Luni, 16 Noiembrie 2015 00:00

Exporturile de grâu ale UE sunt mult sub recordul din 2014/2015

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deprecierea monedei euro şi reluarea importurilor Iranului ar putea oferi o gură de oxigen exporturilor de grâu ale Uniunii Europene, care în acest an au fost limitate din cauza competiţiei statelor din regiunea Mării Negre precum şi de reticenţa fermierilor din Vest de a-şi vinde grâul, au declarat pentru Reuters o serie de exportatori europeni.

Analiştii estimează că Uniunea Europeană a produs o cantitate record de 149 milioane tone de grâu moale pentru al doilea an consecutiv, dar, spre deosebire de 2014/15, când recolta record a dus la exporturi record, în noul sezon cererea la export a fost mult mai mică.

În ultimele săptămâni însă deprecierea a monedei euro, până la 1,07 dolari, a făcut grâul din UE mai competitiv pe pieţele de export în dolari, ajutând la reducerea decalajului care îl separă de grâul din Rusia şi Ucraina, aşa cum arată licitaţiile organizate săptămâna trecută în Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu.

„Cursul de schimb al monedei euro ar putea coborî până la paritate cu dolarul şi asta ne va ajuta să concurăm cu Rusia”, a declarat Robertas Lapinskas, director general la traderul lituanian de cereale Agrorodeo.

În acest sezon, statele baltice au reuşit să preia o parte din cota de piaţă a principalilor exportatori de grâu din UE, Franţa şi Germania. Cele trei state baltice au vândut până acum aproximativ 700.000 de tone de grâu către Algeria şi 1,2 milioane tone către Arabia Saudită şi ar putea vinde alte trei milioane de tone în a doua jumătate a sezonului 2015/16, estimează Robertas Lapinskas. Potrivit acestuia, exporturile de grâu ale statelor baltice au beneficiat de disponibilitatea fermierilor locali de a-şi vinde grâul în condiţiile în care cotaţiile futures la Bursa de la Paris au crescut peste pragul de 180 de euro pe tonă, care reprezintă un preţ bun pentru fermierii din statele baltice.

În schimb, mulţi fermieri din Europa Occidentală continuă să aştepte preţuri mai bune. „Există foarte mult grâu care a rămas în silozurile fermierilor”, a declarat Klaus Schumacher, de la traderul german de cereale BayWa AG.

Pe lângă disponibilitatea fermierilor de a-şi vinde grâul, perspectivele pentru exporturile UE de grâu vor fi influenţate şi de cerere, o reluare a importurilor Iranului putând ajuta grâul din Germania şi statele baltice, care în ultimul sezon s-a vândut foarte bine în Iran.

Aşteptările potrivit cărora relaxarea sancţiunilor economice impuse Iranului va duce la creşterea schimburilor comerciale, precum şi îndoielile cu privire la prognozele precedentului guvern de la Teheran care susţinea că nu va fi nevoit să importe grâu în acest sezon, i-au făcut pe traderi să estimeze că Iranul ar putea importa mai multe milioane de tone de grâu după ce în ultimele luni a avut o prezenţă modestă pe piaţa importurilor. „Cred că vor importa mai mult, totul depinde de ceea ce se va întâmpla în următoarele luni cu liberalizarea economiei”, a spus Schumacher.

Separat, însă, adjunctul ministrului iranian al Agriculturii, Ali Ghanbari, a declarat pentru agenţia Mehr că Iranul a oprit importurile de grâu datorită producţiei interne mari şi de asemenea are de gând să exporte aproximativ 300.000 de tone de grâu dur până în luna martie 2016.

Lasă un comentariu