Marți, 17 Martie 2015 00:00

Egiptul îşi va construi o nouă capitală în mijlocul deşertului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autorităţile din Egipt, ţară cu o creştere demografică scăpată de sub control, au anunţat un proiect de proporţii faraonice privind construirea în mijlocul deşertului a unei noi capitale, dat fiind că metropola Cairo este poluată, suprapopulată, cu grave probleme provocate de ambuteiaje şi de construcţiile ilegale, informează cotidianul spaniol El Mundo.
\"Anunţăm demararea lucrărilor pentru o nouă capitală a Egiptului, demnă de această ţară. Sperăm să se ridice la înălţimea aşteptărilor egiptenilor\", a declarat premierul egiptean Ibrahim Mahlab cu prilejul Conferinţei privind Dezvoltarea Economică, găzduită în oraşul de coastă Charm el-Cheikh şi la care participă reprezentanţi ai circa 50 de ţări.
Viitoarea capitală a Egiptului va adăposti sediile principalelor instituţii ale ţării: palatul prezidenţial, parlamentul şi ministerele. \"Pentru a proiecta noul oraş ne-am inspirat din construcţia unor cartiere din Cairo şi am învăţat de la alte oraşe precum Barcelona, care combină tradiţia cu modernitatea\", a explicat ministrul locuinţelor, Mostafa Madbouly.
Noul proiect încearcă să corecteze greşelile care au făcut din Cairo un oraş sufocant. Cu o suprafaţă de 700 de kilometri pătraţi, noua urbe - care va beneficia de o investiţie de 45 de miliarde de dolari - va avea numeroase zone verzi, un aeroport, \"cel mai mare parc urban din lume\" şi \"un parc tematic de patru ori mai mare decât Disneyland\".
Noua capitală, care va fi amplasată la circa 45 kilometri de Cairo pe direcţia spre Suez, va fi ridicată de Capital City Partners, o companie imobiliară din Emiratele Arabe Unite care a construit zgârie-norul din Dubai, Burj Khalifa, cea mai înalta structură arhitectonică din lume. Zonele rezidenţiale vor putea adăposti 7 milioane de oameni.
Madbouly a explicat că scopul proiectului este de a reduce presiunea demografică asupra capitalei Cairo în următorii 40 de ani. Până atunci, este de aşteptat ca populaţia Cairo, estimată în prezent la 20 de milioane de locuitori, să se dubleze. Deocamdată, numele noii capitale nu a fost dezvăluit.

Lasă un comentariu