale. Iar Samsung o face cu tehnologia sa OTS + (Object Tracking Sound +) care reproduce sunetul scenelor cu efect 3D și similar cu ceea ce am avea cu un echipament Home Cinema și cu mai multe difuzoare împrăștiate prin casă. Deși este o idee bună să ne completăm televizorul cu un soundbar bun, televizoarele de astăzi au îmbunătățit mult calitatea sunetului.

Antonio Banderas va juca în thrillerul cu gangsteri "Barracuda", care va fi filmat în orașul grecesc Salonic, unde va fi amenajat un decor care va reproduce atmosfera din Miami și statul american Florida, relatează EFE.
Producătorul filmului, Robert Van Norden, se află în prezent în acest oraș din nordul Greciei pentru a alege spațiile în care va fi filmat acest lungmetraj de acțiune, al cărui buget a fost estimat la aproximativ 20 de milioane de euro (24 de milioane de dolari).
Van Norden a dezvăluit pentru mass-media locale că filmările vor începe curând, iar membrii echipelor de producție vor locui în orașul Salonic timp de cinci săptămâni, perioadă în care sunt prevăzute 30 de zile de filmare.
Producătorul a dezvăluit că filmul îl prezintă pe un fost delincvent, interpretat de Antonio Banderas, care trebuie să înfrunte cunoștințe ale sale din cercurile mafiote pentru a salva viața unei fetițe.
Întrucât povestea se desfășoară în Florida, producătorii peliculei vor trebui să se asigure că "unele părți din oraș vor semăna cu ceea ce se află în alte zone", a spus Robert Van Norden.
"Este munca noastră și suntem bucuroși să facem acest lucru în Salonic", a explicat Van Norden.
"Va fi un film care nu va prezenta Salonicul sau Grecia, ci condițiile și infrastructura necesare pentru a se 'transforma' în Miami", a subliniat la rândul lui directorul grec de producție, Dimitris Kampas. (sursa Agerpres)

Faimosul detectiv Sherlock Holmes revine într-o nouă serie de povestiri în format audiobook, care vor fi scrise de romancierul Anthony Horowitz, după ce Storytel a semnat un contract cu Conan Doyle Estate, legatarul drepturilor de autor pentru scrierile lui Arthur Conan Doyle, au anunțat reprezentanții acestei platforme suedeze dedicate audiobook-urilor, informează Reuters.
Sherlock Holmes, personajul principal al povestirilor polițiste scrise de Arthur Conan Doyle începând din 1887, a devenit celebru în lumea întreagă și a fost protagonistul mai multor filme inspirate din cărțile autorului britanic.
Anthony Horowitz este cunoscut pentru seria sa literară ''Alex Rider'', a fost ales pentru a scrie romane în franciza ''James Bond'' de către administratorul drepturilor de autor ale operei scriitorului Ian Fleming și a semnat scenariile unor seriale de televiziune precum ''Midsomer Murders'' și ''Foyle's War''.
Sub îndrumarea lui creativă, trei noi povestiri vor prinde viață sub condeiul unei echipe de scriitori, iar versiunile audio vor fi lansate pe toate platformele Storytel în primăvara anului 2022, potrivit comunicatului de presă al serviciului suedez. Storytel urmează să facă în cursul zilei de luni un anunț mai detaliat.
''De data aceasta, Sherlock Holmes va fi prezentat dintr-o perspectivă foarte diferită, rămânând fidel spiritului cărților - pe care le-am iubit dintotdeauna -, dar extinzând în același timp narațiunea și viziunea lui Conan Doyle în tot felul de modalități surprinzătoare'', a spus Anthony Horowitz.
Serviciul Storytel oferă spre ascultare și lectură peste 500.000 de audiobook-uri disponibile pe 25 de piețe și este unul dintre concurenții platformei similare deținute de Amazon. Luna trecută, a semnat un acord cu Spotify care le va permite abonaților serviciului suedez să asculte colecția sa de audiobook-uri pe Spotify începând cu a doua parte a anului 2021.
Storytel poartă în prezent o serie de discuții cu editori din domeniul publicistic, televiziunii și cinematografiei în vederea unor adaptări ale noilor aventuri care îl au drept protagonist pe Sherlock Holmes. Printre actorii de la Hollywood care au interpretat rolul faimosului detectiv în lungmetraje și seriale de-a lungul timpului s-au numărat Robert Downey Jr. și Benedict Cumberbatch. (sursa Agerpres)

