Marți, 17 Februarie 2015 00:00

Cercul vicios al căldurii oraşului şi boul de plătitor la zi

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Na, că aşa ne trebuie dacă suntem comozi! Gălăţeanul bun platnic la asociaţie a ajuns bataia de joc a două societăţi şi a politicienilor care până acum au tot trăit pe spatele proştilor de gălăţeni şi care, după ce au prosperat ca şobolanul pe siloz timp de 25 de ani, nu mai au ce fura şi tot în boul care trage şi plăteşte la zi dă cu parul. Acum a început războiul lichidatorilor celor două societăţi care ne dau agent termic şi care, ca orice lichidatori, trebuie să-şi facă treaba şi să lichideze. Aşa se face că, de luni dimineaţă, 90% din blocuri nu mai au căldură. De ce nu s-au recuperat datoriile timp de atăta amar de vreme de la asociaţii... nu se ştie. Dar ce mai încolo şi încoace, asociaţiile de locatari/proprietari sunt stat în stat şi nimeni nu le face nimic. Dacă mergi la 5 asociaţii diferite, vei vedea pe listele de plată preţuri diferite, moduri de calcul diferite, aplicări de penalităţi diferite etc. Au făcut ce au vrut cu banii noştri, i-au împărţit cum au vrut când au făcut plăţile, au delapidat şi au plecat în ţări străine şi nimeni nu i-a mai adus înapoi sau chiar au murit. Miliarde de lei dispărute şi nerecuperate. Şi uite aşa, ba Electrocentrale, ba Apaterm, ba asociaţiile au multe datorii de adunat şi de aceea s-a ajuns ca în luna februarie, cu -7 grade la primele ore ale dimineţii, aproape tot oraşul să rămână fără căldură. Şi dacă te duci la asociaţie şi întrebi, ţi se răspunde că e ordin de sus, să se taie la toată lumea, cu excepţia şcolilor şi grădiniţelor. De sus înseamnă Apaterm, societate care se gândeşte să dea un comunicat de presă luni noaptea, la ora 01.30 că de faptul nu e vina lor, ci a Electrocentrale. Dragi reprezentanţi ai Apaterm, încă de luni dimineaţă s-a oprit furnizarea căldurii (aia încălzită la soare) la circa 90% din oraş, restul de 10% reprezentând blocuri aflate pe aceeaşi ţeavă cu şcoli sau gradiniţe. Pe cine prostiţi voi? Probabil se va veni cu un comunicat în care se va spune ca au fost tăiate asociaţiile care au datorii. Şi de ce nu aţi anunţat? Şi de ce au datorii? Cine le-a permis să aibă? De ce să sufere tot blocul pentru că din 15 sau 20 de apartamente doar 2 sau 3 au datorii semnificative? La mine la scara nu sunt datorii istorice, pe ici pe colo câte un locatar plăteşte la 2 luni o dată, şi totuşi nu avem căldură. Deci haaaai cu gloata, să tăiem tot! Să-i învăţăm minte!
Dar tot necazul nu este doar din cauza datoriilor, ci este treabă urât mirositoare cât se poate de politică şi are rădăcini în vechea gardă politică, căci erau Nicolae şi Ciumacenco atunci când s-a hotărât ca Apaterm să intre în procedură de insolvenţă, tot ei erau şi când s-a făcut pe dracu în patru pe la Bucureşti ca să rămână Apaterm în reorganizare şi să nu înceapă direct falimentul. Astfel efectul de domino a lovit în Electrocentrale. Apoi povestea a fost preluată de actualii edili, care nu au ştiut s-o gestioneze, deşi pe lângă alte neajunsuri e unul maaare şi important: o mare masă electorală de manevră pe care nu o foloseşte nimeni. Ba dimpotrivă. Şi-au pus-o în cap. Lumea crede ce află de la asociaţie, iar ăia nu fac decât să arunce vina ba pe Apaterm, ba pe Primărie, iar ceilaţi dau vina pe Electrocentrale. Cine ne va scoate din acest cerc vicios, nu se ştie. Poate primarul se va erija în salvatorul celor care sunt cu plăţile la zi, Calorgal va ieşi precum pasărea Phoenix din cenusa Apaterm, iar Electrocentrale ca reuşi poate să mai stoarcă puţină milă de la furnizorul de gaz.
Şi uite aşa murim de frig cu datoriile plătite şi cu speranţa că va veni primăvara mai repede. Şi chiar când să închei acest editorial, mi-am dat seama că ştiu omul care ne poate ajuta să ieşim din iarnă. Dom\' prefeeeeect! Domnule Otrocol, băgaţi-le încă o data minţile în cap, aşa cum aţi făcut la şedinţa Consiliului Local cu bugetu\', că stau în frig mii de oameni care sunt cu plata la zi, din cauza unor nemernici care... unii au furat, alţii au înşelat şi alţii într-adevăr nu au plătit pentru că li s-a permis să nu plătească!

Mai multe din această categorie: « Oare ce vor ruşii? Înghesuială mare la DNA »

Lasă un comentariu