Miercuri, 11 Martie 2015 00:00

Germania: În ianuarie, cea mai semnificativă scădere a exporturilor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Exporturile Germaniei au înregistrat în ianuarie cel mai semnificativ declin din ultimele cinci luni, afectând prognoza privind evoluţia celei mai mari economii europene, deşi economiştii susţin că deprecierea euro şi scăderea preţului ţiţeiului vor stimula creşterea în următoarele luni, transmit AP şi Reuters.
Datele publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis) arată că exporturile au scăzut în ianuarie cu 2,1%, la 96,3 miliarde de euro (105,57 miliarde de dolari), comparativ cu decembrie 2014, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 1,5%.
Datele privind exporturile din decembrie au fost revizuite în scădere, la 2,8%, faţă de un avans de 3,4% estimat anterior.
Economistul Stefan Kipar, de la BayernLB, a apreciat că perspectivele exporturilor Germaniei sunt favorabile: „Deprecierea euro ar trebui să sprijine exporturile. Preţul scăzut al ţiţeiului ar trebui, de asemenea, să ajute economiile multor parteneri comerciali ai Germaniei”.
Totodată, Destatis a anunţat că importurile au scăzut cu 0,3%, la 76,6 miliarde de euro, sub estimările analiştilor, care se aşteptau la un avans de 0,5%.

Lasă un comentariu