Marți, 01 Septembrie 2015 00:00

Fitch a retrogradat Ucraina

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia de evaluare Fitch a coborât ratingul de ţară al Ucrainei, precizând că potrivit criteriilor sale acordul de restructurare a datoriilor convenit cu creditorii privaţi reprezintă o intrarea parţială în incapacitate de plată, deoarece antrenează pierderi importante pentru creditori, transmite AFP.

Fitch a redus, cu o treaptă, ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale Ucrainei, de la 'CC' până la 'C', cu o singură treaptă deasupra nivelul de intrare în incapacitate de plată. Fitch precizează că ratingul Ucrainei va fi clasat drept 'RD' (restricted default — intrare restricţionată în incapacitate de plată) în momentul în care acordul de restructurare a datoriei convenit cu creditorii va fi finalizat.

După cinci luni de negocieri cu un grep de creditori privaţi, guvernul de la Kiev a anunţat joi că a ajuns la un acord care prevede ştergerea cu 20% a valorii unor obligaţiuni în valoare de aproximativ 19 miliarde de dolari deţinute de aceşti creditori privaţi, precum şi o prelungire cu patru ani a duratei de rambursare a sumelor restante.

Graţie acestui acord, autorităţile ucrainene vor putea economisi 11,1 miliarde de dolari pe o perioadă de patru ani. O restructurare a datoriei Ucrainei a fost cerută în cadrul planului de ajutor în valoare de 40 de miliarde de dolari acordat Ucrainei de aliaţii săi occidentali, în frunte cu Fondul Monetar Internaţional.

Lasă un comentariu