Luni, 14 Noiembrie 2022 18:19

Avantajele și dezavantajele anvelopelor all-season Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De câte ori vine iarna și, mai ales ninsoarea, televizoarele sunt inundate de știri cu privire la diferite accidente pe șoselele patriei, accidente care dau naștere de fiecare dat dezbaterilor cu privire la anvelope. Asta pentru că, de multe ori, accidentele produse iarna au loc din cauza cauciucurilor nepotrivite cu care sunt echipate autoturismele.

În acest sens, toată lumea știe, de exemplu, că iarna este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă în lunile cele mai reci, mai ales dacă circulăm în mod regulat în zone în care temperatura medie este de 7°C sau mai mică, când aceste anvelope oferă performanțe mult mai bune decât cele convenționale sau de vară.

Pe lângă faptul că vă permit să conduceți atunci când alte anvelope au nevoie de lanțuri, evitând astfel "bătaia de cap" de a le monta (lucru pe care mulți șoferi nu l-au făcut niciodată) în condiții meteorologice nefavorabile sau adverse, anvelopele de iarnă au performanțe mai bune atunci când drumul este umed sau înghețat.

Anvelope Continental, oferte online

Cu toate acestea, unul dintre principalele lor dezavantaje este că îl obligă pe șofer să înlocuiască toate cele patru anvelope cu anvelope de vară atunci când sosesc lunile mai calde. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că trebuie să aveți un loc unde să depozitați anvelopele de iarnă până la următorul sezon rece, deși multe service-uri oferă în prezent posibilitatea de a se ocupa de această depozitare ca parte a serviciilor lor. Adică de a depozita seturile dvs. de cauciucuri de schimb în hoteluri de anvelope.

Cu toate acestea, în ultimii ani, producătorii de anvelope (Continental, Michelin etc) au înregistrat un progres major în dezvoltarea anvelopelor pentru toate anotimpurile, celebrele anvelope All Season, care permit anvelopelor să funcționeze la cele mai bune performanțe pe tot parcursul anului, atât atunci când temperaturile sunt ridicate, cât și atunci când acestea scad sub 7°C, moment în care cauciucul de pe anvelopele de vară începe să își piardă o parte din proprietățile de aderență.

Avantajele anvelopelor All season

Anvelopele pentru toate sezoanele se deosebesc de cele de vară prin inscripția "M+S", care apare și pe anvelopele de iarnă, o referire la termenul englezesc "Mud and Snow" (noroi și zăpadă). Cu toate acestea, mulți producători de anvelope (Continental, Michelin etc.) au reușit deja să adauge la aceste anvelope compuși care permit, de asemenea, marcarea unui fulg de zăpadă pe un munte cu trei vârfuri pe peretele lateral, care este caracteristic anvelopelor de iarnă.

Anvelope Michelin - oferte

Care este semnificația acestei inscripții? Marcajul "3PMSF" (3 Peaks Mountain Snow Flake) gravat pe anvelopă indică faptul că anvelopa îndeplinește criteriile de performanță necesare, așa cum a fost demonstrat în cadrul unui test de ninsoare severă.

Astfel, anvelopele all season cu aceste marcaje evită, pe de o parte, utilizarea lanțurilor în același mod ca și în cazul anvelopelor de iarnă. De asemenea, acestea sunt mai eficiente pe gheață și apă decât cele de vară, deoarece anvelopele lor sunt proiectate astfel încât, atunci când temperaturile scad, să nu se întărească și să aibă o aderență mai bună la drum.

Pe de altă parte, nu este necesar să aveți două seturi de patru anvelope pentru vară și unul pentru iarnă. Astfel, dacă achiziționăm acest tip de anvelope all season, vom economisi pentru că nu mai suntem nevoiți să depozităm patru anvelope atunci când le montăm pe cele potrivite pentru fiecare anotimp al anului (iarnă sau vară).

În plus, și datorită tipului de cauciuc din care sunt fabricate, acestea durează mai mult decât anvelopele de iarnă, deoarece se uzează mult mai puțin decât acestea dacă circulăm cu ele în cele mai calde luni ale anului. Astfel, mulți producători promit o durată de viață utilă a acestui tip de anvelope de până la 40.000 de kilometri, foarte asemănătoare cu cea a anvelopelor convenționale sau de vară.

Și care sunt dezavantajele lor? Prețul. În funcție de mărime, marcă și model, prețul poate avea un cost mediu pe anvelopă mai mare decât cel al anvelopelor de vară sau de iarnă, așa că alegerea ta ar trebui să fie condiționată de faptul dacă merită cu adevărat să plătești acești bani în plus pentru a-ți asigura mobilitatea, indiferent de condițiile meteo. Pe de altă parte, simplul fapt că nu trebuie să cumperi un set de cauciucuri de iarnă și unul de vară, înseamnă o economie substanțială.

Recomandabil este să folosiți anvelope de iarnă în lunile reci, precum și anvelope de vară în lunile mai calde, deoarece acest lucru este benefic pentru siguranța dumneavoastră și a pasagerilor dvs. Cu toate acestea, anvelopele "all season" sau "all weather" reprezintă o opțiune mai mult decât rezonabilă dacă aveți probleme de depozitare sau pur și simplu doriți să evitați schimbarea anvelopelor în funcție de perioada anului.

Lasă un comentariu