Lipsa de educație matematică afectează negativ dezvoltarea cerebrală și cognitivă a adolescenților, potrivit unui studiu care sugerează că neînvățarea acestei materii după vârsta de 16 ani poate fi un dezavantaj, relatează EFE.
Studiul, publicat de revista PNAS și la care au participat 133 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, a fost realizat de departamentul de Psihologie Experimentală de la Universitatea Oxford.
Studiul a relevat că elevii care nu învățau matematica avea o cantitate mai mică a unui aminoacid crucial pentru plasticitatea cerebrală (acidul gamma-aminobutiric - GABA) dintr-o zonă cheie în care intervin multe funcții cognitive importante, precum raționamentul, rezolvarea problemelor, memorarea și învățarea.
Bazându-se pe cantitatea acestui aminoacid deținută de fiecare elev, cercetătorii au putut face o deosebire clară între cei care studiau și cei care nu învățau matematica, indiferent de capacitățile lor cognitive.
De asemenea, cantitatea de acid gamma-aminobutiric a prognozat cu succes reușitele în acest domeniu 19 luni mai târziu, potrivit Universității Oxford.
Roi Cohen Kadosh, profesor de neuroștiință cognitivă la Oxford a explicat că abilitățile matematice sunt asociate unei serii de avantaje legate de obținerea unui loc de muncă, de statutul socio-economic, sau de sănătatea mentală și cea fizică.
"Adolescența este o perioadă importantă din viață asociată unor schimbări cerebrale și cognitive. Din păcate, a renunța la matematică la această vârstă poate provoca o breșă între adolescenții care abandonează această materie și cei care continuă să o studieze", a spus el.
Acest studiu, potrivit autorilor, oferă un nou nivel de înțelegere biologică a impactului pe care îl are educația în dezvoltarea creierului și a efectului reciproc între biologie și educație. Însă nu toți adolescenții continuă să învețe matematica, astfel încât trebuie investigate și posibile alternative, discipline ca logica sau raționamentul care implică aceeași zonă cerebrală.
"Deși am început acest studiu înainte de pandemia de COVID-19, mă întreb cum se va repercuta lipsa accesului la educație, în general, și la matematică, în particular, asupra dezvoltării cerebrale și cognitive a copiilor și a adolescenților", a mărturisit profesorul Roi Cohen Kadosh. (sursa Agerpres)

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată având intervalul de valabilitate: 29 iulie, ora 13:00 - 29 iulie, ora 23:00.
În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70-80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp.
În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Știrile ca fundal sonor în timpul cinei sau un desen animat pentru ca cel mic să termine toată mâncarea din farfurie? Este o situație de evitat potrivit unui studiu francez care a ajuns la concluzia că servirea mesei în fața televizorului are efecte negative asupra dezvoltării limbajului în cazul copiilor de vârste mici, informează AFP.
Copiii de vârste mici expuși la televizor pe durata mesei în familie au în medie un limbaj mai slab dezvoltat, arată studiul francez publicat, care invită la reflecție mai mult pe tema utilizării ecranelor, decât a timpului de expunere.
''Constatăm că implicarea părinților și modul în care aceștia utilizează ecranele este foarte importantă, nu trebuie să ne concentrăm exclusiv pe cantitate'', a subliniat Jonathan Bernard, cercetător în cadrul Institutului Național de Sănătate și cercetare medicala (INSERM) și autor principal al studiului, in cadrul unui interviu acordat AFP.
Autorii cercetării au monitorizat timp de mai mulți ani 1.500 de copii, întrebând părinții dacă cei mici servesc masa cu televizorul pornit, cât de des se întâmplă acest lucru, precum și care este durata totală petrecută de copii în fața televizorului, computerului sau jocurilor video.
Cercetătorii au evaluat în paralel dezvoltarea limbajului copiilor participanți: în cazul copiilor în vârstă de doi ani, părinții au indicat cuvintele pe care cei mici știu să le pronunțe spontan, de pe o listă de 100. Apoi, la trei ani și la cinci ani jumătate, un psiholog le-a măsurat ''coeficientul intelectual verbal'', parte din testele de IQ care se referă la aptitudinile legate de schimburile verbale (fluiditatea limbajului, înțelegerea, capacitatea de repetare a unor fraze, de a descrie o imagine etc).
Potrivit rezultatelor studiului, nu s-a descoperit o legătură între timpul total de expunere în fața televizorului și nivelul limbajului la copii.
În schimb, ''expunerea la televizor în timpul meselor în familie este asociată în mod sistematic cu rezultate mai slabe în ceea ce privește dezvoltarea limbajului'' în cazul tuturor vârstelor studiate, potrivit cercetării publicate în Scientific Reports.
Astfel, copiii în vârstă de doi ani care servesc masa cu televizorul pornit ''mereu'' au în medie un scor inferior cu 5,9 puncte (dintr-un total de maximum 100) în comparație cu cei pentru care micul ecran nu este ''niciodată'' pornit în timpul meselor. Iar acest lucru, ''independent de perioada petrecută zilnic în fața ecranelor'' per ansamblu. (sursa Agerpres)

Pagina 1 din 4605