Vineri, 14 Mai 2021 14:30

ANAF: 25 mai 2021 - Termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Declaraţia unică se completează şi se depune, până la data de 25 mai 2021, de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Pentru a veni în ajutorul persoanelor fizice care au obligaţia depunerii, în anul 2021, a declaraţiei unice,  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pune la dispoziţie mai multe modele pentru completarea acesteia, respectiv în cazul:
- persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse în sistem real;
- persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse la norma de venit;
- persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contracte de închiriere în lei şi valută);
- persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contract de închiriere în lei);
- persoanelor fără venituri care optează pentru plata contribuţiei la sănătate.

Fiecare model de completare poate fi descărcat gratuit de pe portalul-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale din Secţiunea asistenţă pentru contribuabili, Subsecţiunea Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente şi alte materiale informative/Modele de completare a declaraţiei unice. Acestea conţin indicaţii vizuale pentru completarea secţiunilor declaraţiei unice în funcţie de venitul obţinut.

Pentru completarea şi depunerea declaraţiei unice contribuabilii pot solicita sprijin organelor fiscale astfel:
- apelând Serviciul central de asistenţă telefonică a contribuabililor - Call - center, la numărul de telefon 031.403.91.60;
- prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal  https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spatjul Privat Virtual.

Se recomandă depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:
- prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual", disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
- prin intermediul serviciului "Depunere declaraţii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Declaraţia unică se poate depune şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

ANAF a creat pe portalul instituţional o rubrică în care se regăsesc toate informaţiile detaliate despre declaraţia unică (Ghid de completare, Formularul 212 pentru descărcare, baza legală etc.), aceasta putând fi accesată la acest link https://static.anaf.ro/static/10/SPV/info_spv.htm.

Lasă un comentariu