Marți, 04 Octombrie 2022 14:24

Cum poţi obţine anularea, completarea sau rectificarea actelor de stare civilă Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Având în vedere faptul că în practică pot apărea erori cu privire la întocmirea actelor de stare civilă, Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în litigii şi dreptul familiei în România care vă poate sfătui cu privire la mijloacele legale pentru a obţine anularea, completarea sau rectificarea acestora.
În practică pot apărea frecvent erori cu privire la inexactitatea datelor din cuprinsul actelor de stare civilă, fie din cauza erorii funcţionarului public responsabil cu întocmirea actului, fie din cauza insuficienţei sau neconcordanţei actelor pe baza cărora s-a realizat întocmirea actul de stare civilă.
Conform legii aplicabile, anularea, modificarea sau completarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestora se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive.
Se poate obţine anularea, completarea sau rectificarea oricărui tip de act de stare civilă, respectiv certificatul de naştere, căsătorie, divorţ sau deces.
Sesizarea instanţei  de judecată competentă se poate face de către persoana interesată, de structurile de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. ori de către parchet.
Având în vedere jurisprudenţa neunitară cu privire la autorităţile publice care sunt chemate în judecată în calitate de pârâte în scopul anulării, completării sau rectificării actelor de stare civilă, Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în litigii şi dreptul familiei în România care să vă consilieze cu privire la acest aspect deosebit de important în astfel de litigii şi pentru a evita tergiversarea procesului sau chiar respingerea acţiunii ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.
În ceea ce priveşte instanţa de judecată competentă de a decide în astfel de cazuri, precizăm faptul că persoana interesată va sesiza judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul acesteia. În cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate şi al cetăţenilor străini, instanţa competentă va fi Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii recomandă apelarea la un avocat specializat în litigii şi dreptul familiei în România, care să vă oferi asistenţă juridică şi reprezentare în faţa instanţei de judecată în litigiile referitoare la anularea, completarea sau rectificarea actelor de stare civilă. (sursa Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit şi Asociaţii)

Lasă un comentariu